丸子の苗圃田---5月9日UPDATE

作者: athernas 發表于 2009-4-20 23:52:35
28850 264
athernas 發表於 2009-6-9 11:43:29 |顯示全部樓層
諗下諗下我好似冇種過椒係田度喎,佢自來嘅?
回復

athernas 發表於 2009-6-21 22:12:30 |顯示全部樓層
可能真係塊田嘅肥被樹根吸晒,種咗兩個幾月都未有嘢收.覺得好浪費D肥啊.
已經兩個星期的苦瓜,如果下星期都唔大嘅話都要收喇.
又發現多兩隻囡就來開花.
得用黎留種的紅莧菜好大棵,但係種子在哪裡?
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-21 22:24:09 |顯示全部樓層
莧菜種子好似要等枝花乾咗

然後「鄧 」出嚟嘅~有錯請指正
回復

athernas 發表於 2009-6-21 22:36:44 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(69).gif莧菜種子好似要等枝花乾咗

然後「鄧 」出嚟嘅~有錯請指正http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(28).gif ...
BanbieChan 發表於 2009/6/21 22:24

係呀,但點"鄧"呀?
回復

breadtree 發表於 2009-6-21 23:03:13 |顯示全部樓層
請問你個袋裏面係咪放左野牚住架 ???
好似係個圈咁
回復

breadtree 發表於 2009-6-21 23:05:07 |顯示全部樓層
係呀,但點"鄧"呀?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(100).gif
athernas 發表於 2009-6-21 22:36

應該係倒轉佢, 係咁搖下搖下
回復

athernas 發表於 2009-6-21 23:48:59 |顯示全部樓層
請問你個袋裏面係咪放左野牚住架 ???
好似係個圈咁
breadtree 發表於 2009/6/21 23:03

係挷成箱A4紙的打包帯,係苗圃其他農友度學嘅.
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-22 23:04:36 |顯示全部樓層
athernas

收到你青瓜種子喇~多謝

仲有白茄子同小紅果添

請問小紅果是食得的嗎~

回復

athernas 發表於 2009-6-23 00:28:06 |顯示全部樓層
可以的(呱),你種到果實被我食先啊.我會食架.果個係蛋茄黎架.兩样我都未種,冇位.
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-23 08:42:03 |顯示全部樓層
可以的(呱),你種到果實被我食先啊.我會食架.果個係蛋茄黎架.兩样我都未種,冇位.
athernas 發表於 2009-6-23 00:28

好呀~ 種到留d比你食~
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-23 22:10:05 |顯示全部樓層
add9icon 唔好亂黎!

我查到這個﹕

此外,像馬蹄蓮、冬珊瑚、龜背竹、百合花等,都含有不同的有毒物質。因此,觀賞鮮花時務必弄清有關花卉的特性和毒副作用,不要隨意觸摸,以防毒素入口。少數過敏體質的人對一些花散發出來的氣味會產生過敏反應,這類是旅遊者應該注意的問題,一旦中毒或者產生不適,應立即去附近醫院治療。
轉載請注明出自 GetJetso.com - http://www.getjetso.com,本貼地址:http://www.getjetso.com/forum/thread-276481-1-1.html
回復

athernas 發表於 2009-6-23 23:02:06 |顯示全部樓層
add9icon 唔好亂黎!

我查到這個﹕

此外,像馬蹄蓮、冬珊瑚、龜背竹、百合花等,都含有不同的有毒物質。因此,觀賞鮮花時務必弄清有關花卉的特性和毒副作用,不要隨意觸摸,以防毒素入口。少數過敏體質的人對一些 ...
alilovebyj 發表於 2009/6/23 22:10

吓!!唔通我又買錯嘢.
斑比唔好要包種子啦.有D驚添.
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-23 23:07:49 |顯示全部樓層
吓!!唔通我又買錯嘢.
斑比唔好要包種子啦.有D驚添. ...
athernas 發表於 2009-6-23 23:02

收到~
回復

athernas 發表於 2009-6-24 11:38:43 |顯示全部樓層
搵到啦,係唔食得嘅.

