木地板@天台

作者: Joyce 發表于 2010-8-11 01:25:37
6612 6
請問...

我睇中一款木地板@淘寶,用黎舖天台的,
而我想有膠墊墊底,但睇中呢款就無。

我可唔可以另外買膠墊,然後買埋木地板返來後,自己先舖膠墊再舖木地板呢?

如可以,那裡有膠墊?做法簡單嗎?

。THANKS。
kslee 發表於 2010-8-11 10:20:31 |顯示全部樓層
有膠墊的木地板,如放在天台,一般壽命都唔長. 如果要鋪膠墊墊底, 就要找厚身環保膠墊(即是鋪遊樂場個款,用舊車輪再造),不過仲貴過您D木地板@淘寶.
回復

Joyce 發表於 2010-8-11 14:50:35 |顯示全部樓層
如果唔加膠墊,直接墊木地板,會好過加墊?

有無咩好壞處呢?
回復

kslee 發表於 2010-8-11 23:16:53 |顯示全部樓層
如果唔加膠墊,直接墊木地板,會好過加墊?

有無咩好壞處呢?
Joyce 發表於 2010-8-11 14:50

純粹討論下,其實您覺得膠墊有咩野function?

不過我鄰居在他們的天台分別也有做相類似的裝飾,一個用紫壇木onsite tailor、一個用您差不多的形式鋪。結果前者過了幾年后還好好建在,后者過了1、2年就慘不忍睹,跟住收起晒。始終大部份的戶外木經過長期曝晒后,都會變形/褪色/釘生銹。
回復

Joyce 發表於 2010-8-12 01:32:59 |顯示全部樓層
有隔熱用途嗎?
回復

kslee 發表於 2010-8-12 02:39:25 |顯示全部樓層
有隔熱用途嗎?
Joyce 發表於 2010-8-12 01:32

有,但大不太明顯。在淘寶可以找到厚身的珍珠棉,用來鋪地可能有多一點效果,但也是不大適合作戶外用,也可能引至積水。
回復

綠色兔子 發表於 2010-8-12 09:45:46 |顯示全部樓層
我見到公司附近有間賣環保膠木地板, 佢話戶外用架~
唔知有冇分別呢???
回復