丸子の苗圃田---5月9日UPDATE

作者: athernas 發表于 2009-4-20 23:52:35
29069 264
miku 發表於 2010-7-7 23:34:48 |顯示全部樓層
athernas丸子

佢入面係白色既?
應該未熟呀, 我上年種果時, 係日曆度mark 底授粉日子
跟住太約四十幾天就收得ka la
同埋係收果段時間, 個頂枯乾時
你行近個瓜係會聞倒好香既甜味,
咁就收得. 如果仲未有好香既甜味就應該未得
回復

miku 發表於 2010-7-7 23:40:37 |顯示全部樓層
athernas丸子

唔洗失望ka
因為我而家先種
你個田係幾時要收呀
希望仲有時間可以結多次果
回復

athernas 發表於 2010-7-8 13:50:29 |顯示全部樓層
athernas丸子

網紋瓜發生乜事呀~
BanbieChan 發表於 2010/7/7 22:23

係我唔好囉,自己唔知"自己事".隻瓜先得3星期大又未出網紋. 又冇同丫sir講清楚隻瓜種咗幾耐, 丫sir 就咁睇個"T"枝話收得. 我又冇諗清楚未落"剪"囉. 一剪就後悔(好多汁流出黎). 回到屋企一開未知完全未熟囉
回復

athernas 發表於 2010-7-8 14:00:57 |顯示全部樓層
athernas丸子

佢入面係白色既?
應該未熟呀, 我上年種果時, 係日曆度mark 底授粉日子
跟住太約四十幾天就收 ...
miku 發表於 2010/7/7 23:34

係丫, 我都知衰架啦,不過隻細嘅仲係度.因說明書話45日至50日收獲

athernas丸子

唔洗失望ka
因為我而家先種
你個田係幾時要收呀
希望仲有時間可以結多次果 ...
miku 發表於 2010/7/7 23:40

成棵被我掹咗,因之前已剪晒d 子枝去谷果隻瓜.8月17日還田. 下季8月29日開鑼.會再接再厲. 我還有幾粒迷你蜜瓜你要唔要黎玩下?
回復

BanbieChan 發表於 2010-7-8 16:07:57 |顯示全部樓層
係我唔好囉,自己唔知"自己事".隻瓜先得3星期大又未出網紋. 又冇同丫sir講清楚隻瓜種咗幾耐, 丫sir 就咁睇個"T"枝話收得. 我又冇諗清楚未落"剪"囉. 一剪就後悔(好多汁流出黎). 回到屋企一開未知完全未熟囉
athernas 發表於 2010-7-8 13:50

唔好傷心喇~明年請早啦~
回復

miku 發表於 2010-7-8 22:14:40 |顯示全部樓層
係丫, 我都知衰架啦,不過隻細嘅仲係度.因說明書話45日至50日收獲

成棵被我掹咗,因之前已剪晒d 子枝去 ...
athernas 發表於 2010-7-8 14:00

先謝謝!
我已經種左三棵西瓜同兩棵蜜瓜, 無位lu
回復

小寶 發表於 2010-7-8 23:23:03 |顯示全部樓層
回復

athernas 發表於 2010-7-9 00:05:28 |顯示全部樓層
唔好傷心喇~明年請早啦~
BanbieChan 發表於 2010/7/8 16:07

多謝你丫公主 .....不過唔使等明年,係下季8月29日丫
回復

athernas 發表於 2010-7-9 00:06:58 |顯示全部樓層
先謝謝!
我已經種左三棵西瓜同兩棵蜜瓜, 無位lu
miku 發表於 2010/7/8 22:14

係喎,再黎可以試下西瓜 ....一起十油啦.
回復

athernas 發表於 2010-7-9 00:12:13 |顯示全部樓層
回復  athernas

丸子, 參考下!! :
小寶 發表於 2010/7/8 23:23

小寶..你好勁丫,我都去過漁農處個網睇過,不過冇見到咁DETAIL... 好開心丫....即刻有晒動力...十油十油...唔該晒小寶....小寶真好人...
回復

chayote 發表於 2010-7-9 00:13:55 |顯示全部樓層

8月29日可以秋播la!e,829係上次黃埔聚會一週年後的一天,加油!丸子
回復

hellokitty_971 發表於 2010-7-9 00:17:54 |顯示全部樓層
係我唔好囉,自己唔知"自己事".隻瓜先得3星期大又未出網紋. 又冇同丫sir講清楚隻瓜種咗幾耐, 丫sir 就咁睇 ...
athernas 發表於 2010-7-8 13:50

