大埔/上水/粉嶺/元朗,邊區d村屋交通方便d?

作者: legend 發表于 2009-5-29 10:17:49
15475 47
想搵村屋地下,唔知各區大約幾錢租金?
交通如何?
唔該俾d意見.謝謝.
孖吉 發表於 2009-5-29 10:34:48 |顯示全部樓層
你問交通如何,但係又冇講返工返學邊區,返大陸定係買餸,好難一兩句答到你喎

如果你要有意義o既答案,請俾多d背景資料,否則只有浪癈大家時間 (或淢低大家回覆的興趣)
回復

cross 發表於 2009-5-29 11:03:09 |顯示全部樓層
仲有同一區..唔同地方村屋交通都差好多
回復

legend 發表於 2009-5-29 11:13:02 |顯示全部樓層
謝謝你提點呀.

返工去中環.(車費貴嗎?花時多久?)
就近既買餸區多唔多呀(買餸平唔平?)?
附近有冇地方俾囝囝玩?(2歲)
租金多少?(要700呎地下)

唔該大家俾d意見呀?
謝.

你問交通如何,但係又冇講返工返學邊區,返大陸定係買餸,好難一兩句答到你喎

如果你要有意義o既答案,請俾多d背景資料,否則只有浪癈大家時間 (或淢低大家回覆的興趣) ...
marcuslee 發表於 2009-5-29 10:34
回復

legend 發表於 2009-5-29 11:15:03 |顯示全部樓層
咁請問你住的區,附近邊條村會方便d?謝.

仲有同一區..唔同地方村屋交通都差好多
cross 發表於 2009-5-29 11:03
回復

heiheimama 發表於 2009-5-29 13:25:18 |顯示全部樓層
謝謝你提點呀.

返工去中環.(車費貴嗎?花時多久?)
就近既買餸區多唔多呀(買餸平唔平?)?
附近有冇地方俾囝囝玩?(2歲)
租金多少?(要700呎地下)
唔該大家俾d意見呀?
謝.

...
legend 發表於 2009-5-29 11:13

你問我啦, 我就係中環返工, 在大埔住村屋的. 我隔壁岩岩有人走啦, 地下700呎連花園400呎(足夠你開塊田), 小巴3分鐘或步行20分鐘到大埔墟火車站. 再一個小時到中環. 租金:我隔壁之前租$9000, 而家應該平少少. 咦, 呢個話題唔係上兩個星期至有人問過咩? 等我又重複一次答案tim.
回復

heiheimama 發表於 2009-5-29 13:29:22 |顯示全部樓層
我自己十分鍾意大埔,因為佢係一個好健康的社區,唔多人(vs荃灣),綠化度高,d人又鍾意搭訕.街市又好行,又多好野食...
回復

孖吉 發表於 2009-5-29 13:38:37 |顯示全部樓層
我住上水,地下約租 $4,000 - $5,000.

如果要出到中環,主要是火車,車程約一小時十分 (約$19),但係要行20分鐘出火車站,接駁車不多

有巴士、小巴往九龍、香港,但會在大埔、粉嶺大行大運,車程要比大埔落車多20-30分鐘
回復

chungs 發表於 2009-5-29 13:48:54 |顯示全部樓層
我住元朗八鄉..屋苑式...行上大欖轉車處..最多十五分鐘..番工..番灣仔可選擇968或969..
車程最多45分鐘..door to door...最多一個鐘...方便非常..
租金...都是大約$4500-6000...全包...
回復

孖吉 發表於 2009-5-29 13:52:12 |顯示全部樓層
上水村屋主要係上水圍,圍內有兩個有鋼架的休憩公圍及兩個球場,附近的公園,運動場亦多

街巿農產品很平

主要商場有三個,没有百貨公司及戲院

但區內英中只得三間 (唔知微調後點計)
回復

heiheimama 發表於 2009-5-29 14:33:36 |顯示全部樓層

唔,如果以環境計的話,我個人不太喜歡元朗錦田,因為多貨櫃場車場豬場爛地,規劃比較亂.

