六四事件二十周年

作者: argon 發表于 2009-5-2 19:55:49
28086 112
heiheimama 發表於 2009-6-4 09:44:59 |顯示全部樓層
六四二十年,看到吾爾開希一個肥佬樣,想起了菠羅油王子。怎麼,有家歸不得呢?
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-4 10:05:07 |顯示全部樓層
唉~ 有家歸不得, 唉~ 六四的事, 根本從來沒有完結過.
廿年又如何, 就算再多五十年, 若得不到合平反的話, 六四的事就不會完結.
若我被屈殺人, 我諗我一日未死都會用盡方法, 找出真相, 以表清白!
平反六四, 意思一樣! 所以我支持平反六四!
回復

比得大帝 發表於 2009-6-4 10:07:18 |顯示全部樓層

柴玲都要王丹同吾爾開希多番請求才肯站台, 而且講明唔接受訪問
而家做生意有錢 身嬌肉貴了
又唔諗吓佢點解會有今日

看來民運是冇權冇勢冇錢嘅人的玩具
回復

cross 發表於 2009-6-4 10:08:49 |顯示全部樓層
柴玲都要王丹同吾爾開希多番請求才肯站台, 而且講明唔接受訪問
又唔諗吓佢點解會有今日

看來民運是冇權冇勢有錢嘅人的玩具 ...
Peter 發表於 2009-6-4 10:07

佢唔係走得仲快果d咩= =
(可能記錯勿插)
回復

比得大帝 發表於 2009-6-4 10:22:50 |顯示全部樓層
佢唔係走得仲快果d咩= =
(可能記錯勿插)
cross 發表於 2009-6-4 10:08

當時佢地收到風會武力清場, 係香港一班影壇大哥大姐通幫佢地走
但點解哩班大哥大姐們知道咁危險, 只係保住果班領袖的命, 而將班學生們蒙在鼓裏, 由得佢地死?  點解唔通知所有學生叫佢地返屋企呢?
係唔係哩班大哥大姐們, 領袖們 故意要做到有人死, 這段死人的歷史是不是可以避免的呢, 是不是他們故意做出來的呢?
回復

heiheimama 發表於 2009-6-4 10:25:12 |顯示全部樓層
又唔諗吓佢點解會有今日

看來民運是冇權冇勢冇錢嘅人的玩具 ...
Peter 發表於 2009-6-4 10:07

我又覺得,佢地都係人,要背住咁大個包袱過一世,太沈重了.被流放一生,有家歸不得,已經夠慘,想重新建立生活,卻又被評見利忘義.看看柴玲二十年前一副清純少女模樣,大好年華被家仇國恨消磨怠盡,而家都一個四十過外的肥師拉了,她雖然曾是學運領袖,也總有自己的路要行,大家就放過她吧.要平反六四,要中國真正強盛,要作為中國人受人尊重,不是幾個icon的責任,而是我們每一個人的義務!~
回復

Exodus 發表於 2009-6-4 10:41:46 |顯示全部樓層
呢d 陰謀論天知地知柴玲知我你都唔知
六四既重點唔係呢度, 可唔可以shift返去受害者上呢

btw, 20年前剛滿月既我有去到遊行同維園
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-4 10:45:16 |顯示全部樓層
我又覺得,佢地都係人,要背住咁大個包袱過一世,太沈重了.被流放一生,有家歸不得,已經夠慘,想重新建立生活,卻又被評見利忘義.看看柴玲二十年前一副清純少女模樣,大好年華被家仇國恨消磨怠盡,而家都一個四 ...
heiheimama 發表於 2009-6-4 10:25

x2
回復

vivi 發表於 2009-6-4 10:46:29 |顯示全部樓層
我又覺得,佢地都係人,要背住咁大個包袱過一世,太沈重了.被流放一生,有家歸不得,已經夠慘,想重新建立生活,卻又被評見利忘義.看看柴玲二十年前一副清純少女模樣,大好年華被家仇國恨消磨怠盡,而家都一個四 ...

Agreed Agreed
回復

keroro 發表於 2009-6-4 10:48:34 |顯示全部樓層
Agree and suport

回復

avery 發表於 2009-6-4 10:55:46 |顯示全部樓層

btw, 20年前剛滿月既我有去到遊行同維園
Exodus 發表於 2009-6-4 10:41

_ 你個 _ ~ 我果陣讀緊 F.6 ...
回復

vivi 發表於 2009-6-4 11:10:31 |顯示全部樓層
_ 你個 _ ~ 我果陣讀緊 F.6 ...
avery 發表於 2009-6-4 10:55

嘩!! 行行, 你講埋你20年前F6
我都唔知應唔應你好喎add14icon
回復

keroro 發表於 2009-6-4 11:25:21 |顯示全部樓層
64要遍地開花 la.
回復

比得大帝 發表於 2009-6-4 11:59:41 |顯示全部樓層

Exodus 發表於 2009-6-4 10:41

可以,
六四事件係唔係無可避免
1. 國家領導係唔係可以用其他方法處理?  and/or
2. 哩班學運領袖知道勢危要走佬時, 係唔係可以叫埋d學生們返屋企避一避?  佢地有時間走佬到外地, 班學生冇理由唔夠時間返屋企啫.

