miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133477 1561
花園仔 發表於 2009-10-3 11:30:42 |顯示全部樓層
339# miku
其實仲有湯同埋雞, 家常便飯, 買相當然麻麻, 但真係食得好開心, 好好味!

大閘蟹蒸好了, 我想反轉來影, 等佢靚d, 不過比屋企人話我, 話會流晒d羔....> <
===========================================

miku好!
<家常便飯>都咁洛, 今晚做節都唔敢想嘞! 嘻嘻!

<大閘蟹>好似唔夠熟喎, 否則熟咗唔會流羔架!
同時蒸好蟹後, 剪曬D水草清走D紫蘇葉,
然後反翻轉隻蟹靚靚樣擺碟上菜吖馬!
回復

miku 發表於 2009-10-3 11:53:12 |顯示全部樓層
339# miku
其實仲有湯同埋雞, 家常便飯, 買相當然麻麻, 但真係食得好開心, 好好味!

大閘蟹蒸好了, 我想反轉來影, 等佢靚d, 不過比屋企人話我, 話會流晒d羔....> <
===========================================

...
花園仔 發表於 2009-10-3 11:30

原來唔夠熟呀, 下次要蒸耐少少, 因為都係第一次整咋, 不過一年都係食一至二次, 唔知仲有冇機會再整
果日係媽咪屋企食飯, d海鮮先係新鮮ka咋, 其他果d全部都只係隔夜餸, 因為我之前一晚要返夜, 無返去食飯, 第二晚補返

今晚做節唔知食咩, 因為返亞婆屋企, 應該會有燒肉, 雞, 鴨, 海鮮果d, 不過就一定會有蒸水蛋, 同大量既菜, 好可惜我屋企果d菜唔爭氣
無得帶d比佢地食自家菜....
回復

花園仔 發表於 2009-10-3 12:57:19 |顯示全部樓層
362# miku
原來唔夠熟呀, 下次要蒸耐少少, 因為都係第一次整咋, 不過一年都係食一至二次, 唔知仲有冇機會再整
果日係媽咪屋企食飯, d海鮮先係新鮮ka咋, 其他果d全部都只係隔夜餸, 因為我之前一晚要返夜, 無返去食飯, 第二晚補返

今晚做節唔知食咩, 因為返亞婆屋企, 應該會有燒肉, 雞, 鴨, 海鮮果d, 不過就一定會有蒸水蛋, 同大量既菜, 好可惜我屋企果d菜唔爭氣
無得帶d比佢地食自家菜....
=======================

闔家歡叙食乜都咁開心啦!

見你個人咁老實咪講多幾句囉, 你碟蟹最少要蒸25-30分鐘架!
就算游水嘅黃鯧(大都係人工飼養嘅)點都唔及鷹鯧好食喎貴D之馬!
好多菜都好好食格, 唔明你地點解咁鍾意食白菜, 太寒對老少都冇乜益, 尤其是晚餐易引至生白痰起寒咳架!
大閘蟹已經係寒架罅, 仲配白菜添, 寒上加寒啵!
.........
回復

miku 發表於 2009-10-3 13:32:01 |顯示全部樓層
聽完月光光講, 即刻今日去check下個茄子
原來露台果隻茄子老啦, 因為我見有d黃了, 所以即刻摘左佢來食, 唔好浪費嘛
即摘即食, 感覺好幸福呀add6icon

一口小茄子大哥

切開左好多核了

唔理得咁多, 即刻炒來食左去, 不過得一口, 諗唔倒點整, 最後用來炒左腸仔(好少好少)

都好滿足了, 因為食左落肚...好感動!add2icon
回復

miku 發表於 2009-10-3 13:36:28 |顯示全部樓層
362# miku
果日係媽咪屋企食飯, d海鮮先係新鮮ka咋, 其他果d全部都只係隔夜餸, 因為我之前一晚要返夜, 無返去食 ...
花園仔 發表於 2009-10-3 12:57

