分株問題

作者: Little_Monster 發表于 2007-11-19 19:14:07
1413 4
我棵av 分o左三株...插入泥度

一棵見佢dup下dup下..就用水種..出o左根..放番入泥..又dup下dup下..葉柄開始發黑.

兩棵開o係泥度好好的..過o左個幾week 又係葉柄開始發黑

想問下分株出來的應用水種定泥種?? 謝謝~
kuroboo 發表於 2007-11-19 19:24:37 |顯示全部樓層
我都試過呢個問題, 有時用水浸ok, 就時就唔ok. 都唔知點解.  我向屋企未試過成功, 通常都係放向公司, 唔知係唔係同冷氣有關
回復

花花公子 發表於 2007-11-19 21:59:03 |顯示全部樓層
原帖由 Little_Monster 於 2007-11-19 19:14 發表
我棵av 分o左三株...插入泥度

一棵見佢dup下dup下..就用水種..出o左根..放番入泥..又dup下dup下..葉柄開始發黑.

兩棵開o係泥度好好的..過o左個幾week 又係葉柄開始發黑

想問下分株出來的應用水種定泥種?? 謝謝~ ...

這個現像是十分奇怪,一般分是不會出現上述問題的。你用的是甚麼植料?
回復

Little_Monster 發表於 2007-11-19 22:45:16 |顯示全部樓層
只是普通既av泥~~~~
回復

heiheimama 發表於 2007-11-20 11:19:47 |顯示全部樓層
我覺得這是手勢問題,好難講哪個步驟錯了.例如,會否分割時用了不清潔的刀呢?會否落刀在錯誤的位置,很難生根呢?沒有稍為風乾?水不乾淨?等等等等,總之做多幾次,工多藝熟,眼明手快,就會成功了.
回復