miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133095 1561
miku 發表於 2009-7-30 00:01:37 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(11).gif煮嘢食都可以吖~
BanbieChan 發表於 2009-7-29 19:31

齋睇公主煮既野食都好滿足ka la!
如果叫我煮就.........add9icon
回復

miku 發表於 2009-7-30 00:02:29 |顯示全部樓層
係呀,出身汗再落種就咩都唔記得http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(60).gif
cookie20002005 發表於 2009-7-29 19:35

如果可以有收成的話, 幾辛苦都係值得既add6icon
回復

miku 發表於 2009-7-30 00:15:51 |顯示全部樓層
"齋"食更可以
唔使想怎去整唷
llaus 發表於 2009-7-29 19:33

我都係咁話, 如果有人煮埋比自己食真係最prefect!!啦
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-30 06:21:25 |顯示全部樓層
公主好樂天,唔似喎
cookie20002005 發表於 2009-7-29 19:36
齋睇公主煮既野食都好滿足ka la!
如果叫我煮就.........add9icon
miku 發表於 2009-7-30 00:01

多謝~
回復

miku 發表於 2009-8-1 12:40:36 |顯示全部樓層
呢排都唔知係咪天氣太熱, d苗d葉都有d皺, 唔知長唔長得大
而家好期待d北上戰利品快d到,
屋企已經變得百無了, 無泥無盤種野
d苗要落大盤啦~~~~~~~
回復

wooying 發表於 2009-8-1 13:22:02 |顯示全部樓層
想請問你d沙律生菜間距幾多cm呀?我都想種
同埋你種多d通菜啦,種多幾倍先至夠炒碟例牌呀~~add2icon
回復

miku 發表於 2009-8-1 13:30:51 |顯示全部樓層
我果d, 我諗都有5cm ka, 但d沙律菜係我第一種種既菜, 果時咩都唔識, 求其扔晒d種子落去, 成盤都係, 疏苗都難疏呀, 同埋佢一棵都要好多地方, 你格開d仲好, 佢d葉好長.我果時係狗狗同我疏苗, 而家果d係佢食剩幸存既沙律菜....add4icon, 不過ok ka, 但係只係種既時間耐d.
而家再種, 我會用一行行咁落, 同埋唔好一行落好多, 仲要出左無耐就要疏苗....
你比心機.
回復

miku 發表於 2009-8-11 14:04:54 |顯示全部樓層
今日好唔開心, 種到有番少少成績既菜心, 居然一個唔該比我隻寶貝踏到扁晒,
都唔知佢諗乜, 已經用個網蓋住成盤野, 佢都可以踏落去, 仲推跌我兩棵茄子小苗, 同一棵密瓜小苗.....add2icon
回復

miku 發表於 2009-8-13 21:37:31 |顯示全部樓層

好耐冇影過屋企d瓜瓜菜菜,
因為無乜收成, 所以都無心機影相了
見d南瓜搬左上天台後, 大得好快, 所以影番幾張相比大家睇下

南瓜成長記:

剛出芽2日大既南瓜(之前post過ka la)

8日大既南瓜苗

一個月大既南瓜

其他盤種既南瓜

苦瓜都搬左上天台, 整左個架比佢爬, 佢不停咁向上好努力咁爬

合照一張
其實佢地都仲係小苗, 一個月大

其他果d唔見得人, 所以無post了
等遲d, d泥送來, 移左盤先再post啦
回復

亞實 發表於 2009-8-13 21:41:44 |顯示全部樓層
南瓜大得好快GA, 簡直係日日唔同樣
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-13 21:42:37 |顯示全部樓層
miku

南瓜生得好健康啵~
回復

miku 發表於 2009-8-13 21:45:25 |顯示全部樓層
南瓜大得好快GA, 簡直係日日唔同樣
sifenamok 發表於 2009-8-13 21:41

所以我每日一放工就會即刻上去探佢ka la
長盤果棵我諗住由佢爬地,
另外一盤細既有2棵果盤就等d泥黎左就換個大盤比佢地
不過都唔知得唔得, 因為都係食完d種子扔落泥ka咋
回復

miku 發表於 2009-8-13 21:48:29 |顯示全部樓層

南瓜生得好健康啵~
BanbieChan 發表於 2009-8-13 21:42

謝謝, 希望佢地快高長大, 生一個半個比我就好了
回復

月光光 發表於 2009-8-13 23:26:53 |顯示全部樓層
南瓜生得好好呀,無咩蟲蟲,加油呀~
回復

miku 發表於 2009-8-13 23:28:00 |顯示全部樓層
南瓜生得好好呀,無咩蟲蟲,加油呀~
月光光 發表於 2009-8-13 23:26

月光光
今個星期六, 一唔一齊北上呀?
回復

farfeifar 發表於 2009-8-14 12:15:45 |顯示全部樓層
終於都update呢! 南家好健康呀!
回復

月光光 發表於 2009-8-14 12:43:27 |顯示全部樓層
月光光
今個星期六, 一唔一齊北上呀?
miku 發表於 2009-8-13 23:28

我今個星期六唔得閒呀,好想去,等cookie返黎你再去過丫o
回復

小寶 發表於 2009-8-14 12:44:18 |顯示全部樓層
謝謝, 希望佢地快高長大, 生一個半個比我就好了
miku 發表於 2009-8-13 09:48 PM

南瓜要幫佢換個大盆至可以生仔喇~
回復

miku 發表於 2009-8-14 13:15:25 |顯示全部樓層
我今個星期六唔得閒呀,好想去,等cookie返黎你再去過丫ohttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif
月光光 發表於 2009-8-14 12:43

佢返左黎我地都會再去ka, 因為真係好近我屋企ka 咋
仲方便過出九龍
回復

miku 發表於 2009-8-14 13:16:31 |顯示全部樓層
南瓜要幫佢換個大盆至可以生仔喇~
小寶 發表於 2009-8-14 12:44

我仲等緊d貨, 未送黎呀, 所以唯有屈就佢地住 住細屋先囉
回復