返回列表 發新帖

紫羅蘭の十萬個為甚麼(23DEC up)

作者: Joyce 發表于 2007-11-16 14:42:14
7556 47
noel 發表於 2007-12-17 13:48:47 |顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

可以~  但如果不止一隻bb,可考慮成隻抽起分芽,
咁樣就唔洗遲d又分多次嘛~
回復

Joyce 發表於 2007-12-17 15:00:32 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-12-17 13:48 發表
可以~  但如果不止一隻bb,可考慮成隻抽起分芽,
咁樣就唔洗遲d又分多次嘛~

連埋根...我怕會無根喎
回復

noel 發表於 2007-12-17 15:24:29 |顯示全部樓層
原帖由 Joyce 於 2007-12-17 15:00 發表

連埋根...我怕會無根喎
响媽咪度"借"d 囉~
回復

Joyce 發表於 2007-12-23 23:47:03 |顯示全部樓層

琴晚分0左了,都幾失敗...唉...又謀殺0左AV喇

AV1‧一片葉出0左兩個頭,成"執"根被我扯斷0左

AV1‧一片葉出0左兩個頭,成"執"根被我扯斷0左

AV1‧有根無根都種返落泥,葉就繼續浸水,希望無根果棵可以生存到啦

AV1‧有根無根都種返落泥,葉就繼續浸水,希望無根果棵可以生存到啦

AV2‧分第二片葉

AV2‧分第二片葉

AV2‧呢次成功了少少了,其它一個頭有根,但都係成"執"根被我扯斷0左 ...

AV2‧呢次成功了少少了,其它一個頭有根,但都係成"執"根被我扯斷0左 ...
回復

peeseela 發表於 2007-12-24 09:05:38 |顯示全部樓層
唔緊要, 你插返落泥, 佢地好快生根, 由其是側芽個D, 特別粗生.
回復

Joyce 發表於 2007-12-26 00:35:10 |顯示全部樓層

佢咁細又無根,d葉貼住d泥,咁淋左水後,咪醃住左d葉仔0羅?!

回復

peeseela 發表於 2007-12-26 07:42:42 |顯示全部樓層
原帖由 Joyce 於 2007-12-26 00:35 發表

佢咁細又無根,d葉貼住d泥,咁淋左水後,咪醃住左d葉仔0羅?!

自已試過用試飲杯, 底開孔(因為我始終唔習慣盆底密封, 唔識控制水份), 裝泥淋透水, 中間掘個known, 將棵小苗放落去, 一手扶住棵植物, 另一手手指輕壓植物邊d泥, 固定佢, 平日可用噴壺噴水(因為有去水所以唔會醃住), 放係見到光又唔會直晒太陽的地方, 呢種天氣可用任何透明的容器(膠合, 保鮮袋)裝起佢保溫保濕(留少少氣孔), 比d心機, 某一日你會發現佢大左好多好開心.
如果你覺得我解釋得太老土或唔正確可以話我知, 因為我都係新人, 都一直參考好多前輩意見. 謝謝!
回復

Joyce 發表於 2008-1-26 01:06:44 |顯示全部樓層
雖然無0左媽媽,但佢0地都好乖乖咁生活。
回復