11個朱頂

作者: prodorothyhkg 發表于 2007-11-6 10:16:29
15999 163
prodorothyhkg 發表於 2007-11-25 13:33:16 |顯示全部樓層
update 吓D朱朱先
先來JEWEL,D花越開越對辨,開第一朵時真係比佢嚇死
不過重瓣花雄/雌蕊都變成了花瓣,都找不那裡到雌蕊,點授粉
Jewel  25 Nov a.JPG
Jewel  25 Nov b.JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-25 13:34:58 |顯示全部樓層
第二種係Lady Jane估唔到佢支花菖唔夠8吋就開花

Lady Jane 25Nov a.JPG
Lady Jane 25Nov b.JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-25 13:40:11 |顯示全部樓層
第三棵係San Remo,此朱都開得好茂盛
San Remo 25Nov a.JPG
San Remo 25Nov b.JPG
San Remo 25Nov c.JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-25 13:44:51 |顯示全部樓層
last 係Pasadena,本來開得好好地,但今天看見有2朵花都未開晒d花瓣開始變瘀色及"巢"皮(圖b及c),唔知發生乜嘢事
Pasadena 25Nov a.JPG
Pasadena 25Nov b.JPG
Pasadena 25Nov c.JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-11-25 13:48:45 |顯示全部樓層
棵Dancing Queen今晚會開花,先來一個含羞答答相
Dancing queen 25 Nov.JPG
回復

loklok 發表於 2007-11-25 14:38:12 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-11-25 13:33 發表
update 吓D朱朱先
先來JEWEL,D花越開越對辨,開第一朵時真係比佢嚇死
不過重瓣花雄/雌蕊都變成了花瓣,都找不那裡到雌蕊,點授粉http: ...

重瓣大多沒法授粉的,只能用重瓣花粉與單瓣雜交。
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-5 00:13:51 |顯示全部樓層
棵Dancing Queen 11月27日開啦

dancing queen 1 (Small).JPG
dancing queen 2 (Small).JPG
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-5 00:15:48 |顯示全部樓層
朵花真係好大
dancing queen 3 (Small).JPG
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-5 00:16:25 |顯示全部樓層
朱朱好靚啊~~
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-5 00:18:54 |顯示全部樓層
可惜我d影相技術係有限公司 金毛仔老豆有技術 but 彩我都傻
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-5 00:38:39 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-12-5 12:18 AM 發表
可惜我d影相技術係有限公司 金毛仔老豆有技術 but 彩我都傻

妳就好啦~~有咁大地方可以種野,我間唔時就要"西"走d舊盆栽,至可以種新野呀~
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-5 09:48:36 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-12-5 00:38 發表

妳就好啦~~有咁大地方可以種野,我間唔時就要"西"走d舊盆栽,至可以種新野呀~

呢樣要多謝金毛仔同金毛妹,為咗養佢地特登搵間有天台嘅屋方便佢地玩 and 夏天沖涼
回復

四少 發表於 2007-12-13 14:32:20 |顯示全部樓層
由種下至花開平均需要幾多天
打算農曆春節作年花擺 .... 要計計時間 ....
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-13 15:00:36 |顯示全部樓層
3-4個星期到,但我有D仲未開花,只見花菖,你最好選D花菖有2-3吋高個D,開花時間準確D
回復

seed 發表於 2007-12-13 15:13:33 |顯示全部樓層
好靚好大朵呀
好毒呀~~~

由球到開花需要落肥嗎?
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-13 15:24:02 |顯示全部樓層
入口球已養得好肥大,而且水份充足,不用落肥亦可不用淋水,因為新根未長出,淋水會爛根(我有幾球出現這問題),嚴重者會爛球 tim,等佢地開完晒D花+生新根+發現已瘦身才開始做補養
回復

四少 發表於 2007-12-13 22:23:42 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-11-25 13:44 發表
last 係Pasadena,本來開得好好地,但今天看見有2朵花都未開晒d花瓣開始變瘀色及"巢"皮(圖b及c),唔知發生乜嘢事

我猜可能花瓣沾了水 或 球已爛心, 留意留意.....
回復

四少 發表於 2007-12-13 22:26:29 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-12-13 15:00 發表
3-4個星期到,但我有D仲未開花,只見花菖,你最好選D花菖有2-3吋高個D,開花時間準確D

thanks, 依家天氣比較冷, 好... .. . 過了 X'Mas 一星期一個, 買到一月中 ....
回復

屠子步 發表於 2007-12-13 22:44:31 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2007-12-13 15:24 發表
入口球已養得好肥大,而且水份充足,不用落肥亦可不用淋水,因為新根未長出,淋水會爛根(我有幾球出現這問題),嚴重者會爛球 tim,等佢地開完晒D花+生新根+發現已瘦身才開始做補養 ...

我想問清楚d,你意思是球根入泥後唔洗比水?
回復

loklok 發表於 2007-12-13 23:37:44 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-12-13 22:44 發表

我想問清楚d,你意思是球根入泥後唔洗比水?

d泥本身有少量濕氣,可以"out"d根出黎
回復