公司門外花園仔(加相至22/07近況)

作者: fishinglok 發表于 2009-5-12 16:55:12
8973 69
muitau 發表於 2009-6-17 14:54:35 |顯示全部樓層
咦,又多左個發泡膠盒喎!!
回復

fishinglok 發表於 2009-6-17 15:18:35 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/attachments/forumid_20/0906170252a0171114646f940b.jpg
咦?有o左個車架走鬼好方便wor!
farfeifar 發表於 17/6/2009 01:25 PM

係呀, 真係方便好多呀, 個架可以加上蓋比青瓜同牽牛花爬上去. 同埋個底可以清洗, 冇咁易精水, 得閒我仲可以落o的綠水係底下, 又衛生又方便.
回復

fishinglok 發表於 2009-6-17 15:24:25 |顯示全部樓層
咦,又多左個發泡膠盒喎!!
muitau 發表於 17/6/2009 02:54 PM

係呀, 又係響街見到執定來等有機會時候用. 我o的街坊都幫我執o左兩個, 一個仲係勁大勁深四四方方o既發泡膠箱. o的街坊真係好客氣. 星期六日我唔返去, 佢o地都會幫我淋花. 得閒佢o地又會行過來睇o下o的花長大o既過程. 又成日問我要唔要種呢o的, 要唔要種果o的, 又問我有咩睇中想種就自便, 真係好客氣.
回復

farfeifar 發表於 2009-6-17 15:59:18 |顯示全部樓層
嘩~你老闆無會泎型架,種咁多野,都要花一定時間去打理。
ipodbaby_123 發表於 2009-6-17 15:25

佢咪老闆law!
回復

barbeemak 發表於 2009-6-18 09:54:52 |顯示全部樓層
公司竟然有個咁大既花園, 好幸福...
你公司係九龍灣嗎?
回復

fishinglok 發表於 2009-6-18 17:15:40 |顯示全部樓層
公司竟然有個咁大既花園, 好幸福...
你公司係九龍灣嗎?
barbeemak 發表於 18/6/2009 09:54 AM

係呀, 我之前果度剛剛租約滿, 就上樓上睇, 見又平租, 又見到人種花種到好似個森林咁. 咪即刻決定租樓上囉, 而且又係平台位o黎o既. 初時用自己門口位, 點知隔離單位個業主又係鍾意種花之人, 見我咁有心機, 佢咪叫我用埋隔離個欄杆位囉, 佢話佢個租客都係要來做倉, 好少返來, 叫我種埋冇所謂喎. 咁咪而家咪向另一邊發展囉. 我公司係屯門工廠區. 係恆威o黎呀. 係得呢度租平, 又有地方玩種花種o野.
回復

fishinglok 發表於 2009-6-19 02:51:17 |顯示全部樓層

6月8日o既花園成長記

整體有加有執位, 分好區域, 樹近地台, 香草類就放係面.

整體有加有執位

整體有加有執位

重新整頓後, 分類擺位

重新整頓後, 分類擺位

重新整頓後, 分類擺位

花友幫忙加高鐵枝, 同駁長橫鐵枝方便掛盆栽

金魚花

金魚花

金魚花

怕羞草生長驚人, 開好多花又大盆, 不過就好食水. 一日一桶水養住. 一個下午已經冇o左一半水.

怕羞草生長驚人, 開好多花又大盆

怕羞草生長驚人, 開好多花又大盆

另一街坊自製o既洗手盆 , 仲要有去水位去水. 方便洗菜用喎, 真係有心呀. 原先都已經有一個連水喉o既水桶, 但係街坊亞伯係都要整多個. 真係有心呀.

另一街坊自製o既洗手盆

另一街坊自製o既洗手盆

本地蕃茄都高o左好多

本地蕃茄都高o左好多

本地蕃茄都高o左好多

街坊贈o既辣椒都係高o左好多

松葉牡丹每日都有花開

松葉牡丹每日都有花開

松葉牡丹每日都有花開

三角小麥係咁高係咁高, 唔知佢想高到去邊.

