屋背小斜坡,農業種植試驗...

作者: jky 發表于 2009-5-12 01:53:15
16614 117
alansing 發表於 2009-12-12 18:59:36 |顯示全部樓層
老人家話 : 自己屋企唔好種木瓜, 會唔吉利
回復

jky 發表於 2010-5-1 20:45:04 |顯示全部樓層

好久不見...

冬季及年頭年尾的繁忙日子過去,生活及天氣開始穏定落嚟,新一輪嘅農耕已經開始咗喇。

去年,最終只得一隻不知品種嘅南瓜上得枱,另一隻則金玉其外.....

豉椒南瓜

豉椒南瓜

根據去年累積嘅經驗,今年加多了幼苗,由去年的「不知名品種南瓜」四株加至今年的「日本南瓜」十株有多,希望收成會多啲。

木瓜方面,由於照料及施肥不佳,以致生長緩慢瘦弱,現有大小約六株,會多加照料及施肥。

年初,親友帶來臭草一盆,已移落地,生長尚佳,上次煲綠豆沙糖水仲剪咗啲一齊煲,有趣,真臭!

與此同時,發了一些辣椒幼苗,已移落地,睇吓又種成點先...

聽日若有時間,影啲相比大家睇睇先。
(報告完畢)
回復

jky 發表於 2010-5-2 13:33:25 |顯示全部樓層
現況圖片:

May10 日本南瓜苗圃

May10 日本南瓜苗圃

May10 日本南瓜苗

May10 日本南瓜苗

May10 日本南瓜苗2

May10 日本南瓜苗2

May10 日本南瓜苗3

May10 日本南瓜苗3

May10 日本南瓜苗4

May10 日本南瓜苗4

May10 最大的木瓜

May10 最大的木瓜

May10 辣椒苗圃

May10 辣椒苗圃

May10 臭草

May10 臭草

May10 臭草2

May10 臭草2

評分

查看全部評分

回復

kenjoey999 發表於 2010-5-23 21:28:10 |顯示全部樓層
支持!大家都比心機種植。
如果你d相可以大張點就比較好。

重有可以講下你是施什麼肥料及份量嗎?祝早日豐收!
回復

jky 發表於 2010-5-27 02:34:11 |顯示全部樓層
無問題,只因上次相太多,大張得濟怕左住人家版面而己。

近排好天,上星期為成長中的日本南瓜幼株搭好了棚架初形,以備實驗南瓜有棚靠而生長嘅情形會係咩後果,過兩日得閒影幾張相過你地睇睇啦。

與此同時,吸取上次經驗,結的果少而且肉質差,原因為全沒有施加肥料,全靠土質點就生成點,只有澆水及一些簡單肥料粒粒。所以今次在施肥方面會多加注意,至於點施法及份量,暫時沒有定案,現時只靠定時加蓋一些培植土於植物旁,以及一些渠內的堆沙及枯葉頂當,至於尿液加水或人畜糞便暫時未考慮實施。
回復

jky 發表於 2010-5-30 13:09:34 |顯示全部樓層

2010-05-30 狀況記錄:

2010-05-30 狀況記錄:

斜坡全貌

斜坡全貌

新搭棚架

新搭棚架

另一角度

另一角度

小株南瓜

小株南瓜

小株南瓜2

小株南瓜2

小株南瓜3

小株南瓜3

小株南瓜4

小株南瓜4

小株南瓜5

小株南瓜5

小株南瓜6

小株南瓜6

暫時沒有用的南瓜初花

暫時沒有用的南瓜初花

生長緩慢的小辣椒

生長緩慢的小辣椒

最大的一棵大瓜

最大的一棵大瓜
回復

mr_k 發表於 2010-5-30 19:31:49 |顯示全部樓層
今日甘大雨, 屋背小斜坡無事ma?
回復

jky 發表於 2010-5-31 01:20:36 |顯示全部樓層
响處住咗14年,經歷無數大中小雨,小斜坡樣貌依然,都拜建築商當年處理得當,穏如泰山,所以我才安心在此種植。
回復

kenjoey999 發表於 2010-5-31 03:00:50 |顯示全部樓層
真係唔好睇少狂風暴雨0即破壞力啊!

