大埔/上水/粉嶺/元朗,邊區d村屋交通方便d?

作者: legend 發表于 2009-5-29 10:17:49
15487 47
legend 發表於 2009-5-29 16:25:05 |顯示全部樓層
700尺,有花園就得~一般多少架...

咁就要睇下你有咩要求啦
屋苑式管理?
大花園?
車位?等等...
oneonewe 發表於 2009-5-29 16:22
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 16:27:58 |顯示全部樓層
700尺,有花園就得~一般多少架...

legend 發表於 2009-5-29 16:25

我估大約5000全包
回復

heiheimama 發表於 2009-5-29 16:33:34 |顯示全部樓層
heiheimama,

地下700呎連花園400呎都要租9000,咪仲貴過沙田....
咁一般冇花園會平d嗎?

legend 發表於 2009-5-29 16:03

其實我都覺得$9000係貴左d,不過行到去火車站的盆係真係會貴.而且我度4年樓,觀境十分開揚,不是望人背脊那種,而且有車位,所以我覺得$8000-8500走唔nut.我地個度上好多山入面的村屋都租緊$7500.如果你唔介意搭多轉車入大尾督,就有好多平d的選擇,$5000-$7000都有,不過淨係出返大埔墟都成半個鐘,去到中環咪個半鐘!
回復

孖吉 發表於 2009-5-29 16:34:24 |顯示全部樓層
請問上水圍多小巴去火車站嗎?
租金多少?

legend 發表於 2009-5-29 16:10

行 15 至 20 分鐘入去啦,冇小巴架,巴士約 10-15 分鐘一班,但係都要行 (所以落雨都幾煩架)。好處係行都行得到,上水有 d 村一定要搭小巴,收車就一定要打的。

好多人都係有私家車,或以單車代步

租金約 $4,000 至 $5,000,視乎新舊程度
回復

heiheimama 發表於 2009-5-29 16:40:38 |顯示全部樓層
順手貼下我花園一角,500幾呎.所以開左幅田,每日望下d農作物至返工,真係好開心.~
P1080610 (Small) (2).JPG
回復

藍天使 發表於 2009-5-29 16:42:56 |顯示全部樓層
順手貼下我花園一角,500幾呎.所以開左幅田,每日望下d農作物至返工,真係好開心.~
heiheimama 發表於 2009-5-29 16:40

你種緊栗米??
回復

maywong918 發表於 2009-5-29 16:45:21 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2009-5-29 16:40

希媽﹗我要去你度.................................劫花劫果﹗﹗﹗
回復

heiheimama 發表於 2009-5-29 16:46:41 |顯示全部樓層
你種緊栗米??
藍天使 發表於 2009-5-29 16:42

舊相,d粟米係豆丁媽俾的種子,叫水果玉米,點知出左來的米是白色搭紫色的,好硬,玩完丟左.右下角有棵薯仔,已經收左,有十幾隻,好大的.

今年暑假會裝修,會加建玻璃屋,所以塊田唔會留了,都有d可惜.~
回復

maywong918 發表於 2009-5-29 16:47:46 |顯示全部樓層
行 15 至 20 分鐘入去啦,冇小巴架,巴士約 10-15 分鐘一班,但係都要行 (所以落雨都幾煩架)。好處係行都行得到,上水有 d 村一定要搭小巴,收車就一定要打的。

好多人都係有私家車,或以單車代步

租金約 $4,000 ...
marcuslee 發表於 2009-5-29 16:34

我以前都住過上水圍,兩房一聽,有個樓梯底雜物房,無記錯好似果時租係2500~(但好似得4,500呎度)
回復

maywong918 發表於 2009-5-29 16:49:02 |顯示全部樓層
舊相,d粟米係豆丁媽俾的種子,叫水果玉米,點知出左來的米是白色搭紫色的,好硬,玩完丟左.右下角有棵薯仔,已經收左,有十幾隻,好大的.

今年暑假會裝修,會加建玻璃屋,所以塊田唔會留了,都有d可惜.~ ...
heiheimama 發表於 2009-5-29 16:46

add14icon 好羨慕呀﹗﹗﹗溫室呀﹗﹗﹗add6icon
回復

heiheimama 發表於 2009-5-29 16:53:08 |顯示全部樓層
我以前都住過上水圍,兩房一聽,有個樓梯底雜物房,無記錯好似果時租係2500~(但好似得4,500呎度)
maywong918 發表於 2009-5-29 16:47

咁平?係真唔係呀?

藍天使都熟大埔行情的,可以講下.
回復

maywong918 發表於 2009-5-29 17:01:35 |顯示全部樓層
咁平?係真唔係呀?

藍天使都熟大埔行情的,可以講下.
heiheimama 發表於 2009-5-29 16:53

兩年前,地下來架,之前有識得既朋友租緊,要搬,甘岩好我地要搵地方租,就介召我地去租,甘問過一般都係甘既价﹗
回復

孖吉 發表於 2009-5-29 17:11:54 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2009-5-29 16:47

果 d 叫村屋,係祖地自建o既,所以咁細,但亦有 700 呎間格及丁屋,果 d 會貴 d
回復

cross 發表於 2009-5-29 17:45:21 |顯示全部樓層
其實我都覺得$9000係貴左d,不過行到去火車站的盆係真係會貴.而且我度4年樓,觀境十分開揚,不是望人背脊那種,而且有車位,所以我覺得$8000-8500走唔nut.我地個度上好多山入面的村屋都租緊 ...
heiheimama 發表於 2009-5-29 16:33

分分鐘唔止= =
回復

legend 發表於 2009-5-30 21:49:50 |顯示全部樓層
嘩~5百尺花園,很羨慕啊~~

回復

legend 發表於 2009-5-30 21:51:56 |顯示全部樓層
嘩........咁貴?!

分分鐘唔止= =
cross 發表於 2009-5-29 17:45
回復

legend 發表於 2009-5-30 21:55:07 |顯示全部樓層
請問你地,
知唔知附近有冇屋出租,如有可否pm我,唔該哂呀,
我唔想經地產....
回復

Ulrica 發表於 2009-6-3 14:03:35 |顯示全部樓層
我自己十分鍾意大埔,因為佢係一個好健康的社區,唔多人(vs荃灣),綠化度高,d人又鍾意搭訕.街市又好行,又多好野食...
heiheimama 發表於 2009-5-29 13:29

我都係住大埔架, 'd人又鍾意搭訕'呢句好得呀, 所以我都要來搭訕.
回復

heiheimama 發表於 2009-6-3 15:34:14 |顯示全部樓層
我都係住大埔架, 'd人又鍾意搭訕'呢句好得呀, 所以我都要來搭訕.
Ulrica 發表於 2009-6-3 14:03

係呀,我好鍾意識唔識都可以吹下水,感覺好有人情味.~
回復

legend 發表於 2009-6-4 07:19:32 |顯示全部樓層
我都係鍾意識唔識都吹下水,so先愛住村屋,住私人樓真係人都癲~~
回復