窗邊養花的環境及光線問題

作者: chilichililiz 發表于 2009-4-10 00:29:39
2936 10
本宮初次到這裡,請各位照顧照顧。

這次想問一下大家意見,到底日照照題應如何搞。
木宮家暫有2個地方養花:

(1) 廚房
普通居屋,長形廚房 + 小露台(放洗水機晾衫嗰度)
花集中放係小露台窗邊,日間有直射光。
部份放係旁邊只有間接光。

(2) 小房間
正方形,只有一對小窗
花集中放係窗邊,但窗外邊有度大廈外牆,估計日間並冇直射陽光,只有間接光,見下圖:

問題就嚟啦!
到底本宮應否該日間全天候住房入面嘅白光燈?定係要另外買多支枱橙射住?但本宮工作時間長,早9晚12。射到夜晚應該乜都死,請大家比比意見。tks!
JenniferC 發表於 2009-4-10 01:52:01 |顯示全部樓層
可以用時間掣,能夠預定時間通電及斷電的,可以在五金電子電器店找找看。
回復

chilichililiz 發表於 2009-4-10 23:07:28 |顯示全部樓層

TKS!跟本宮交流的南京花友也這樣提議過。
你意思是另加一支燈主要照住花草,遇還是作房間主燈用?
每天的照射時間又應多少?而燈又有否話要用咩光,幾多k咩火數咁樣?
見過花墟小店都是用光管補光,一支白光 + 一支紫光,是否紫外線光管?
亦見過紅色的,那又是什麼?

請指敎。
回復

ccl3949 發表於 2009-4-15 00:01:37 |顯示全部樓層
楼主,知你很喜欢植物,但它门都要有陽光才能生长,你家连一点直射的陽光都没有,你工作時間那麽長你都没時間打理,看来你種些不用陽光的植物吧,别浪费金钱和時間,多點休息
回復

siuyin 發表於 2009-4-15 08:35:39 |顯示全部樓層
没阳光直射,大部份多肉植物都不能养好,电灯是不能替代太阳的,无论光度,色温和紫外线等等都不能和太阳光相比
回復

cycheunghk 發表於 2009-4-15 09:52:12 |顯示全部樓層
没阳光直射,大部份多肉植物都不能养好,电灯是不能替代太阳的,无论光度,色温和紫外线等等都不能和太阳光相比
siuyin 發表於 2009-4-15 08:35 AM

新一代種植用的光源器材仿真度很高, 反而要注意通風溫度和濕度控制.
回復

chilichililiz 發表於 2009-4-15 13:25:59 |顯示全部樓層
陽光沒有代替品,這本宮亦明白。但奈何本宮剛遷入的這斗室確實如此!

從前的家有直接陽光,根本就不需憂心日照問題 (陽光可以晒到你死為止!) 各小花小草也就健康快樂的成長了!
但今非昔比,本宮不做些什麼的話,那不就要跟隨多年的他們升仙?
所以望各位花友可提出一些意見,好讓他們安居一點點。謝謝!

至於花友cycheunghk 所提及的種植用光源是什麼?可在哪裡見到?

望各方好友出手相助。感激!
回復

chilichililiz 發表於 2009-4-16 21:23:31 |顯示全部樓層

原來廳的窗外仲有個小小花曹,剛剛本宮跟南京花友討論過,應可在窗外搭個架,整個欄杆圍住外面。咁入面同頂頂都可以花花啦!
lee個位日間有直射陽光又通風,3樓咋!樓下仲有個大水池添!
各位花友認為點?

(不用理本宮的貓 )

概念圖

人家的家 - 外面的樣子
(樓下)

(樓上)
回復

EE閒人 發表於 2009-4-16 22:08:41 |顯示全部樓層
有花槽已經好好喔,至少通風,我想花槽放磚墊高就得拉。我只得晾衫位改裝放花盆,得間接日光,較左盞萬佳佳植物燈,又左右牆上貼反光紙,都種到玫瑰開花,算幾好呀。
回復

cycheunghk 發表於 2009-4-17 13:55:55 |顯示全部樓層
原來廳的窗外仲有個小小花曹,剛剛本宮跟南京花友討論過,應可在窗外搭個架,整個欄杆圍住外面。咁入面同頂頂都可以花花啦!
lee個位日間有直射陽光又通風,3樓咋!樓下仲有個大水池添!
各位花友認為點?

哇, 正! 見相片內有午間直射陽光, 種蘭花嫌烈日光太強, 要遮掩一下.
回復

chilichililiz 發表於 2009-4-17 14:11:11 |顯示全部樓層

但係打理唔方便嘛!下下都爬出爬入淋水,遲早有日唔係本宮就係佢地跌落街。始終都係想可以靠近室內一dd嘅。

請問EE嘅晾衫位係室內定室外?因為本宮都想改裝一下個廚房,嗰度都有光架!咁咪可以分散投資囉!
覺得點?(係黑d冇開閃到光燈,本宮要比家睇到係有陽光嘅! )

又想問下廳個花曹位可唔可以放d舊樓外牆d 鐵花架,好似咁上下樣。但請問有冇人知邊處有得賣?本宮個花曹起碼70"長x12"闊x17"高。
係網上見到有鋁嘅,幾尺要4-5 千?

PS: 原來間房都有一dd直射光架!
回復