仲有一個重點,如果你未住過村屋,一定要三思而後行,因為好多住慣樓的人以為住村屋好空氣,搬左入來之後就覺得多蚊多蛇蟲蟻鼠樓下又冇七仔又唔係5分鐘到地鐵.

我隔離的人就係話因為多蚊,同埋d雀仔太吵(咁都係一個理由),所以要搬走.

如果真係要比較方便的村屋,咁一定要選大圍沙田的,但係就冇咩田園風味,同埋租會好貴.
回復

legend 發表於 2009-5-29 15:59:52 |顯示全部樓層
多謝你地d詳盡意見啊!
我之前就係住大圍d村屋6年喇~憤哂做村姑~而家住唐樓.hehe~
但沙田d租太貴喇....我又想空氣好d...
你地附近有冇屋出租呀~有就pm我呀~唔該哂呀!
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 16:02:36 |顯示全部樓層
我o既建議就梗係租元朗啦
回復

legend 發表於 2009-5-29 16:03:06 |顯示全部樓層
heiheimama,

地下700呎連花園400呎都要租9000,咪仲貴過沙田....
咁一般冇花園會平d嗎?
你問我啦, 我就係中環返工, 在大埔住村屋的. 我隔壁岩岩有人走啦, 地下700呎連花園400呎(足夠你開塊田), 小巴3分鐘或步行20分鐘到大埔墟火車站. 再一個小時到中環. 租金:我隔壁之前租$9000, 而家應該平少少. 咦,  ...
heiheimama 發表於 2009-5-29 13:25
回復

legend 發表於 2009-5-29 16:06:16 |顯示全部樓層
chungs,

咁多地方俾小朋友玩嗎?
968或969...車費幾$$?

我住元朗八鄉..屋苑式...行上大欖轉車處..最多十五分鐘..番工..番灣仔可選擇968或969..
車程最多45分鐘..door to door...最多一個鐘...方便非常..
租金...都是大約$4500-6000...全包... ...
chungs 發表於 2009-5-29 13:48
回復

legend 發表於 2009-5-29 16:08:11 |顯示全部樓層
買餸係咪會平d架?
多地方行嗎?
講多d喇......

我o既建議就梗係租元朗啦
oneonewe 發表於 2009-5-29 16:02
回復

legend 發表於 2009-5-29 16:10:00 |顯示全部樓層
請問上水圍多小巴去火車站嗎?
租金多少?

上水村屋主要係上水圍,圍內有兩個有鋼架的休憩公圍及兩個球場,附近的公園,運動場亦多

街巿農產品很平

主要商場有三個,没有百貨公司及戲院

但區內英中只得三間 (唔知微調後點計) ...
marcuslee 發表於 2009-5-29 13:52
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 16:12:37 |顯示全部樓層
買餸係咪會平d架?
多地方行嗎?
講多d喇......
legend 發表於 2009-5-29 16:08

我住元朗同屯門中間o既山卡拉
要買餸就要出到元朗巿
方唔方便就見人見志啦
不過呢度環境幾好就真o既
同埋租平
朝早有村巴巴士出港島/尖咀
又有小巴出荃灣葵涌荔枝角深水埗長沙灣旺角
交通我覺得算方便
回復

legend 發表於 2009-5-29 16:19:48 |顯示全部樓層
d交通都ok....好吸引咁喎...
地下租金有幾平呀?

我住元朗同屯門中間o既山卡拉
要買餸就要出到元朗巿
方唔方便就見人見志啦
不過呢度環境幾好就真o既
同埋租平
朝早有村巴巴士出港島/尖咀
又有小巴出荃灣葵涌荔枝角深水埗長沙灣旺角
交通我覺得算方便 ...
oneonewe 發表於 2009-5-29 16:12
回復

oneonewe 發表於 2009-5-29 16:22:36 |顯示全部樓層
d交通都ok....好吸引咁喎...
地下租金有幾平呀?
legend 發表於 2009-5-29 16:19 [url=http://www.hkplants.com
/redirect.php?goto=findpost&pid=571509&ptid=35056][/url]

咁就要睇下你有咩要求啦
屋苑式管理?
大花園?
車位?等等...
回復

123下一頁