唔緊要啦, 下次再努力啦^^
回復

miku 發表於 2010-7-9 13:40:58 |顯示全部樓層
係喎,再黎可以試下西瓜 ....一起十油啦.
athernas 發表於 2010-7-9 00:06

我種左三棵都只係得一隻, 希望養得佢大
我掛左個牌仔係個瓜格離, 提自己個瓜係幾時授粉, 咁就唔怕唔記得
不過我呢排發覺左好多時明明朝早幫d瓜著左衫
但係放工返到去, 佢地d衫無左, 無理由可以咁大風ka, 已經唔見左4個袋啦, 仲要係飛左落街, 唔知去左邊, 係天台周圍搵過都冇.
而家果d袋我要打2個結, 偷睇時好煩add1icon

下年我一定要早d種毛瓜, 果d種左一個月既毛瓜苗, 成個月都仲係苗, 都唔知佢想點...add1icon
回復

athernas 發表於 2010-7-9 14:21:29 |顯示全部樓層
我種左三棵都只係得一隻, 希望養得佢大
我掛左個牌仔係個瓜格離, 提自己個瓜係幾時授粉, 咁就唔怕唔記得
...
miku 發表於 2010/7/9 13:40

我發現昵, 同d肥有關架. 我果棵有過四隻果架. 初時一路都得公花有雌花,後來落咗另一隻骨粉後就開始出瓜仔啦. 上個星期攞用完的(舊的)骨粉袋入面張說明書睇時先發現,佢d氮係高d比率架.唔怪得落極都冇果啦.
丫sir 落基肥時可以落多小小氮肥去谷d葉架,.同埋要落微量原素等棵植物根基打得好d. 佢介紹咗用一隻基肥架. 我pm 你知丫.
回復

may.sun 發表於 2010-7-11 17:20:38 |顯示全部樓層
8月29日可以秋播la!e,829係上次黃埔聚會一週年後的一天,加油!丸子
chayote 發表於 2010-7-9 00:13

你上年都有去呀 咁快就一年
其實我好好奇,7/7小暑,29/8就立秋....隔咁短時間嘅
回復

alilovebyj 發表於 2010-7-11 23:40:32 |顯示全部樓層
個定變咗色……

其實係咪應該變色加變乾D呢??
回復

chayote 發表於 2010-7-12 00:13:17 |顯示全部樓層

回復 215# may.sun
其實我好好奇,7/7小暑,29/8就立秋....隔咁短時間嘅
==============================
美新:
立秋係8月7日
7/23大暑
回復

miku 發表於 2010-7-12 00:21:33 |顯示全部樓層
其實我好好奇,7/7小暑,29/8就立秋....隔咁短時間嘅 ...
may.sun 發表於 2010-7-11 17:20

我上年都有去呀
話咁快就中毒左一年
種左野之後時間真係過得好快
好快春播, 跟住就夏天種瓜, 跟住秋播, 跟住等收成
日日都等d農作物長大, 話咁快就開始要預備秋播了add6icon
回復

athernas 發表於 2010-7-12 02:47:11 |顯示全部樓層
個定變咗色……

其實係咪應該變色加變乾D呢??
alilovebyj 發表於 2010/7/11 23:40

唔知丫,所以叫丫SIR睇下囉.我估可能係開始生紋呱.
回復

may.sun 發表於 2010-7-12 11:08:06 |顯示全部樓層
回復 may.sun 你上年都有去呀 咁快就一年 其實我好好奇,7/7小暑,29/8就立秋....隔咁短時間嘅 ========= ...
chayote 發表於 2010-7-12 00:13
嘻,少左一part       tim
,但點解差14日就立秋㗎,咁短時間,重有排熱㗎~
回復