屋背小斜坡,農業種植試驗...

作者: jky 發表于 2009-5-12 01:53:15
16606 117
chung23 發表於 2009-7-13 16:14:58 |顯示全部樓層
係咪西貢黎架?add6icon
回復

jky 發表於 2009-8-4 01:04:28 |顯示全部樓層
No, I'm 沙田友。
回復

fishinglok 發表於 2009-8-4 02:18:00 |顯示全部樓層
歡迎你加入花友呀.
見到你個後山斜坡, 真係幾好, 係屋企行去後面就睇到o的瓜瓜菜菜點o既樣, 打風落雨都可以睇住. 一有咩唔掂就馬上保護家園. 我都有個鐵支做o既花架, 不過我都有諗過o的通太陽會晒到滾, 滾傷o的枝. 所以我就係每一條直鐵通都卷o左麻繩, 橫通我就加多一層膠水喉通再卷麻繩, 如果只用膠水喉通, 表面太滑抓唔住向上爬的, 麻繩有質感, o的瓜瓜又可以抓得住, 淋水時, o的麻繩又可以有埋水份, 呢個方法都幾好, 不過就要卷到手軟.
回復

Citystream 發表於 2009-8-9 03:38:44 |顯示全部樓層
不織布瓜套可以到元朗黃三興找到$2/m.當雌花受粉後馬上笠。
回復

jky 發表於 2009-8-30 12:40:38 |顯示全部樓層

經過兩次風災,一次除草(兩週前)的現在情況...
葉子很大,生長得很霸道、失控,開始有花蕾。
報告完畢!

IMG_0642.jpg IMG_0643.jpg IMG_0648.jpg IMG_0650.jpg IMG_0651.jpg
回復

貓后 發表於 2009-8-30 18:53:10 |顯示全部樓層
真係生長得好快丫,加油丫
回復

jky 發表於 2009-9-13 01:19:15 |顯示全部樓層
有無人可以話比我知,點解開極都係雄花,一朶雌花都唔見??點結果呀?
IMG_0694_2.jpg IMG_0695_2.jpg IMG_0696_2.jpg IMG_0697_2.jpg IMG_0698_2.jpg IMG_0699_2.jpg IMG_0700_2.jpg
回復

mono 發表於 2009-9-13 02:43:07 |顯示全部樓層
多數都係出咗雄花先㗎。等下啦!
回復

llaus 發表於 2009-9-13 07:36:28 |顯示全部樓層

同意!
雄花會先出
雌花就 "珊珊"來遲
可先雪起一d,以防萬一,當靚女出現時,所有俊男都失
還有要留意下泥土pH
太酸不利靚女出場呀

同時,如無必要,就 去D俊男,以便留養份給後出靚女啵
回復

jky 發表於 2009-9-19 02:39:26 |顯示全部樓層
謝謝 Mono & Llaus 指教。原來如此
請問要點雪法? 可留幾耐呢?
嘩,要check酸鹼值? 點攪呀? 越種越複雜...
E排怎住見佢開幾朶又謝幾朶,探親班都係雄蕊... 有啲高人話:搵啲生鏽鐵釘穿過支雄蕊心,就會結果喎,唸極都唔明不過有機會都會試吓嘅。
回復

jky 發表於 2009-9-19 02:48:12 |顯示全部樓層
18/9 照片:
IMG_0706_2.jpg IMG_0707_2.jpg IMG_0708_2.jpg IMG_0709_2.jpg IMG_0710_2.jpg
回復

bonbon1 發表於 2009-9-19 07:38:05 |顯示全部樓層
等多少少時間. 雌花遲過雄花出是常見的. 同埋雌花數量唔係多. 你d瓜葉種得咁靚, 好快有瓜瓜出的.
回復

jky 發表於 2009-9-19 14:18:39 |顯示全部樓層

希望係啦,不過睇嚟萬聖節都係趕唔切結果收割了。
回復

jky 發表於 2009-9-25 10:09:55 |顯示全部樓層
哈哈 今早發現有兩朶雌花,並即時替佢地做埋人工受孕:
IMG_0725.jpg IMG_0726.jpg IMG_0727.jpg IMG_0733.jpg IMG_0728.jpg IMG_0729.jpg IMG_0730.jpg
回復

jky 發表於 2009-9-25 10:14:31 |顯示全部樓層
與此同時,小黑蟻經常在花間走來走去,唔知第日會唔會侵襲啲瓜瓜呢?使唔使放啲蟻粉响個瓜瓜底下範圍呢?
回復

^[[:膠:]]^ 發表於 2009-9-25 19:09:53 |顯示全部樓層
74# jky

我去過你屋企附近啊~~
回復

jky 發表於 2009-9-28 01:45:21 |顯示全部樓層

第一隻瓜,發現得太遲,雖然替佢做咗人工受精,但最終因太遲,花已謝,失敗了;
第二隻瓜,初步人工受孕應該成功了,今天還發現果蠅搭上,即刻同佢著番件衫先;
第三隻瓜,今早發現,花未開,估計明或後天會開,到時至同佢加工,都即時同佢著埋衫先。
1st ==> IMG_0781.jpg
2nd ==> IMG_0780.jpg IMG_0782.jpg
3rd ==> IMG_0783.jpg
回復

jky 發表於 2009-9-28 10:03:15 |顯示全部樓層
第三隻瓜開了花,即時替佢做了人工受精
IMG_0789.jpg IMG_0792.jpg
一號風球喇,同佢地著好啲件衫先...

IMG_0793.jpg IMG_0794.jpg
回復

jky 發表於 2009-10-2 15:29:01 |顯示全部樓層
一場風雨,兩隻瓜都腐壞了,被蟲吃光,慘不忍睹!
回復

jky 發表於 2009-10-22 11:58:01 |顯示全部樓層
成功受粉的南瓜,原來不需十天,可以長得這麼大...

17-10-09 早上

17-10-09 早上

22-10-09 早上

22-10-09 早上
回復