本宮唔知第幾只的 "第一只毛毯苔"

作者: chilichililiz 發表于 2009-5-2 01:42:20
1817 5
本宮都想比大家睇下依家仲尚在人間嘅毛毯苔.
bun bun買架! 好貴, 但都覺得值嘅!

lee鋪終於有dd咁多成功感  ,事關佢終於出新芽啦!!!!!!!!!!!!!!!

但又有問題想請敎啦!
- 到底泥濕情度要點?? 店員話唔使勁濕好似芒咁, 但要保持濕度囉! (咁同"唔使煮太熟但又唔好太生"咪一樣??) ---> 依家花花係放係廚房窗邊嘅(好大風架), 咁3/4日咪淋水囉! 或者用水稱稱佢覺得輕就淋囉!
- 如果大d要分盆,咁可以跟大家教嘅咁做,但係泥炭土係咩?係d濕泥咁上下吖嘛?邊度有?(以前好似問過bun bun,但佢地得勁大包,米size咁樣嗰d?)
- 見到有其他花友嘅帖字話太熱會死,咁係咪炎夏要避暑?咁晒陽光又點?(要晒陽光又唔熱得嘅話比較難滿足少少喎?要開風扇? )

煩請指敎!!謝謝!
kit614 發表於 2009-5-2 02:22:57 |顯示全部樓層
BUNBUN係好不過貴, 呢幾日森森都有毛, $28 (3份1價錢啊), 當然果d要自己加泥加盆, 係無咁方便..
我都緊新手, 唔敢教你, 不過就咁睇相, 盆底水都唔見, 就好似唔多得喇, 泥面睇落去時都要濕, 第一次係BUNBUN買食蟲時佢有咁教過我~ 環境太大風都唔係咁好, 咁就保持唔到濕度, 如果位置不變, 唯有用膠杯擋風but通頂
泥炭土如要細包去花寶, 我見大部份人都話OK! 花寶係BUNBUN蘭花店附近, $8包, 第2度揾到既都OK, 最緊要係無肥! 話用泥炭土因為佢個pH值偏酸arm晒食蟲, 有人淨用水苔, rex教我用泥炭土+珠石+水苔,
其他technical既問題有代他人回答喇~ 我講既當參考先
回復

chilichililiz 發表於 2009-5-2 03:24:17 |顯示全部樓層
明白! 多謝指點!!
但盆底一定要有水咩?係指要keep住有d積水"浸"佢個底定點?
又想問下土方面,基質植料係泥炭土+珠石,面鋪水苔?
到底點先可以你地個d咁好快好快水苔變綠仲生青苔/地衣?
回復

sundewrex 發表於 2009-5-2 06:34:52 |顯示全部樓層
記住吾好用水喉水、要照起碼有4~5小時晨光オ會美、没有就要加燈照12~16小時/日。
水苔要剪碎Lo埋一起。
回復

kit614 發表於 2009-5-5 14:12:37 |顯示全部樓層
盆底要有水~ 方便泥乾時吸返上去, 我會每日係泥面加水至盆底稍滿(以你個盆計)
回復

kit614 發表於 2009-5-5 14:25:32 |顯示全部樓層
係wo, 你棵野有無水珠仔出? 我上星期買既森森毛開始有好好好細既水珠, 我每日都比佢同魚缸share一齊曬燈(暫時性)~ but前幾日同佢轉左泥, 有待觀察
回復