肥料方面,個人覺得最經濟及有效的非花生麩、骨粉莫屬。
回復

llaus 發表於 2010-5-31 07:21:20 |顯示全部樓層
响處住咗14年,經歷無數大中小雨,小斜坡樣貌依然,都拜建築商當年處理得當,穏如泰山,所以我才安心在此種 ...
jky 發表於 2010-5-31 01:20

你有無睇過非法種植宣傳片呀
會令沙土溜失啵
回復

chayote 發表於 2010-6-2 00:06:38 |顯示全部樓層
斜坡種植會自然去除雜草,但係斜坡d雜草作用是利用雜草d根抓緊d泥,蚊左d雜草,自然會冇根抓緊d泥,然後雨水導致泥土侵蝕(soil erosion),最後山泥傾瀉,好危險!
回復

jky 發表於 2010-6-5 01:46:44 |顯示全部樓層

兩盆冷水,真真無癮!

Good Bye Everybody!!!!!!!!!!!!!!!! See you some days later...
回復

kenjoey999 發表於 2010-6-5 02:58:30 |顯示全部樓層
不要放棄啊!
我想大家只是善意的意見,繼續努力啦,等住睇你的收成,支持!
回復

chayote 發表於 2010-6-5 16:05:50 |顯示全部樓層
你可以轉行ma!用盆栽種菜都得ga!e度好多人係盆栽種菜,你間屋有天台/露台,why not盆栽種菜?example:公主,積媽......
回復

sam2008 發表於 2010-6-7 07:19:51 |顯示全部樓層
哈!哈!哈!
中左種毒無咁易甩啵
冷水好過遲d雨季o既大量泥沙湧入屋唷
回復

sam2008 發表於 2010-6-7 07:21:11 |顯示全部樓層
哈!哈!哈!
中左種毒無咁易甩啵
冷水好過遲d雨季o既大量泥沙湧入屋唷
回復

MilkMilk 發表於 2011-3-14 13:54:42 |顯示全部樓層
想種南瓜,是否把新鮮南瓜種子先曬幾天然後下種? 另想間先出雄花後出雌花,會不會雌花出時雄花已死? 點幫它授粉呢? 授粉過程要怎樣做?
回復

jky 發表於 2011-3-14 15:51:24 |顯示全部樓層
MilkMilk 發表於 2011-3-14 13:54
想種南瓜,是否把新鮮南瓜種子先曬幾天然後下種? 另想間先出雄花後出雌花,會不會雌花出時雄花已死? 點幫它 ...

種南瓜我睇要有一定空間才比較好,事關佢大起上嚟,一片葉子都有成十吋直徑或以上。
我的種子,都是人家吃了個美味的南瓜,之後洗干淨種子給我的,無特別處理,晒干只為方便收藏。
雌雄花花蕊明顯不同,雄葉只有一柱,花粉就在柱上;雌蕊有三瓣的,得可愛,品字形排,你可以將整支雄柱蕊剪下,插入雌蕊的品字形蕊中心便成。
至於枯死了雄花都未見雌花的情況,亦可能發生... 所以有些花友說,可以雪起一些雄蕊備用,亦未嘗不可,但我的因花數很多,所以沒做過這動作。
吸取了約兩年的種植經驗,現在正是種瓜的期間,所以,新的一輪南瓜苗已在預準中...

雄花

雄花

雌花

雌花

雄花加雌花(人工)

雄花加雌花(人工)

米已成炊

米已成炊

成長中

成長中

收割中

收割中

在廚房

在廚房

在碟中

在碟中

台灣書的種植參考:http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/464.pdf
回復