六四事件二十周年

作者: argon 發表于 2009-5-2 19:55:49
28077 112
不經不覺二十周年........
如果因為H1N1攪唔成大形悼念活動,
真係好可惜........

http://www.youtube.com/watch?v=r7ou2-Kv4UA
孖吉 發表於 2009-5-2 20:38:18 |顯示全部樓層
H1N1 搞成個月?
我采~~~
回復

kslee 發表於 2009-5-3 01:01:38 |顯示全部樓層
攪唔成大形悼念六四活動最大阻礙應該唔關"H1N1"事,反而是被人無啦啦book左半邊維園攪D9唔答8既function
回復

argon 發表於 2009-5-3 01:44:52 |顯示全部樓層
H1N1 搞成個月?
我采~~~
marcuslee 發表於 2009-5-2 20:38

承你貴言!
講真,未敢樂觀....
回復

cross 發表於 2009-5-3 09:47:27 |顯示全部樓層
我個人反而覺得..人死了這麼久誰對誰錯公道自在人心
悼念是個無聊行為吧
回復

nwss54510 發表於 2009-5-3 13:23:11 |顯示全部樓層
六四@@" 咁多年來都重從拉上過關係@@"
學CROSS咁講, 公道自在人心, 平反.. 其實可能性都幾低下@@"
回復

semi-alba 發表於 2009-5-4 01:30:55 |顯示全部樓層
支持平反64
如果64係宜家的年輕人眼中只係一個悼念活動
我只可以用可悲嚟形容
回復

ht333147 發表於 2009-5-4 01:39:49 |顯示全部樓層
5# cross
如果無悼念活動, 新一代的人無機會瞭解 6 4 的來龍去脈, 也容易令人淡忘, 也會給機會有心人淡化此事.
回復

Exodus 發表於 2009-5-5 01:10:59 |顯示全部樓層
我個人反而覺得..人死了這麼久誰對誰錯公道自在人心
悼念是個無聊行為吧
cross 發表於 2009-5-3 09:47

你係咪陳一諤D朋友, 你咁講即係錯左唔使認

咁全香港d 墳場可以剷晒佢起樓
因為悼念好無聊
回復

cross 發表於 2009-5-5 08:02:59 |顯示全部樓層
你係咪陳一諤D朋友, 你咁講即係錯左唔使認

咁全香港d 墳場可以剷晒佢起樓
因為悼念好無聊
Exodus 發表於 2009-5-5 01:10

識佢老鼠
淨係覺得無聊
出黎做咩都冇人理
到宜家.以前話支持的人都轉口風
瓜左咁多年.有咩好悼念
仲有.呢幾年興講咩集體回憶我都覺得係無謂
你唔拆野香港風有地做其他野
城市就係比時代共輪洗禮
冇用就走嫁啦
樣樣都留點進步
無聊無聊
回復

cross 發表於 2009-5-5 08:04:40 |顯示全部樓層
5# cross
如果無悼念活動, 新一代的人無機會瞭解 6 4 的來龍去脈, 也容易令人淡忘, 也會給機會有心人淡化此事.
ht333147 發表於 2009-5-4 01:39

我就覺得知又點唔知又點?!
過去發生就發生左
死就死左
幾多人知幾多人鬧.都唔會留生..當時班友仔做o既決定又唔會改變
留啖氣抖下仲好啦
知道有錢分?!
回復

ht333147 發表於 2009-5-5 11:30:52 |顯示全部樓層
6 4 今天未能平反, 可能是因當權者因應管理策略, 政策推行有緩急之分, 雖然這未必是我們都認同的.
每年的悼念, 便提醒有一件事還未做好, 不論表面上有多風光, 每提及這事, 都可以看到他們的不安, 個人認為, 領導人都有解決這事的日程, 只是目前我們不會知道.
我們每天做的事情, 都不一定全部為了有金錢上的得益吧?
回復

nwss54510 發表於 2009-5-5 11:46:37 |顯示全部樓層
識佢老鼠
淨係覺得無聊
出黎做咩都冇人理
到宜家.以前話支持的人都轉口風
瓜左咁多年.有咩好悼念
仲有.呢幾年興講咩集體回憶我都覺得係無謂
你唔拆野香港風有地做其他野
城市就係比時代共輪洗禮
冇用就走嫁啦
樣樣 ...
cross 發表於 2009-5-5 08:02