三角小麥係咁高係咁高

三角小麥係咁高係咁高

長壽花(家樂花)

長壽花(家樂花)

長壽花(家樂花)

唔記得呢種叫咩名, 係美女櫻定係煩星花

向日葵1號

向日葵1號

向日葵1號

向日葵2號

向日葵2號

向日葵2號

順手影o下個青山發射站, 睇o下部機可以影到幾遠先. 都幾清晰咁睇到上面o既外貌

順手影o下個青山發射站

順手影o下個青山發射站

山上兩件o野都睇得見.

山上兩件o野

山上兩件o野

小偷斑鳩

小偷斑鳩

小偷斑鳩
回復

fishinglok 發表於 2009-6-19 03:22:43 |顯示全部樓層

6月12日又有轉變

本地蕃茄有花冧出喇

本地蕃茄有花冧出喇

本地蕃茄有花冧出喇

本地蕃茄有花冧出喇

本地蕃茄有花冧出喇

西檸 (係陳正記見到有西檸樹苗. 都係40蚊一盆, 唔速買都對唔住自己呀. 買回來已經有2個果係度.

西檸

西檸

木瓜樹, 買回來之後已經轉了兩個盆喇. 而且見街坊比o左個大膠桶. 咪同木瓜轉大屋啦.

木瓜樹

木瓜樹

怕羞草, 驚人o既係生長快速.

怕羞草

怕羞草

20蚊盆睡蓮, 勁抵呀.

通菜菜芯

通菜菜芯

通菜菜芯

青瓜都準備發芽喇

青瓜都準備發芽喇

青瓜都準備發芽喇

向日葵都準備見人呀.

向日葵都準備見人呀.

向日葵都準備見人呀.
回復

sandylam 發表於 2009-6-20 15:30:13 |顯示全部樓層
如果我老闆都鍾意種野就好囉.
請唔請人啫
回復

tsangw2001 發表於 2009-6-20 22:04:45 |顯示全部樓層
好正呀..咁令
可以自由種野,真係好正
\我棵tomato都結左果了
回復

juju0268 發表於 2009-6-22 11:23:45 |顯示全部樓層
請問倒轉插入泥中的膠樽有什麼用?
回復

花園仔 發表於 2009-6-22 11:51:38 |顯示全部樓層
嘩! 個平台成條街咁長,
<塵正寄>要入多D貨囉!
回復

fishinglok 發表於 2009-6-22 12:32:12 |顯示全部樓層
羨慕中,又係老闆又有自己既花園.....正~!!!
打風啦,要收好D植物
Ivana 發表於 20/6/2009 01:11 PM

打風o既話, 我都未知應該點樣去收好o的植物呀. 未知呢度打風o既程度係點o既樣, 我見隔離種到成個森林咁樣. 應該都唔會好大影響呀.
回復

fishinglok 發表於 2009-6-22 12:34:38 |顯示全部樓層
請問倒轉插入泥中的膠樽有什麼用?
juju0268 發表於 22/6/2009 11:23 AM

果o的係我係度學返來, 入滿水倒轉插入泥度, 可以幫補水份. 怕有時假期唔返公司都仲可以有水維持到兩日囉.
回復

fishinglok 發表於 2009-6-22 12:38:05 |顯示全部樓層
如果我老闆都鍾意種野就好囉.
請唔請人啫
sandylam 發表於 20/6/2009 03:30 PM

我果o的公司仔. 人手得兩個人已經好夠. 見我咁得閒種o野都知我只係做一半o野啦.
回復

fishinglok 發表於 2009-6-22 12:45:17 |顯示全部樓層
好正呀..咁令
可以自由種野,真係好正
\我棵tomato都結左果了
tsangw2001 發表於 20/6/2009 10:04 PM

係呀, 恭喜晒呀, 大家都係準備等收成. 我o的蕃茄好多棵都唔知點解, o的葉好多一條條白色線係度, 又唔見到有蟲喎, 似係線蟲行過, 但係點解咁多盆, 唔同位置放o既都有. 跟住見到網度o的花友話用大蒜碎浸水. 又噴又加少少砰係o的泥面頭. 好似又冇咁嚴重, 停止o左再見唔到有葉係咁樣. 呢幾日日日係咁噴蒜水, 好似連蚊都唔多覺有呀, 希望可以種到o的蕃茄大個仔啦.
回復

fishinglok 發表於 2009-6-22 12:55:17 |顯示全部樓層
嘩! 個平台成條街咁長,
要入多D貨囉!
花園仔 發表於 22/6/2009 11:51 AM

