九龍灣社區園圃被人攞咗個花架,好肉赤

作者: athernas 发表于 2012-8-12 21:38:01
1631 8
星期六去九龍灣田搬嘢過葵芳,誰不知漏咗個花架。今日返去就...架去田空。但個田是18號先last,d田友唔係咁快諗住我唔要嚇。點解D人咁貪心,雖然個架30蚊但好失望囉。發現攞漏時諗過下會不會被人攞,覺得唔會,點知...真係會。大家玩社區園圃要警覺性高D啦!丨
四少 發表於 2012-8-13 11:24:04 |顯示全部樓層
可能只係一個美麗的誤會, 人家又未必係有心"偷", 見人棄好浪費先拎走亦唔出奇.
你同經理/睇場的講聲, 叫佢地問問其他田友, 或會有驚喜呢 ....
sanwah 發表於 2012-8-13 11:48:19 |顯示全部樓層

tomorrow去荃灣園圃,想參觀一下,表明只用眼觀,也被導師請走,因此偷你花架的人不是我

呵呵,我係九龍灣. 果個係管理員.  發表於 2012-8-13 16:51
昨日/yesterday 是嗎 ??  發表於 2012-8-13 12:41
D_ov_Hades 發表於 2012-8-13 14:38:15 |顯示全部樓層
放係街的野...遇左架啦......
我見樓下私人屋院有人種左棵木瓜樹, 聽到D阿姐成日都虎視耽耽...

我放在走廊的盆底石也不放過,幸好花盆還在,內裡没種植物的  發表於 2012-8-13 15:15
我係園圃, 唔見左隻用黎種的合掌瓜, 又唔見左幾個蔥頭 @@  發表於 2012-8-13 14:40
athernas 發表於 2012-8-13 16:48:43 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-13 11:24
可能只係一個美麗的誤會, 人家又未必係有心"偷", 見人棄好浪費先拎走亦唔出奇.
你同經理/睇場的講聲, 叫佢 ...

真係有驚喜丫,好彩我都係咁諗種嘢嘅人冇咁冇品.應該係以為我唔要先拎的.我有問管理員睇下係唔係誤會咗. 個田友都好好,知道誤會咗都還返被我. 我都有唔啱嘅自己冇看實d嘢令人誤會.我仲有d斤欣賞果位田友,有d人明知誤會未必會認.都證明我堅持去問清楚是對的.你唔出聲人哋又點知你仲要的.都證明我相信田友係誤會不是貪心是對的.

恭喜恭喜, 可以搵返個花架^^  發表於 2012-8-13 17:15
四少 發表於 2012-8-13 16:57:02 |顯示全部樓層
athernas 發表於 2012-8-13 16:48
真係有驚喜丫,好彩我都係咁諗種嘢嘅人冇咁冇品.應該係以為我唔要先拎的.我有問管理員睇下係唔係誤會咗.  ...

GOOD, 人家都係想環保, 因為真係有D人收田時咩鬼都扔... 又OR收唔收田, 抽到出現一下就咩都唔理 ...

有D園圃有牌仔, 將你D野用繩掛住牌仔放係圍邊鐵線網, 我地D竹呀/膠樽/噴壺/架/花盆.... 一D大件OR 唔貴重的就係咁放係戶外日曬雨淋, 無人偷, 有D田 鏟/扒/.....etc 就咁放係田度都無人偷, 反而 d 植物就有時唔見左 or 折斷左唔見一節 ....

係喎都係一個好方法,唔好令人誤會.有牌有主人,一於照做.謝謝被咗咁多好的意見我.  發表於 2012-8-14 09:33
四少 發表於 2012-8-14 09:44:33 |顯示全部樓層
athernas  係喎都係一個好方法,唔好令人誤會.有牌有主人,一於照做.謝謝被咗咁多好的意見我.

hi, 我d膠樽全有寫上田號, 用繩扎好, 竹 就有d 五金鋪買的 奏紋膠紙 (3M都有出), 上面可寫字的, $6一卷幼的好好用.

原來五金舖有竹賣,我又知多一個秘密,多謝哂~~  發表於 2012-8-15 15:18
哈哈,仲要寫住"要的,請不要取走"  發表於 2012-8-14 14:54
四少 發表於 2012-8-15 15:06:01 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-14 09:44
athernas  係喎都係一個好方法,唔好令人誤會.有牌有主人,一於照做.謝謝被咗咁多好的意見我.

hi, 我d膠樽 ...

類似咁 ???
四少 發表於 2012-8-15 15:27:47 |顯示全部樓層
sanwah  原來五金舖有竹賣,我又知多一個秘密,多謝哂~~  發表於 6 分鐘前

=.= 我指的係 膠紙, D 竹係 公園/屋苑 執的 ...

飲杯烏龍茶先,飲杯 ))))))))))  發表於 2012-8-15 16:05