屋背小斜坡,農業種植試驗...

作者: jky 發表于 2009-5-12 01:53:15
16607 117

大家好,想請教...我家住村屋,屋背有一小斜坡約30度,面積約15x20呎。
最近修葺好進出的路口,想弟日種點瓜瓜,唸住會易啲...。
請問各位高人,這樣的斜坡是否適合呢?如合適的話,種那一類會比較易呢?
若果唔適合,改種什麼會較好呢? 謝謝。

積奇
pinocchio 發表於 2009-5-12 08:08:20 |顯示全部樓層
不如種豆啦 ~ ~
回復

阿湯 發表於 2009-5-12 10:06:47 |顯示全部樓層
有斜度會對植物有咩影響?
我覺得種瓜會好玩過種豆^^ (個人覺得咋~未成功種過瓜)
可以試南瓜丫, 食完瓜D核即可種,幾方便
你都可以諗諗茄科例如茄子之類丫
回復

軒軒 發表於 2009-5-12 13:48:48 |顯示全部樓層
個斜坡係唔係你業權呀?如果唔係就係非法開拓耕地!
回復

llaus 發表於 2009-5-12 14:31:54 |顯示全部樓層
如果未想到種什麼
同時覺得彭田比較瘦d
可先種一些快大豆類(紅綠豆,眉豆,無架四季豆,長豆角........)
豆科植物會加添養份到塊田(可扒下版主post)
回復

jky 發表於 2009-5-12 23:27:33 |顯示全部樓層
個斜坡係唔係你業權呀?如果唔係就係非法開拓耕地!
軒軒 發表於 2009-5-12 13:48

放心,該處係入契地,已荒廢十幾年,已前有幾棵蕉樹,但已除去。
回復

jky 發表於 2009-5-12 23:30:28 |顯示全部樓層
如果未想到種什麼
同時覺得彭田比較瘦d
可先種一些快大豆類(紅綠豆,眉豆,無架四季豆,長豆角........)
豆科植物會加添養份到塊田(可扒下版主post)
llaus 發表於 2009-5-12 14:31

請問一般的豆類要幾耐至有收成呢
回復

軒軒 發表於 2009-5-12 23:35:37 |顯示全部樓層
豆豆應該6-8星期就有收成啦!
回復

jky 發表於 2009-5-13 00:03:30 |顯示全部樓層
豆豆應該6-8星期就有收成啦!
軒軒 發表於 2009-5-12 23:35

謝謝,不過豆類到街市去買,感覺實在太平了,瓜類則大大個,有較多成功感,食量都會多啲....
預計會先到山坡除草,搭個棚備用,太太則愛吃苦瓜,茄子等,種埋辣椒都唔錯.....
回復

軒軒 發表於 2009-5-13 00:10:31 |顯示全部樓層
如果你用呢個想法,禁你唔好種啦,因為大部分的瓜果,都需要90-120日才有收成!
回復

jky 發表於 2009-5-13 00:24:10 |顯示全部樓層
如果你用呢個想法,禁你唔好種啦,因為大部分的瓜果,都需要90-120日才有收成!
軒軒 發表於 2009-5-13 00:10

Oh! 十幾年都荒廢咗喇 四個月算得係咩Y, 我會努力嘗試嘅,唔成功,就當做運動啦,況且近年中年發福,都係時候喇...
回復

jky 發表於 2009-5-13 00:25:43 |顯示全部樓層
不過話時話D瓜野唔野昆蟲嘅呢?
回復

阿湯 發表於 2009-5-13 01:01:49 |顯示全部樓層
軒軒 發表於 2009-5-13 00:10

既然係以成功感來考慮, 花多D日子, 滿足感不是仲大嗎?
不過既然一大塊地, 各樣種一點都未嘗不可
回復

jky 發表於 2009-5-13 01:22:25 |顯示全部樓層
既然係以成功感來考慮, 花多D日子, 滿足感不是仲大嗎?
不過既然一大塊地, 各樣種一點都未嘗不可
阿湯 發表於 2009-5-13 01:01

謝謝阿湯(姐姐?)鼓勵。種植或者係我未來嘅長久興趣,又或者係玩一、兩年嘅玩意,隨緣種些吃得的便可。
因為鄰居都種滿各樣的靚靚花花草草,已經夠我享受欣賞了,太太比較踏實,又愛吃,種些入得口的,她就最歡起了。
回復

阿湯 發表於 2009-5-13 01:45:55 |顯示全部樓層
hehe, 我是雄性的
我都有種緊D食得既野, 不過我未必會食 , 純粹享受過程
不過我沒有地, 只能種在花盆
回復

阿湯 發表於 2009-5-13 01:47:28 |顯示全部樓層
不過話時話D瓜野唔野昆蟲嘅呢?
jky 發表於 2009-5-13 00:25

我就見好多帖都有提到瓜需要笠袋, 免得被果蠅釘...
回復

聰~ 發表於 2009-5-13 03:27:05 |顯示全部樓層

你還掂都搭棚試下種蜜瓜啦...依家落種岩岩好
西瓜都岩落種
我覺得種密瓜好好玩...又有成功覺
回復

jky 發表於 2009-5-13 10:44:13 |顯示全部樓層
hehe, 我是雄性的
我都有種緊D食得既野, 不過我未必會食 , 純粹享受過程
不過我沒有地, 只能種在花盆
阿湯 發表於 2009-5-13 01:45

謝謝湯兄,其實點種都好啦,食唔食係其次,我認為最重要係做人要有啲生活興趣/娛樂,不同年紀有不同興趣...
咁樣,除咗刻板或難苦嘅生活以外,人生至得完美
回復

jky 發表於 2009-5-13 10:52:32 |顯示全部樓層
你還掂都搭棚試下種蜜瓜啦...依家落種岩岩好
西瓜都岩落種
我覺得種密瓜好好玩...又有成功覺
聰~ 發表於 2009-5-13 03:27

嘩! 聰哥仔,蜜瓜、西瓜在香港種,天氣合適嗎? 西瓜好似在地上生的,我怕會比蟲食晒.... 等我研究吓先...
話時話有無人知瓜棚點搭至啱呢?有無咩特別要求呢?點樣形式啲瓜瓜至開心成長呢?
回復

jky 發表於 2009-5-13 10:56:45 |顯示全部樓層
我就見好多帖都有提到瓜需要笠袋, 免得被果蠅釘...
阿湯 發表於 2009-5-13 01:47

咁,如果要笠袋的話,幾時笠呢?用咩袋呢?係咪有專用袋可以買到嘅呢?
真係多問題喇,嘛煩各位
回復