種豆得豆苗

作者: everydayfan 發表于 2007-11-5 16:05:06
22332 67
蛀米虫 發表於 2007-11-19 19:54:51 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-11-19 17:35 發表
請問....落泥種的是否要起個架給牠們?
我在旁邊插了棵蔥, 豆苗竟然扶著蔥爬起來....

佢都好順手喎~
回復

yannes 發表於 2007-12-13 19:07:21 |顯示全部樓層
食左未呀??乜豆苗咁長架??我平時食果啲好短咋喎??
回復

threeyee 發表於 2007-12-13 21:43:17 |顯示全部樓層
請問發豆苗的豆叫甚麼豆?在哪裡可以買到?
還有苜蓿在哪裡可以買得到? 蘿蔔櫻又是甚麼呢?
我現在試發綠豆,在茶壺內浸了四天,竟沒有太大反應。
昨天轉放進籃子和用濕布覆蓋,今天長了2mm的小根。
回復

heiheimama 發表於 2007-12-13 22:28:53 |顯示全部樓層
我D豆苗,已經食左,有D骨,哈哈!~
回復

everydayfan 發表於 2007-12-14 12:07:12 |顯示全部樓層
我試過分4批種, 分2批水種同埋泥種, 有太陽同無太陽
種完黎個大比併喇~
1. 水種有太陽, 大得好快, 葉教大, 但太長時吃有骨, 有豆苗香味
2. 水種無太陽, 業細, 長得快, 和街賣的非翠豆苗一樣, 濃豆苗香味
3. 泥種無太陽, 長得最慢, 葉較大,  食味較甜, 豆苗味較少
4. 泥種有太陽, 出根最多, 葉最大塊, 但豆苗骨最硬, 食味唔知, 因為食唔落  最後變肥料
回復

heiheimama 發表於 2007-12-14 12:16:40 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-12-14 12:07 發表
種完黎個大比併喇~
1. 水種有太陽, 大得好快, 葉教大, 但太長時吃有骨, 有豆苗香味
2. 水種無太陽, 業細, 長得快, 和街賣的非翠豆苗一樣, 濃豆苗香味
3. 泥種無太 ...

係呢,我個d最後都冇食哂!原來用泥種豆苗係唔好既!多謝你專業研究!
回復

ayclui 發表於 2007-12-14 12:46:19 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-12-14 12:07 發表
種完黎個大比併喇~
3. 泥種無太 ...

everydayfan, 多謝你嘅詳盡報告...攪到我想o向廚房整番盆食吓!
回復

everydayfan 發表於 2007-12-14 22:22:38 |顯示全部樓層
但要記住水種既就要日日換水, 如果唔係會爛同臭,
我就係開始浸到出晒根及葉, 之後排晒係篩度, 下面放塊化妝棉保濕, 只要KEEP住塊棉濕就OK喇
根會穿過篩既loan loan去吸水, 可以食4至5轉
呢隻豆叫碗豆, 同蜜糖豆差唔多,  若果種落去應該會有蜜糖豆食
我事後更發覺, 新鮮既豆苗係好味好幾千倍架, 香味又多幾千倍架
回復

everydayfan 發表於 2007-12-14 22:24:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-14 12:16 發表

係呢,我個d最後都冇食哂!原來用泥種豆苗係唔好既!多謝你專業研究!

其實呢D只不過係我撞板返黎既結論~ 無研究過架
回復

everydayfan 發表於 2007-12-14 22:38:03 |顯示全部樓層
原帖由 threeyee 於 2007-12-13 21:43 發表
昨天轉放進籃子和用濕布覆蓋,今天長了2mm的小根。 ...

豆苗既豆係元朗買, 好多賣種子既地方都應該會有, 如果你等得, 我可以幫你買.
苜宿是否小麥草? 也是週圍也有的賣,
蘿蔔櫻是否櫻桃蘿蔔? 我有白色的, 可分一些給你喔~
至於6豆.....我比較喜歎吃銀芽, 所以無自己發.....
我諗豆類是不需太多水浸住, 要留返D位俾佢透氣先發得到~2MM是好開始
回復

tangkwokyan 發表於 2007-12-15 14:13:48 |顯示全部樓層
苜蓿唔係小麥草,佢叧一個名叫三葉草,係街成日見到,佢D種子好似芝麻咁細粒,不過我都係見過野生,不知道哪裡有種子賣
回復

ammonch 發表於 2007-12-16 23:48:08 |顯示全部樓層

終於有點收穫了

之前努力左好幾個月, 今日終於有點似樣d既收穫了
回復

chuping 發表於 2007-12-17 00:24:54 |顯示全部樓層
今天到陳X記買種子, 看到豆苗種但佢沒有獨立包裝所以無買啊~~~! 早點看這貼今天就買回來下週末播種啦...哎~~~!
回復

ammonch 發表於 2007-12-17 00:47:05 |顯示全部樓層
chuping:
我仲有點豆苗(只有葉,沒有荷蘭豆的)種子(20粒左右), 如你有興趣可以pm地址俾我!
回復

tangkwokyan 發表於 2007-12-17 12:21:01 |顯示全部樓層
請問用荷蘭豆內的豆種係唔係就可以種到豆苗架?
回復

ammonch 發表於 2007-12-17 13:37:10 |顯示全部樓層
tangkwokyan:
聽講係可以既, 有人話種荷蘭豆是既可吃葉,也可食豆, 但種子鋪老闆則說荷蘭豆種出黎的葉比較"鞋", 跟豆苗有別!如果你想試既要選一些老身少少既荷蘭豆既豆來種, 太嫩的是不可以的!
但基於我們不知道種出來的荷蘭豆既種子來源, 有時就算真係能發芽, 也未必能開花結果, 甘就真係"哂"心機捱眼訓啦!

everydayfan:
想問你怎樣水種豆苗架,水種怎樣施肥的, 可否分享下, 我都想試下呀!
回復

chongchi 發表於 2007-12-17 23:28:20 |顯示全部樓層
豆苗和荷蘭豆是兩種豆來的,如要種豆苗,買種子時要說明買豆苗,豆苗種落泥才襟摘,至於有骨是太老,只摘頂薳就是豆(杯),會賣貴d,一般是頂薳連下一片葉,還是很嫩滑的.

豆(杯 ),把有捲鬚的那片葉也摘除.

豆(杯 ),把有捲鬚的那片葉也摘除.

這些都是黃昏時採摘的.

這些都是黃昏時採摘的.

自己吃連下一片也不要浪費.

自己吃連下一片也不要浪費.
回復

chongchi 發表於 2007-12-17 23:37:21 |顯示全部樓層
原帖由 threeyee 於 2007-12-13 21:43 發表
昨天轉放進籃子和用濕布覆蓋,今天長了2mm的小根。 ...

苜蓿和 蘿蔔櫻在生機店有售.
緑豆咁細,浸4-8小時就夠,大粒的豆才須浸過夜.
回復

chuping 發表於 2007-12-18 00:44:54 |顯示全部樓層
原帖由 ammonch 於 2007-12-17 00:47 發表
chuping:
我仲有點豆苗(只有葉,沒有荷蘭豆的)種子(20粒左右), 如你有興趣可以pm地址俾我!

多謝你啊! 不過我都係唔好要咁多先囉,下次啦! 收到Eddie的種子都仲未播種報告,Wing Wing送的萬壽菊種子落左盆依家又唔知點, 有壓力呀!今週末一定要搞掂報告先得!
回復

everydayfan 發表於 2007-12-20 13:57:59 |顯示全部樓層
水種, 方法, 等我解釋一下:
回復