集體回憶@@" 我覺得唔無聊丫, 有d路, 有d地方你會成日經過, 根本就成了日常習慣了, 一下了拆了, 人會唔慣的, 咁回億下都好正常~
香港d教科書好少有講香港歷史, 有睇係哩d集體回憶到重可以睇返好多以前香港改變, 其實唔錯的~
回復

比得大帝 發表於 2009-5-5 11:59:16 |顯示全部樓層
居然在大陸也入到哩個page

看這二十年中國表展的步伐, 足以證明處理是正確的

自由民主是應該, 但要因應環境而作調整
回復

cross 發表於 2009-5-5 21:16:51 |顯示全部樓層
集體回憶@@" 我覺得唔無聊丫, 有d路, 有d地方你會成日經過, 根本就成了日常習慣了, 一下了拆了, 人會唔慣的, 咁回億下都好正常~
香港d教科書好少有講香港歷史, 有睇係哩d集體回憶到重可以睇返好多以前香港改變, 其 ...
nwss54510 發表於 2009-5-5 11:46

回憶冇問題留在心就可以
回復

cross 發表於 2009-5-5 21:17:18 |顯示全部樓層
居然在大陸也入到哩個page

看這二十年中國表展的步伐, 足以證明處理是正確的

自由民主是應該, 但要因應環境而作調整
Peter 發表於 2009-5-5 11:59

論壇唔算大加上呢個網主題係花
應該唔會block
回復

sammy 發表於 2009-5-5 22:30:32 |顯示全部樓層
悼念六四是要表達對人命的珍視、對死者的敬意、對民主的渴求、對國家的熱愛,對真相的執着、對公理的堅持。每一個理由都擲地有聲,重逾千鈞,何謂無聊?如今良知不彰,正如燭光將滅,改弦易轍者盈千累萬,此際更應振臂疾呼,震聾發聵。非因覆水可收,乃為免重蹈覆轍;不是為了令死者復生,而是為了以上價值觀。事實既定即可若無其事,父母死了何必拜祭?殺人何必坐監?「南京大屠殺」請君拋諸腦後!
回復

cross 發表於 2009-5-5 23:36:18 |顯示全部樓層
悼念六四是要表達對人命的珍視、對死者的敬意、對民主的渴求、對國家的熱愛,對真相的執着、對公理的堅持。每一個理由都擲地有聲,重逾千鈞,何謂無聊?如今良知不彰,正如燭光將滅,改弦易轍者盈千累萬,此際更應振 ...
sammy 發表於 2009-5-5 22:30

對國家早已是厭惡
敬意甚麼一大堆都是那句放在心便可
要表示奠意天天也有人死..總有個是對世界有貢獻
敬得哪一個?
民主?
某程度上香港太多了
政黨都假民主
利用市民做政治宣傳
回復

nwss54510 發表於 2009-5-5 23:49:12 |顯示全部樓層
對國家早已是厭惡
敬意甚麼一大堆都是那句放在心便可
要表示奠意天天也有人死..總有個是對世界有貢獻
敬得哪一個?
民主?
某程度上香港太多了
政黨都假民主
利用市民做政治宣傳 ...
cross 發表於 2009-5-5 23:36

現在香港既民主係要珍惜的, 有政黨做得唔好, 正因為有民主, 你大可以唔投佢地票
回復

cross 發表於 2009-5-5 23:51:22 |顯示全部樓層
現在香港既民主係要珍惜的, 有政黨做得唔好, 正因為有民主, 你大可以唔投佢地票
nwss54510 發表於 2009-5-5 23:49

可能我沒有嘗試每做一件事都被人限制的感覺吧
除了不夠錢買東西^^
還是未能體會
回復