六四事件二十周年

作者: argon 發表于 2009-5-2 19:55:49
28085 112
比得大帝 發表於 2009-5-7 14:14:26 |顯示全部樓層
事實嘅全部,想信現今世上冇乜幾多人知!
但其他國家有留意新聞嘅人,一般都應該比大陸人知得多!大陸消息封鎖咁叻,當日我人在加拿大,但一到新聞時間 64 嘅新聞都好多!天安門越激烈,新聞越緊湊!到坦克車出嘅時 ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-7 14:01

我果時也在英國, 我也相信我聽到看到的比大陸和香港人都多.

當然都是外國的廣播公司拍的, so......, 拍到的, 我當然相信, 但評論上, 採訪角度上, 我相信要各人想深一層.
回復

cross 發表於 2009-5-7 14:32:54 |顯示全部樓層
我果時也在英國, 我也相信我聽到看到的比大陸和香港人都多.

當然都是外國的廣播公司拍的, so......, 拍到的, 我當然相信, 但評論上, 採訪角度上, 我相信要各人想深一層. ...
Peter 發表於 2009-5-7 14:14

我倒覺得中國有不對
但應該不是全部吧
peter講得岩有邊個知事實全部?
宜家呢件事已經比人加鹽加醋
......真相?!
回復

Exodus 發表於 2009-5-7 14:52:15 |顯示全部樓層
呢個唔係加唔加鹽有無醋既問題,
而係有人無罪而被殘殺而且唔止一個既問題。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-7 14:59:21 |顯示全部樓層
我倒覺得中國有不對
但應該不是全部吧
peter講得岩有邊個知事實全部?
宜家呢件事已經比人加鹽加醋
......真相?!
cross 發表於 2009-5-7 14:32

有,雙方都應該有錯!但鏡頭下坦克車撞向人羣,電視現場直播,我冇理外國電台個記者講乜,我反應唔到,只知道出左事,死人呀!死嘅係學生、平民。我第一次見中國政府武力鎮壓手無寸鐵嘅人!呆左!當時其實我地係成班不知天高地厚,貪玩貪食嘅死靚仔、死靚妹,成班向我屋企飲酒食煙玩啤牌!個個都不學無術嘅時下青年,政治從來都唔關我地事!但o個一刻,突然有人叫我地望電視,跟住我地靜哂!你想像唔到幾秒前我屋企仲嘈到拆天,幾秒後,我地沉默!但今時今日,中國政府仍然否應死左人!除左為民主,其實有 d 人都只不過想死左嘅人唔好死得不明不白、想有個交代啫!
民主路好長,唔係有生之年可以睇得到!進步得慢,總好過冇進步!
回復

ht333147 發表於 2009-5-7 15:55:19 |顯示全部樓層
有,雙方都應該有錯!但鏡頭下坦克車撞向人羣,電視現場直播,我冇理外國電台個記者講乜,我反應唔到,只知道出左事,死人呀!死嘅係學生、平民。我第一次見中國政府武力鎮壓手無寸鐵嘅人!呆左!當時其實我地係成 ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-7 14:59

x2
我們的悼詞, 並不是馬上要平反, 或是追究什麼.
只是為了有理想而白白 ( 其實是有影響的, 作用已慢慢發揮 )犧牲的學生, 為何悼這些人都要受到打壓???
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-7 16:09:25 |顯示全部樓層
我唔識政治,我都唔明,都唔打算明!但我為冇左孩子嘅父母心痛,我為失去爸爸媽媽嘅小孩傷心,我為政府武力、冷血對待冇攻擊力、反抗力嘅人民而羞恥!
回復

maggielawkm 發表於 2009-5-7 16:27:32 |顯示全部樓層
我政治冷感~~ 但都唔會冷血~ 有d野我真係講唔出口~
我諗~ 如果當時我係北京既學生~ 或者我可能會八八卦或者好有熱血咁希望自己既聲音比人聽到而去參加抗議~~ 就好似好幾年前反63條立法~ 去遊行咁~~
你想像一下如果你去遊行~ 點知前面有軍隊~ 有彈克車~~ 有槍聲~~  係咪諗唔到?! 我諗當時北京既學生都諗唔到政府會咁對佢地~
有時諗返起d 晝面都會想喊~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-7 16:32:36 |顯示全部樓層
我諗除非有一日我個記性變得好差好差,否則,坦克車個畫面,我唔會唔記得!
回復

argon 發表於 2009-5-7 16:55:59 |顯示全部樓層
乜你覺得除咗大陸的全世界所知的是事實的全部啦
Peter 發表於 2009-5-7 13:19

知道事實的'全部'相信只有神(如果佢真係存在的話)
我講緊係知道 vs 完全唔知道
回復

比得大帝 發表於 2009-5-7 17:20:56 |顯示全部樓層
知道事實的'全部'相信只有神(如果佢真係存在的話)
我講緊係知道 vs 完全唔知道
argon 發表於 2009-5-7 16:55