哈哈, 個平台係長呀, 但係唔係個個人都比你種係佢門口呢. 我度咁o岩得到個業主同意先可以種埋過隔離咋. 佢個租客好少返來, 我都諗, 如果佢個租客返到來見到門口咁o既樣, 會唔會炸形. 嘿嘿~

係呀, 我都好想去掃掃貨呀, 但係架車整緊, 要等下星期整完, 我先有返對腳四維去掃貨呀. 我得閒有時會去屯門新墟, 置樂有幾間睇, 藍地都係第一次去, 原來都幾就腳, 門口就停得. 仲好過我去開果幾間呀. 我都想搵多盆青檸返來種呀, 自己果o的bb有排都未見大呀. 等買返盆現成返來, 邊等自己果o的大, 邊種現成有果果o的都係一個好方法, 正搜羅現成青檸樹仔.
回復

juju0268 發表於 2009-6-22 16:59:18 |顯示全部樓層
果o的係我係度學返來, 入滿水倒轉插入泥度, 可以幫補水份. 怕有時假期唔返公司都仲可以有水維持到兩日囉.
fishinglok 發表於 2009-6-22 12:34

明白, 唔該晒^^
回復

fishinglok 發表於 2009-6-25 20:12:35 |顯示全部樓層

公司門外花園仔(至17/6新加相片)

6月17日

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

睡蓮

青檸進展

青檸

青檸

羅漢松

羅漢松

羅漢松

紫色辣椒

紫色辣椒

紫色辣椒

養在室外的金魚

養在室外的金魚

養在室外的金魚

木瓜, 白蘭

木瓜, 白蘭

木瓜, 白蘭

銅錢草

銅錢草

銅錢草

清甜青瓜, 壽司青瓜

清甜青瓜, 壽司青瓜

清甜青瓜, 壽司青瓜

青瓜

青瓜

青瓜

4月9日種的士多啤梨

4月9日種的士多啤梨

4月9日種的士多啤梨

本地蕃茄有花冧

本地蕃茄有花冧

本地蕃茄有花冧

4月9日種的士多啤梨

4月9日種的士多啤梨

4月9日種的士多啤梨

通菜, 菜花, 蔥, 歐芹

花園近況

花園近況

花園近況

意大利生菜

意大利生菜

意大利生菜

金魚花

金魚花

金魚花

向日葵

向日葵

向日葵

牽牛花

牽牛花

牽牛花

紅黃燈籠椒

紅黃燈籠椒

紅黃燈籠椒

生菜苗

生菜苗

生菜苗
回復

fishinglok 發表於 2009-8-4 02:32:50 |顯示全部樓層

RE: 公司門外花園仔(至18/6新加相片)

太耐冇報告o黍.

6月18日

今日見有兩朵喇~不過另一朵已經開始企唔直喇.
青瓜, 係普通O既青瓜, 深綠色皮果種.
清甜青瓜(係可以連皮食果種)
壽司青瓜係好幼果種.
螢葛 Gentian blue gromwell    別名: 螢草, 硫璃草
花色 : 白, 藍   株高: 50cm以下
枝葉會不斷往外擴張, 是相當具有野性的花草, 生命強且耐寒, 但相反的難以抵抗高溫多濕, 所以, 夏季最好種在通風良好半日陰的環境。 秋季可用播種或插芽方式繁殖。花後可改種到大一號的花盆。
日照: 日照良好的地點, 夏季半日陰。土壤: 排水良好的土壤。水分: 表土乾了才澆水, 保持有點乾燥。
車厘茄  (之前呢棵O既媽媽已經比白粉病搞到成棵死O左, 個盆比我棄置埋一邊晒泥殺菌. 冇淋過水, 除非落雨啦. 點知就發現O左佢O既蹤影佢O既出現, 馬上轉盆, 免得有病泥土感染佢. 哈哈又多個品種繼續種喇. 之前盆媽媽O的茄茄比我個女食清乾呀.)
北海道三角小麥高得很~很~很~
日本串茄
白蔥, 唔係由蔥頭開始種, 而係由種子開始.
怕羞草好多花
檸檬(西檸)
本地蕃茄O既花冧有3朵
4月9日由種子開始種O既士多啤梨, 有4棵成功生長.
回復