miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133098 1561
miku 發表於 2009-8-22 00:22:32 |顯示全部樓層
終於收到貨,比心機啦,
polly 發表於 2009-8-20 23:16

而家暫時苦瓜有2個囡bb, 未授粉既, 唔知種唔種倒
我咩種子都有, 下次拎d菠菜, 白菜仔, 生菜種子比你
你仲想要d咩? 我有好多瓜既種子, 上次$5.5 果隻盤用來種茄子好好, 你要唔要小苗, 我有好多棵.
菜心ok ka, 易種過白菜
白菜我種倒發芽, 但一星期後全部死晒.
回復

miku 發表於 2009-8-22 16:26:56 |顯示全部樓層

剛剛上天台睇下d植物
苦瓜仔仔偷偷地咁開左花啦!
而囡囡共有2朶, 有一朶應該預備開ka la
另一朶仲好似粒米咁細

茄子換左盤, 大棵左
青瓜今日去睇好番少少
但蜜瓜就來死了
黑豆都唔太好

成棵苦瓜都係仔仔, 囡囡好少, 一棵一朶, 希望加左肥會多d

苦瓜共開左2隻仔仔花

苦瓜仔仔2號

苦瓜仔仔2號

苦瓜每棵都有一朶
其中一朶可能就快開
所以大少少size
另一朶仲係好細

幾棵茄子情況都好好, 換左三日盤了, 大左少少

蜜瓜轉盤後真係好差, d葉好黃, 可能會c

青瓜晒左一日太陽d葉真係無咁黃
好似好左d

青瓜

青瓜

黑豆就來死, 所以都係唔影相了
回復

miku 發表於 2009-8-24 22:37:36 |顯示全部樓層
今日同苦瓜女授左粉, 再睇真d, 原來共有4個苦瓜女呀,
一個授左粉,比左個袋佢, 其他既就等佢地開花

跟住再檢查埋日本南瓜, 原來有一個囡囡花啦
四棵裡面, 有2個囡囡花蕾, 唔知幾時先會開花
睇人地d相仲以為個花囡後面果瓜瓜好大, 原來好細粒ka咋
終於令我有番d衝勁去種野了add6icon
回復

miku 發表於 2009-8-30 13:07:08 |顯示全部樓層

又一個星期了
今朝一早起身去影下屋企d瓜瓜菜菜先
d植物上左天台後, 真係大得好快
苦瓜開始有多d囡囡了
我都同其中三個授左粉, 一隻無返應, 一隻係袋度, 一隻就今晚再試多次
南瓜都開左花囡了, 我幫佢授左粉, 因為花囡唔多, 希望成功啦

南瓜總共種左5棵, 最靚都係爬架果棵, 可能有基肥. 爬地下果d就相對無咁靚了
南瓜都開始開花了, 我同左b囡授左粉, 唔知成唔成功
佢地而家仲不停開緊仔仔花, 希望遲d會再有b囡開花啦
爬架南瓜b囡1號, 已授粉.JPG

苦瓜都好努力咁開花
種先果兩棵多b囡花, 但仲未成功, 之前授粉果隻好似唔得
而家幫另一隻再授粉入左袋
今朝仲開多左一朶, 都有幫佢授粉, 但係落, 可能未必得, 一陣再試下

我仲有種左好多茄子, 仲早過苦瓜, 佢地生長得好慢好慢,
而家兩個幾月都仲係好矮, 不過有一棵有花蕾了, 唔知結唔結倒果
落完雨就再比肥佢

d茄子開始大左好多

d茄子開始大左好多

其中一棵有花蕾了

其中一棵有花蕾了

其他植物:
日本青瓜, 開始爬架

唔識大既秋葵, 放天台後好好多

種得好樣衰既日本蜜瓜, 完全放棄佢lu

沙律菜:

之前唔理佢既四季豆, 而家先來開花, 但都係無果

黑豆:

花花:
我之前買既雀仔花, 種得唔靚
呢一隻色我好鍾意佢ka, 所以對佢特別好, 因此都靚d
回復

Ulrica 發表於 2009-8-30 13:21:11 |顯示全部樓層
hihi, 你好叻呀, 種左咁多瓜瓜菜菜, 食唔食得晒呀? 洗唔洗幫你手呀?
回復

miku 發表於 2009-8-30 13:28:59 |顯示全部樓層
hihi, 你好叻呀, 種左咁多瓜瓜菜菜, 食唔食得晒呀? 洗唔洗幫你手呀?
Ulrica 發表於 2009-8-30 13:21

得個睇字咋
都未有收成...add2icon
回復

Ulrica 發表於 2009-8-30 13:33:34 |顯示全部樓層
在我來說, 你已經好叻啦! 努力呀.
回復

miku 發表於 2009-8-30 13:43:33 |顯示全部樓層
在我來說, 你已經好叻啦! 努力呀.
Ulrica 發表於 2009-8-30 13:33

你屋企種左d咩呀
回復

Ulrica 發表於 2009-8-30 13:58:22 |顯示全部樓層
我種在房間的一角, 有5盆捱跟熱未死得的AV, 一盆網紋草, 一盆好弱的免仔耳, 一盆無晒點又好多葉的油點百合, 仲有5月學瓶景時呀sir送的兩棵迷你樹仔, 仲有一棵我養左4年的空氣草(我無查叫咩名), 新加那天食飯送的新苗啦!
回復

BanbieChan 發表於 2009-8-30 14:15:41 |顯示全部樓層
miku

加油呀~幫你打氣~
回復

miku 發表於 2009-8-30 14:38:25 |顯示全部樓層
我種在房間的一角, 有5盆捱跟熱未死得的AV, 一盆網紋草, 一盆好弱的免仔耳, 一盆無晒點又好多葉的油點百合, 仲有5月學瓶景時呀sir送的兩棵迷你樹仔, 仲有一棵我養左4年的空氣草(我無查叫咩名), 新加那天食飯送的新苗 ...
Ulrica 發表於 2009-8-30 13:58

你都種左唔少
我d av, 一d花都冇呀
我仲種左d無忘我, 係小小苗

食飯果日我都拎左d花既種子add6icon
回復

miku 發表於 2009-8-30 14:38:41 |顯示全部樓層

加油呀~幫你打氣~ http://qqimg.knowsky.com/qqbiaoqing/wph/wph%20(70).gif
BanbieChan 發表於 2009-8-30 14:15

公主
謝謝你呀!
回復

miku 發表於 2009-8-30 14:47:30 |顯示全部樓層
等我都分享下今日個早餐先

係用lamolympia 既愛心腸仔煮ka, 加自已種既菜整ka, 真係好好味呀add6icon

木魚麵豉湯底既 emily愛心牌腸仔幼烏冬
回復

Ulrica 發表於 2009-8-30 14:51:42 |顯示全部樓層
哈, 好似幾好味喎. 是什麼腸呀?
回復

miku 發表於 2009-8-30 14:59:47 |顯示全部樓層
哈, 好似幾好味喎. 是什麼腸呀?
Ulrica 發表於 2009-8-30 14:51

我都唔知
但係係超好味ka
係lamolympia送ka, 佢係大埔買ka
入面係有d肉汁係度, 吹落去, 感覺好正!
我今次就咁煮
但係佢地話如果煎唔洗加油, 仲好味ka
回復

cookie20002005 發表於 2009-8-30 15:06:41 |顯示全部樓層
miku你好快就會有好多收成架啦
回復

Ulrica 發表於 2009-8-30 15:08:00 |顯示全部樓層
咁好, 有人請你食腸腸. 我咪住大埔囉.
回復

miku 發表於 2009-8-30 15:11:51 |顯示全部樓層
Ulrica 發表於 2009-8-30 15:08

我知呀, 但係我唔知佢係邊度買ka?
佢話係大埔買
但元朗果d地方係無得買ka
回復

貓后 發表於 2009-8-30 15:19:47 |顯示全部樓層
Ulrica 發表於 2009-8-30 15:08

佢係 大埔墟街巿,無記錯的話,梁乜記個樹買架
回復

miku 發表於 2009-8-30 15:21:00 |顯示全部樓層
miku你好快就會有好多收成架啦http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(30).gif
cookie20002005 發表於 2009-8-30 15:06

唉!~~~
仲係一個果都冇呀add2icon
回復