我又唔信中國人完全唔知道
回復

ht333147 發表於 2009-5-7 17:30:57 |顯示全部樓層
51# Peter

都話事實的全部:
有志氣學生為國家而吶喊
有不肖學生混水摸魚
有憤青與解放軍大打出手, 錯手殺人
有李生派來的臥底搞事
有來鼓勵同學的香港人, 外國人..
.....
有最少六個角度來解釋這件事, 所以有最少 5 個理由給鎮壓. 最少 5 個理由該死......................
回復

argon 發表於 2009-5-7 18:01:24 |顯示全部樓層
51# Peter
請閱讀第三十三貼...........
回復

semi-alba 發表於 2009-5-7 20:42:52 |顯示全部樓層
其實我覺得今日教育比舊時好,學嘅野多咗,但係我又發現宜家嘅人,邏輯思維差咗,接受能力也低。
宜家youtube上要睇咩都有,我有邏輯思維可以判斷資料的可信性,但如果無資料,我嘅邏輯思維的可信性又有無?從而我們知道資料愈多;邏輯思維判斷的可信性愈高,也愈接近真相,至於當今傳媒的資料真偽,我們都可以用邏輯去分析。
而事實的睇法都有好多,而宜家事實係政府殺人,理由係平亂,如果以這個邏輯,咁南京大屠殺,日本人都係正確,因為我國家無資源,攻打中國也理所當然。如果一有理由,所有事都可以做,便會和動物一樣
思考是一件好事,但是不用邏輯思考是一件沒說服力的事
回復

比得大帝 發表於 2009-5-7 20:57:46 |顯示全部樓層
51# Peter
請閱讀第三十三貼...........
argon 發表於 2009-5-7 18:01

一早睇咗啦, 唔好要我睇多次啦

都係果句: 我唔信中國人完全唔知道
回復

tongtony 發表於 2009-5-7 21:14:25 |顯示全部樓層
一早睇咗啦, 唔好要我睇多次啦

都係果句: 我唔信中國人完全唔知道
Peter 發表於 2009-5-7 20:57

我支持Peter所說的,89年,我揸中港車,從廣州至深圳親眼見有示威的隊伍不下十次.
我一向覺得,談任何國家的任何政治問題,都只有一個結果(名持己見/沒完沒了/面紅耳赤/翻面收場).
回復

argon 發表於 2009-5-7 22:45:46 |顯示全部樓層

55# Peter

大家心目中對六四嘅意義可能有所不同,睇法亦都不同.

想分享一D野大家可能未必知,
我同過D大陸generation y 傾過, 原來竟然有D係完全唔知E件事!

全世界都知道嘅事,偏偏最需要知道個班唔知!
係人都知大陸成日玩思想控 ...
argon 發表於 2009-5-7 10:39

Peter兄,你信我la. 佢哋有D真係完全唔知ga. 有D仲係上海同天津人嚟ga.
回復

比得大帝 發表於 2009-5-7 23:02:36 |顯示全部樓層
55# Peter

argon 發表於 2009-5-7 22:45

大陸有人唔知唔出奇, 香港夠大把人唔知
最少唔係 中國人完全唔知

喺大陸咁多年, 認識的人個個都知六四係乜, 只係知多知少問題, 一樣照討論六四

話大陸人唔知的都係聽人講, 特別係外國傳媒, 民運人仕, 盡量講到大陸好封閉, 好黑, 大陸人民好慘, 思想被封鎖, 而達到他們的目的
回復

argon 發表於 2009-5-7 23:20:38 |顯示全部樓層

haha, 其實大家可能有小小誤會,
我只想强調有部份中國人完全唔知.
諗諗吓,其實佢哋完全唔知係講得通,
六四發生,佢哋細細個/未出世
之後媒體冇報導,大人又唔提
佢哋真係可以完全唔知有發生過六四E件事.
回復

semi-alba 發表於 2009-5-7 23:37:22 |顯示全部樓層
大陸有人唔知唔出奇, 香港夠大把人唔知
最少唔係 中國人完全唔知

喺大陸咁多年, 認識的人個個都知六四係乜, 只係知多知少問題, 一樣照討論六四

話大陸人唔知的都係聽人講, 特別係外國傳媒, 民運人仕, 盡量講到大陸好封閉, 好黑, 大陸人民好慘, 思意被封鎖, 而達到他們的目的
Peter 發表於 2009-5-7 23:02

但係都唔可以排除有人會完全唔知,咁就唔係所有人都知。
我記得港大有過一個64論壇,有中國留學生講:天安門無流過一滴血
咁點樣可以討論六四
大陸係好封閉,一個公開表達自己反對意見都會言論入罪的地方,有幾唔封閉但就會好和諧
裴多菲的詩Peter版大你不會知道吧
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-8 09:04:25 |顯示全部樓層
但係都唔可以排除有人會完全唔知,咁就唔係所有人都知。
我記得港大有過一個64論壇,有中國留學生講:天安門無流過一滴血
咁點樣可以討論六四

大陸係好封閉,一個公開表達自己反對意見都會言論入罪的地方,有幾唔 ...
semi-alba 發表於 2009-5-7 23:37

的確有件咁既事.
十年前,試過有次上通識,教授提到六四後中國改革開放,領導人會先讓一小撮的人富起來,教授推測農民生活十年內會更窮,跟住有個內地女生舉手話:政府不會讓這問題發生的,外國(教授是西方人)不明白中國國情,這個問題是不會發生的!
教授:開放經濟,外國的extensive farming + mechanization, 低成本農作物到了內地傾銷,實情是會發生的.
內地女生:我們的政府不會讓這問題發生!農民的生活必定會越來越富庶的.
... 繼續爭論....

或許是思想控制,很多受控制了的人根本缺乏求尋真相的心了.
唉...十多年的今日,不見得中國農民生活好左好多.呀,教育方面的確好左既.
回復