我無食到白菜呀, 其實係買左菜心ka, 不過白菜係之前買既, 留唔倒咁多日, 所以媽咪煮左來食,  碟白菜係上左枱無耐已經比某唔食蟹既人食晒lu, 因為我地個個掛住拆隻蟹來食, 唔食蟹果個人已經食晒碟菜同雞同埋好多隻花蛤, 因為易食又快, 我食完蟹之後, 得番魚同埋d螺咋, 不過我地有飲番黃糖煲薑茶ka, 呢個茶好好味,
回復

miku 發表於 2009-10-3 13:45:56 |顯示全部樓層
339# miku

...
花園仔 發表於 2009-10-3 11:30

謝謝老師

下一次煮蟹既時候, 我會叫屋企人留意番, 煮既時間同埋叫佢試下反下隻蟹, 如果無流羔出來咁就ok了!,可以靚d上枱.
回復

lamolympia 發表於 2009-10-4 17:10:21 |顯示全部樓層
買海鮮啦, 正呀
我住左呢邊咁耐, 先第一次入街巿買餸咋, 原來好多野買, 好多種類ka
miku 發表於 2009-10-3 10:46

海鮮日日都食,過節清下腸胃都好!
回復

月光光 發表於 2009-10-4 20:52:02 |顯示全部樓層
364# miku

我之前種個d又係咁呀,好多核,最後用左黎滾湯o
回復

miku 發表於 2009-10-5 00:32:44 |顯示全部樓層
364# miku

我之前種個d又係咁呀,好多核,最後用左黎滾湯o
月光光 發表於 2009-10-4 20:52

我呢隻d核好細, 我食過了, 核食唔出, 但味就有d苦苦地, 唔知係咪熟得制, 因為見個底係有d黃黃地色!
我今日再摘埋另外果一隻, 聽晚再加埋南瓜一齊蒸來食左去
回復

miku 發表於 2009-10-5 00:34:54 |顯示全部樓層
海鮮日日都食,過節清下腸胃都好!
lamolympia 發表於 2009-10-4 17:10

我呢幾日做節都日日食海鮮, 搞到個肚頂唔順肚疴!, 要食番清清地清下腸胃!, 帶番包麥皮返公司食先得
回復

lamolympia 發表於 2009-10-5 00:41:05 |顯示全部樓層
我昨晚燒野食,今日打邊爐!都係有大量海鮮!食到都好滯!今個星期都係清清地好啦!
回復

miku 發表於 2009-10-5 00:50:01 |顯示全部樓層
我昨晚燒野食,今日打邊爐!都係有大量海鮮!食到都好滯!今個星期都係清清地好啦!
lamolympia 發表於 2009-10-5 00:41

我而家個肚, 好似搞拌機咁不停咁搞, 但又不致於要不停去toilet果隻囉
回復

lamolympia 發表於 2009-10-5 00:58:43 |顯示全部樓層
我而家個肚, 好似搞拌機咁不停咁搞, 但又不致於要不停去toilet果隻囉
miku 發表於 2009-10-5 00:50

咁慘呀!咁你天日要食D白粥清下腸胃囉!
回復

miku 發表於 2009-10-5 01:04:24 |顯示全部樓層

RE: miku學種菜~加入天台種植行列(一口茄子食左lu)

咁慘呀!咁你天日要食D白粥清下腸胃囉!
lamolympia 發表於 2009-10-5 00:58

我買左面包明天lunch食, 早餐食麥皮, 戒番一兩日先, 等個肚無咁唔辛苦!
回復

cookie20002005 發表於 2009-10-5 08:03:47 |顯示全部樓層
你哋食左咁多日好野,係時候抖返幾日啦,我中秋嗰日都係bbq咋
回復

muitau 發表於 2009-10-5 13:40:40 |顯示全部樓層
大閘蟹真係幾寒架,我地食完第二日果晚即刻有幾聲咳喇
回復

miku 發表於 2009-10-5 21:02:11 |顯示全部樓層
大閘蟹真係幾寒架,我地食完第二日果晚即刻有幾聲咳喇
muitau 發表於 2009-10-5 13:40

我無咳, 不過係喉嚨唔太舒服, 個肚又搞!
回復

Ulrica 發表於 2009-10-5 21:07:13 |顯示全部樓層
我無咳, 不過係喉嚨唔太舒服, 個肚又搞!
miku 發表於 2009-10-5 21:02

小心身體哦!
回復

miku 發表於 2009-10-5 23:49:50 |顯示全部樓層
小心身體哦!
Ulrica 發表於 2009-10-5 21:07

謝謝!
今日開始又係忙碌既星期一了, 我每個星期一都好期望星期五既來臨ka
回復

學種植 發表於 2009-10-6 18:55:06 |顯示全部樓層
MIKU MIKU
你之前咪話寄D種子比我既
但係我而家都未收到...唔知係咪寄失TIM呀
回復