悠悠的樂田園 (12/8-更新)

作者: 悠悠草 發表于 2009-5-30 23:26:35
8375 73
悠悠草 發表於 2009-6-19 21:51:35 |顯示全部樓層
番薯

三個品種
回復

小寶 發表於 2009-6-19 22:27:40 |顯示全部樓層
三種唔同顏色!
回復

JicJicmom 發表於 2009-6-20 09:29:22 |顯示全部樓層
三種唔同顏色!
小寶 發表於 2009-6-19 22:27

乜好似D彩葉草咁架 ? 好靚呀 ~~~~~
紫色葉0既係唔係紫心蕃薯呀 ?
回復

farfeifar 發表於 2009-6-20 11:19:15 |顯示全部樓層
好colorful呀~~~hehe~
回復

悠悠草 發表於 2009-6-20 22:33:15 |顯示全部樓層

JicJicmom 發表於 2009-6-20 09:29 [/quote]
<<紫色葉0既係唔係紫心蕃薯呀 ?>>
我都唔知add3icon, 紫色葉係第一次種, 都唔知種唔種得出番薯呢.  

洛神花無乜點理佢, 不知不覺間成長.
回復

悠悠草 發表於 2009-6-20 22:47:05 |顯示全部樓層

粟米收成

泰國粟米可以收喇

水果玉米都收晒喇

上面兩條係泰粟, 下面係水果玉米
水果玉米剝開皮係咁
泰粟係咁~皮包骨~新品種add7icon  
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-20 23:20:25 |顯示全部樓層
粟米收成

泰國粟米可以收喇

水果玉米都收晒喇

上面兩條係泰粟, 下面係水果玉米
水果玉米剝開皮係咁
泰粟係咁~皮包骨~新品種add7icon  
133042 ...
悠悠草 發表於 2009/6/20 22:47

點解好似咁廋咁嘅
回復

熊貓太 發表於 2009-6-24 17:19:05 |顯示全部樓層
我想問你地成日講d側芽係咩, 因為我都種緊超甜粟..
回復

悠悠草 發表於 2009-6-24 23:31:56 |顯示全部樓層
我想問你地成日講d側芽係咩, 因為我都種緊超甜粟..
熊貓太 發表於 2009-6-24 17:19

睇花園仔老師個帖你就知喇.
http://hkplants.com/thread-11235-379-1.html
回復

悠悠草 發表於 2009-6-24 23:39:15 |顯示全部樓層
我塊田旁邊既樹, 垂手可得既果, 不過好睇唔好食.
回復

熊貓太 發表於 2009-6-26 03:11:43 |顯示全部樓層
睇花園仔老師個帖你就知喇.
http://hkplants.com/thread-11235-379-1.html
悠悠草 發表於 2009-6-24 23:31

好有用, 正add14icon
回復

悠悠草 發表於 2009-7-1 22:19:12 |顯示全部樓層

補充番之前問過花園仔老師關於粟米的問題:

7541# 悠悠草
有問題請教老師,
有咩原因影響粟米雄花緊閉(無花粉散開), 而導致雌花無法受粉?
品種? 天氣? 施肥? 還是其他因素影響?
=====================================
你好! 可以參考上帖及補充一下:
品種? -- 唔係個個品種都適時及適合本地種嘅!
天氣? -- 唔同嘅品種對氣溫濕度嘅要求都唔同, 即係合唔合時囉!
施肥? -- 粟米扯肥架, 佢神高神大要好多養份架(氮磷肥), 開花前要加D鉀肥呀!
其他因素 -- 粟米根深所以泥要鬆厚, 水份要足, 浮根現時冚冚佢啦!  

7583# 悠悠草
多謝老師解答,
施肥? 其他因素-- 呢方面我都做足工夫,
我諗都係品種問題, 我呢種baby corn 即係收粟米筍品種, 而我就種到差唔全部成熟晒先o黎收, 結果大部份都變成「失米」喇. 依家好多「失米」, 又唔送得比人, 可以點用好呢?

係呢,  老師、donaldyh d粟米有咁多側芽, 我呢個品種無側芽喎.
========================================

悠悠草,
嗰D「失米」煲湯好甜架, 又清潤點會冇用吖!
當勞嗰隻粟米係平常體街市見到嗰隻超甜粟啫,
我都有種架, 佢正常嘅側芽多數三两條乍,
當勞D泥肥得濟先至好似百花齊放咁啫!
側芽多冇用格!

詳情及關於種植粟米的問題參考花園仔老師的帖子 P.378 - 380
http://hkplants.com/thread-11235-378-1.html

將d失米用嚟煲湯好味又有益, 其他晒乾漫漫用。

水果玉米擺放一段時間後已經變成紅色.
用嚟做擺設都幾好睇.
回復

waiyee 發表於 2009-7-8 20:52:39 |顯示全部樓層
水果玉米好得意呀,食唔食得架,你邊度買架,我都好想種呀
回復

waiyee 發表於 2009-7-8 20:52:49 |顯示全部樓層
回復

chayote 發表於 2009-7-8 21:02:36 |顯示全部樓層
Wan chai春園街xx花店有售($20 one packet contain 10 seeds)
回復

waiyee 發表於 2009-7-8 21:27:33 |顯示全部樓層
thx,,但我頭先上網找,,,網上面都係賣$10元一包咋,,其實有咩唔同
回復

悠悠草 發表於 2009-7-9 21:38:42 |顯示全部樓層
waiyee 發表於 2009-7-8 20:52

waiyee 你好,
水果玉米初初摘落黎係好食架, 我唔捨得食, 因為得幾條仔喳; 擺放一段時間後變成紅色已經好硬喇,
不過都幾靚, 我就用黎做擺設。

我o係維園花展度買, 好似10元3包。

你想要水果玉米種子, 我可以將收成既搣d種子落黎俾你試種下, 有興趣就pm我。
回復

悠悠草 發表於 2009-7-11 21:53:28 |顯示全部樓層
很很很很很很肥add10iconadd4iconadd2icon
jayjay 發表於 2009-7-11 12:39

肥咩呀~
回復

悠悠草 發表於 2009-7-11 21:58:16 |顯示全部樓層
最近收成的baby corns
回復

悠悠草 發表於 2009-7-11 22:03:19 |顯示全部樓層
薄荷
香花菜 (薄荷)

蘆筍

洛神葵
回復