miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133446 1561
亞實 發表於 2009-10-2 08:04:26 |顯示全部樓層
真係好豊富, 流口水中
回復

月光光 發表於 2009-10-2 09:11:50 |顯示全部樓層
339# miku

好豐富呀,你地個個都整大閘蟹食既,等人地有得睇無得食
回復

miku 發表於 2009-10-2 11:05:01 |顯示全部樓層
謝謝

因為睇得你地d海鮮post多, 所以自己都忍唔住叫屋企人一齊整來食
回復

月光光 發表於 2009-10-2 11:11:00 |顯示全部樓層
343# miku

miku,终於有茄子收喇,唔好咁遲收呀,唔係就好老架喇o
回復

亞實 發表於 2009-10-2 11:32:30 |顯示全部樓層
本來尋晚想post茄子相比大家睇下, 不過最後係太累訓左覺

而家先有時間update返d相比大家睇下
我今年既種植紀錄真係麻麻, 好少收成, 仲係初學者
不過雖然得少少收成, 但睇倒佢地由發芽到成長到結果, 真係好開心ka

...
miku 發表於 2009-10-2 01:04

茄子真係好靚!! i love it
翠肉瓜一盆一棵比較好,
因為佢好大ga !
回復

小寶 發表於 2009-10-2 11:52:48 |顯示全部樓層
好豐富呀! 做節一樣的食品, 同埋可以同屋企人一齊煮飯仔係好開心的事
回復

miku 發表於 2009-10-2 21:44:05 |顯示全部樓層
343# miku

miku,终於有茄子收喇,唔好咁遲收呀,唔係就好老架喇o
月光光 發表於 2009-10-2 11:11

其實點先叫收得ka
係個頂變色, 定係唔再大呢? 我都唔知個茄原來有幾大, 佢而家有一隻手指公咁長.
回復

miku 發表於 2009-10-2 21:45:24 |顯示全部樓層
好豐富呀! 做節一樣的食品, 同埋可以同屋企人一齊煮飯仔係好開心的事
小寶 發表於 2009-10-2 11:52

係呀, 我本來係星期三就做節ka la, 不過我要ot, 跟住我就叫媽咪再整過一餐比我食, 當係補數
好耐無一齊煮飯仔了, 好開心, 又食得好開心
回復

miku 發表於 2009-10-2 21:48:07 |顯示全部樓層
茄子真係好靚!! i love it
翠肉瓜一盆一棵比較好,
因為佢好大ga !
sifenamok 發表於 2009-10-2 11:32

其實果時我無晒盤啦, 所以唯有局住一盤兩棵, 但係我發覺一盤裡面好似係唔同既野, 同埋d基比開始嘔啦, 好多蚊茲add5icon
我之前種果d南瓜, 勁多菜虫, 又大又細, 好嘔心, 我就咁用手整死佢地, 咬到d葉爛晒
諗住想收左南瓜種過其他野, 佢又不停咁出女花, d植物真係奇怪, 好似知我地想點咁
回復

lamolympia 發表於 2009-10-3 00:02:49 |顯示全部樓層
Miku:D羊架好好味咁呀!   我今日食粥乍!
回復

miku 發表於 2009-10-3 01:08:07 |顯示全部樓層
Miku:D羊架好好味咁呀!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif   我今日食粥乍!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(18).gif
lamolympia 發表於 2009-10-3 00:02

點解食粥咁慘呀
係咪唔舒服呀
回復

月光光 發表於 2009-10-3 08:56:22 |顯示全部樓層
其實點先叫收得ka
係個頂變色, 定係唔再大呢? 我都唔知個茄原來有幾大, 佢而家有一隻手指公咁長.
miku 發表於 2009-10-2 21:44

我都唔知架,之前種過見佢咁細咪留耐d囉,點知老晒,入面d核全部變晒啡色o
回復

BanbieChan 發表於 2009-10-3 09:05:14 |顯示全部樓層
miku

好豐盛嘅晚餐呀~
回復

貓后 發表於 2009-10-3 09:41:03 |顯示全部樓層
我見到都想食
回復

lamolympia 發表於 2009-10-3 10:17:58 |顯示全部樓層
點解食粥咁慘呀
係咪唔舒服呀
miku 發表於 2009-10-3 01:08

吾係吾舒服,不過過節好難買,唯有食粥啦!
回復

miku 發表於 2009-10-3 10:46:44 |顯示全部樓層
吾係吾舒服,不過過節好難買,唯有食粥啦!
lamolympia 發表於 2009-10-3 10:17

買海鮮啦, 正呀
我住左呢邊咁耐, 先第一次入街巿買餸咋, 原來好多野買, 好多種類ka
回復

miku 發表於 2009-10-3 10:48:22 |顯示全部樓層
我都唔知架,之前種過見佢咁細咪留耐d囉,點知老晒,入面d核全部變晒啡色o
月光光 發表於 2009-10-3 08:56

原來係咁ka, 我見天台果隻仲大緊, 顏色都好靚
但露台果隻就麻麻了.
回復

miku 發表於 2009-10-3 10:49:18 |顯示全部樓層
339# miku

好豐富呀,你地個個都整大閘蟹食既,等人地有得睇無得食http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(18).gif
月光光 發表於 2009-10-2 09:11

你都快d買來吃呀, 好好味ka, 買公好味d
回復

miku 發表於 2009-10-3 10:50:02 |顯示全部樓層

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(24).gif好豐盛嘅晚餐呀~
BanbieChan 發表於 2009-10-3 09:05

多謝, 不過唔係我煮kaadd4icon
回復

miku 發表於 2009-10-3 10:51:35 |顯示全部樓層
我見到都想食
貓后 發表於 2009-10-3 09:41

唔洗客氣, 一齊食呀!
回復