如果說六四事件是不幸, 所以發生是一少躇人的錯誤決定造成
錯就是當時相方都唔認輸
國家領導唔肯輸俾學生壓力, 決定用武力鎮壓, 輸了20年及不知多少個20年的被批評
學運領袖唔認輪給國家勢力, 決定自己走都唔通知一眾學人, 輪了學生們的性命

相方作出決定時是考慮到個人榮辱, 或個家前途, 只有當事人才知
回復

vivi 發表於 2009-6-4 12:47:25 |顯示全部樓層
Sorry 首領
小女子有點不同的看法 :
為什麼要用武力鎮壓?
好喇, 鎮壓了, 點解要話冇死一個學生呢?
回復

茉莉花 發表於 2009-6-4 13:56:52 |顯示全部樓層
Sorry 首領
小女子有點不同的看法 :
為什麼要用武力鎮壓?
好喇, 鎮壓了, 點解要話冇死一個學生呢?
vivi 發表於 2009-6-4 12:47

yes, that's the point!

為什麼要用軍隊坦克機槍殺自己的人民? 為什麼人民集會和平示威是死罪?
為什麼不承認殺了人? 為什麼不準失去孩子的母親去拜祭? 為什麼不許民間談論有關話題?
為什麼不能批判政府的功過? 為什麼我們不能決定誰來當我們的領袖? 為什麼......?

平反六四活動, 不是清明去拜山食燒肉的家庭活動; 不是端午放一天假吃粽扒龍舟但忽略歷史的一個節日;
紀念六四, 不僅是悼念無辜枉死的平民百姓, 更重要的, 是要讓後來的人知道, 中國歷史由古至今, 其中有這麼一段殘酷統治的史實.
回復

Exodus 發表於 2009-6-4 14:05:05 |顯示全部樓層
如果說六四事件是不幸, 所以發生是一少躇人的錯誤決定造成
錯就是當時相方都唔認輸
國家領導唔肯輸俾學生壓力, 決定用武力鎮壓, 輸了20年及不知多少個20年的被批評
學運領袖唔認輪給國家勢力, 決定自己走都唔通知一眾學人, 輪了學生們的性命

Peter 發表於 2009-6-4 11:59

完全無foresee, 或者extraordinary

但年根本已經超越左呢d 問題
只係道德觀同簡單既對與錯問題, 殺人係呢件事上係對定錯呢??
點解要刻意隱瞞? 係要開放改革既國家屠殺左上千人喎?
唔好話呢廿年黎國家變左好多點美好點偉大, 掩飾唔到
無人擔保未來香港會唔會發生
回復

比得大帝 發表於 2009-6-4 15:20:27 |顯示全部樓層
只係道德觀同簡單既對與錯問題,
(事情係唔係咁簡單?)
殺人係呢件事上係對定錯呢??
(殺人係錯定係對, 要看情況)
點解要刻意隱瞞?
(國家同學生嘅觀點大纜都扯唔埋, 學生說服唔到國家, 國家說服唔到學生, 有乜嘢好拎出嚟傾?)
係要開放改革既國家屠殺左上千人喎?
(事情係唔係咁簡單?)
(國家發展的目的不是單用來掩飾六四罷)
(沒有人可以擔保末來)
回復

jellyfishy 發表於 2009-6-4 15:36:01 |顯示全部樓層
只係道德觀同簡單既對與錯問題,
peter (事情係唔係咁簡單?)
jellyfishy (好似阿仔跟父母意見不合, 阿仔絶食抗議, 父母就去打死個仔, 邊個錯? 我睇六四就係睇得咁簡單)
殺人係呢件事上係對定錯呢??
peter (殺人係錯定係對, 要看情況)
jellyfishy (係六四呢件事上, 就算學生的睇法跟政府不同, 學生的意願也是為人民著想, 政府口說為國家為人民, 跟住去殺人, 那也要看情況嗎? 是否用屠殺的方法才可以解決問題??? 這還不是回到父母殺仔的例子咁簡單?!)
點解要刻意隱瞞?
peter (國家同學生嘅觀點大纜都扯唔埋, 學生說服唔到國家, 國家說服唔到學生, 有乜嘢好拎出嚟傾?)
jellyfishy (中共隱瞞六四屠城, 這就是千真萬確的事實.)
係要開放改革既國家屠殺左上千人喎?
peter(事情係唔係咁簡單?)
jellyfishy (我係諗得好簡單, 那些市民和學生, 手無寸鐵, 政府帶頭屠殺人民就係錯!)
peter (國家發展的目的不是單用來掩飾六四罷)
jellyfishy (國家發展得好當然不是因為六四, 但當今政客利用經濟發展的理由來隱瞞六四屠城,就有問題)
peter (沒有人可以擔保末來)
jellyfishy (所以要把六四放在教科書上,就像我們小時候讀秦始皇的暴政一樣,引以為鑑,避免再發生同類事件.)
回復

nwss54510 發表於 2009-6-4 16:40:19 |顯示全部樓層
說到尾, 政府出軍隊血腥結束就唔岩的, 發生了又唔認重唔岩
請為6.4死難者默禱1分鐘
回復