作者: cotychan 發表于 2009-6-10 15:23:15
1353 14
我想問,AV啲葉一邊生得好長,一邊就好短,咁應該係晒或者光照多啲嗰邊會生得長啲定無乜光嗰邊個長啲?我啲AV好多都側埋一邊生.
EMIRU 發表於 2009-6-10 15:38:08 |顯示全部樓層
放係窗邊嗎?
如果係  咁應該係向窗果邊既葉光d   有時轉下位  等佢地生得完整d
回復

cotychan 發表於 2009-6-10 15:49:06 |顯示全部樓層
放係窗邊嗎?
如果係  咁應該係向窗果邊既葉光d   有時轉下位  等佢地生得完整d
EMIRU 發表於 2009-6-10 15:38

係放喺窗邊,咁姐係要將葉柄長啲嗰邊向光定背光?
回復

kariek 發表於 2009-6-10 16:58:15 |顯示全部樓層
應該係葉柄長啲嗰邊向光,因為追光關係,葉會生長d。葉柄長啲嗰邊係咪同時葉面生得比較向窗邊呢,如果係,就應該係追光。
回復

Claraslm 發表於 2009-6-10 17:08:27 |顯示全部樓層
你應每3~4天左右把盆向一邊轉90度, 那植株四周便受光平均
回復

cotychan 發表於 2009-6-10 17:53:13 |顯示全部樓層
應該係葉柄長啲嗰邊向光,因為追光關係,葉會生長d。葉柄長啲嗰邊係咪同時葉面生得比較向窗邊呢,如果係,就應該係追光。
kariek 發表於 2009-6-10 16:58

姐係應該將葉柄短嗰面向番光,咁佢地啲葉柄會長番啲?就係呢樣唔明,過光唔係會令到葉柄短咩?定係只有一面唔平均咁受光會令到佢追光變長呢?
回復

cotychan 發表於 2009-6-10 17:54:58 |顯示全部樓層
你應每3~4天左右把盆向一邊轉90度, 那植株四周便受光平均
Claraslm 發表於 2009-6-10 17:08

呢個我都知,但而家一邊過長,一邊過短,我想先知道個原因,令佢地啲葉序平均番啲先.
回復

nwss54510 發表於 2009-6-10 18:11:25 |顯示全部樓層
光果邊會生得短d, 少光d既葉會生長d~
回復

cotychan 發表於 2009-6-10 18:18:03 |顯示全部樓層
光果邊會生得短d, 少光d既葉會生長d~
nwss54510 發表於 2009-6-10 18:11

THX,咁我試下將長啲嗰面背光,睇下好唔好啲.
回復

毛毛波波 發表於 2009-6-10 19:53:26 |顯示全部樓層
為甚麼不試試人工光照呢
回復

nwss54510 發表於 2009-6-10 20:00:11 |顯示全部樓層
長果邊應該係要對光的吧~
光照多葉柄就會短架
回復

cotychan 發表於 2009-6-10 20:16:32 |顯示全部樓層
長果邊應該係要對光的吧~
光照多葉柄就會短架
nwss54510 發表於 2009-6-10 20:00

係啦!呢個就係我既問題,葉會追光,咁唔夠光既係未應該會生長啲去爭取光線先?咁佢背光既就應該唔夠光,係未會生長啲呢?所以都係應該將長既嗰邊面向窗.
回復

cotychan 發表於 2009-6-10 20:17:13 |顯示全部樓層
為甚麼不試試人工光照呢
毛毛波波 發表於 2009-6-10 19:53

我屋企無地方俾我安燈.
回復

kariek 發表於 2009-6-10 22:21:39 |顯示全部樓層
姐係應該將葉柄短嗰面向番光,咁佢地啲葉柄會長番啲?
唔係呀,應該相反
我中文解得唔好 Perhaps it would be better for me to explain in English.
The leaves with shorter stems are telling you that they are having enough / too much sunlight. You can rotate the pot so that these leaves are moved away from the window.

就係呢樣唔明,過光唔係會令到葉柄短咩?
Yes, I think so.

The leaves with a greater distance from the light source (in this case should be sunlight)would try to extend to reach for more light. So that the leave stems should be longer. These leaves are facing the light source, at the same time with long stems. This is just the same concept as what others are telling you.
回復

sammy 發表於 2009-6-10 23:04:23 |顯示全部樓層
至少我棵唔係囉, 長柄的係向光, 因為大D的葉(柄長D)都彎向有光的一邊, 陰的一面只剩下年幼D的葉(短柄), 好似個"爪"字咁
回復