名称:冬珊瑚、红珊瑚、吉庆果

生长温度:15-35°C   发芽温度20-25°C

种到开花约90天

习性特征:

多年生木本,直立形,不加以控制株高达40公分,光滑无毛,叶互生,长圆形;花白色,果实成熟时为红色,圆球形,直径1公分以上。不耐寒,喜温暖向阳,土壤要求疏松肥沃、排水良好,富含磷肥使着果时间长,盆栽要摘心以促进多枝多花多果。

栽培:播种前种子用温水浸泡6——8小时,覆土约0.4公分,长出4片叶子后可分苗,苗高10——12公分进行移植或换盆,生长期间适当浇水、施肥。

冬季最低温度应保持2℃以上室温。生长适温10-25℃。霜降前需移入室内,以免受冻落果。

播种繁殖。果实成熟时,采集红色浆果,洗出种子后晒干贮藏。春季在室内盆播,发芽迅速整齐,播种苗移植1次,待6-7片叶时,可定植花盆中。

冬珊瑚
  别名:珊瑚樱、吉庆果、珊瑚子、玉珊瑚、红珊瑚、野辣茄、野海椒

科属:茄科茄属

原产地:中东

用途:除盆栽观果外尚可种植于花坛中点缀,果实可当药材但不能食用。

特性:多年生木本,直立形,不加以控制株高达40公分,光滑无毛,叶互生,长圆形;花白色,果实成熟时为红色,圆球形,直径1公分以上。不耐寒,喜温暖向阳,土壤要求疏松肥沃、排水良好,富含磷肥使着果时间长,盆栽要摘心以促进多枝多花多果。

形态:直立小灌木,多分枝成丛生状,作1-2年生栽培。株高30-60厘米。叶互生,狭长圆形至倒披针形。夏秋开花,花小,白色,腋生。浆果,深橙红色,圆球形,直径1-1.5厘米。花后结果,经久不落,可在枝头留存到春节以后。目前栽培有矮生种,株形矮多分枝。浆果,种子小,果形为广椭圆球形,前端尖。

装饰应用:中小型盆栽。果熟期正值元旦,春节期间,陈设于厅堂几架、窗台上,可增加喜庆气氛。

栽培:春季3月于温室或秋季10月于室外苗床内,播种前种子用温水浸泡6——8小时,覆土约0.4公分,长出4片叶子后可分苗,苗高10——12公分进行移植或换盆,生长期间适当浇水、施肥。

水:生长期适当浇水,以不受干旱为度,盛夏每天浇水两次,谨防阵雨淋浇,否则发生炭疽病而死亡。入冬后减少浇水,可以使挂果期延长。

肥:适量施肥,不可过多,以免徒长。

土:要求土壤排水良好。

温:冬季最低温度应保持2℃以上室温。生长适温10-25℃。霜降前需移入室内,以免受冻落果。

光:喜阳光,不需遮荫,每天至少4小时直射光,室内应放在明亮的东南窗前。

繁殖:播种繁殖。果实成熟时,采集红色浆果,洗出种子后晒干贮藏。春季在室内盆播,发芽迅速整齐,播种苗移植1次,待6-7片叶时,可定植花盆中。
回復

sandylam 發表於 2009-6-24 13:31:08 |顯示全部樓層
會唔會係大雨沖左d肥呀?
等好天用少少葉面肥可以嗎?
我只係菜菜有得收咋,其他都係吉,得個吉.
回復

athernas 發表於 2009-6-24 22:07:13 |顯示全部樓層
會唔會係大雨沖左d肥呀?
等好天用少少葉面肥可以嗎?
我只係菜菜有得收咋,其他都係吉,得個吉.
sandylam 發表於 2009/6/24 13:31

我都驚係剛落完肥就連日大雨,哩個星期又係日日落.我D苦瓜變株侏儒啦
回復

軒軒 發表於 2009-6-24 22:19:40 |顯示全部樓層
你冇睇到寫住"家庭園藝特色觀果系列"咩!
回復

mono 發表於 2009-6-24 22:22:39 |顯示全部樓層
係啵!兩隻都唔食得啵。
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-24 22:29:49 |顯示全部樓層
白蛋茄係食得架~
回復

athernas 發表於 2009-6-24 22:36:51 |顯示全部樓層
你冇睇到寫住"家庭園藝特色觀果系列"咩!
軒軒 發表於 2009/6/24 22:19

唔係丫,佢連蕃茄都係咁寫架.我知錯架喇,下次唔再係果個網買種子NEVER.
回復