會唔會用貴嘢真係d根都生長的快d呢?

作者: poma 發表于 2009-4-14 15:04:45
2468 34
你哋覺得珠石和珍珠岩的分別, 會唔會用貴嘢真係d根都生長的快d呢?(個店員話係)
prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 16:01:06 |顯示全部樓層

主要分別珠石係日本貨,價錢當然較貴,而珍珠岩係國產,價錢當然較低~
兩者都是石油副產品,作用主要係疏水~
珠石有分2號,5號及7號(#2顆粒最小),珍珠岩亦有大小之分,你購買時可選擇其大小~
顆粒細疏水作用比較細~
回復

rosekarming 發表於 2009-4-14 16:01:38 |顯示全部樓層
我個人覺得唔會
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 16:03:50 |顯示全部樓層
發叔唔會用珠石,佢d av d根不知發得幾好~
個店員只係想做生意姐~
回復

rosekarming 發表於 2009-4-14 16:13:39 |顯示全部樓層
個店員只係想做生意姐~
prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 16:03

同意呀
回復

比得大帝 發表於 2009-4-14 16:24:18 |顯示全部樓層
個店員只係想做生意姐~
prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 16:03

Every road leads to Rome
回復

poma 發表於 2009-4-14 16:38:21 |顯示全部樓層
7# Peter 我唔鐘意開包珍珠岩時,就成堆粉咁擁出來, 心裡上覺得吸咗會唔健康,你哋用珠石時會唔會咁,peter兄,有平嘢唔用,用貴嘢,為何?
回復

Exodus 發表於 2009-4-14 16:41:20 |顯示全部樓層
主要分別珠石係日本貨,價錢當然較貴,而珍珠岩係國產,價錢當然較低~
兩者都是石油副產品,作用主要係疏水~
珠石有分2號,5號及7號(#2顆粒最小),珍珠岩亦有大小之分,你購買時可選擇其大小~
顆粒細疏水作用比較細~ ...
prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 16:01

嗯..
唔係石油副產品既
珍珠岩係酸性火山玻璃燒出黎
珠石直頭用黑曜石燒
回復

rosekarming 發表於 2009-4-14 16:48:32 |顯示全部樓層
11# Exodus

好叻呀
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 16:51:51 |顯示全部樓層
7# Peter 我唔鐘意開包珍珠岩時,就成堆粉咁擁出來, 心裡上覺得吸咗會唔健康,你哋用珠石時會唔會咁,peter兄,有平嘢唔用,用貴嘢,為何?
poma 發表於 2009-4-14 16:38

呢樣就係生產程序問題啦,日本生產會分開好的貨才包裝,國產就連碎粉都包裝出售~
如果你有用開開珠石,拿幾粒用手一壓,一樣會變成碎粉
用平/貴野是各人喜好,有人喜愛它們顆粒大小均一,容易控制,亦比較好看
如果樓主有留意,亦會發現有台灣珍珠岩,價錢亦在兩者之後,其質量比大陸產的碎粉會少好多,顆粒較平均
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 17:15:11 |顯示全部樓層
嗯..
唔係石油副產品既
珍珠岩係酸性火山玻璃燒出黎
珠石直頭用黑曜石燒
Exodus 發表於 2009-4-14 16:41

針針叻叻
不過奇啦,我燒過d珍珠岩有膠味既???所以改用珠石 (以為有防火較佳產品 )
珠石剛燒過,燒唔著,冇味~
回復

比得大帝 發表於 2009-4-14 17:22:13 |顯示全部樓層
poma 發表於 2009-4-14 16:38

我都冇講過要用貴嘢唔好用平嘢, 我話條條大道通羅馬啫
如果怕珠石嘅粉, 可以買回來先沖水, 沖水時帶番個口罩, 鯨乾水才收起備用
呢樣就係生產程序問題啦,日本生產會分開好的貨才包裝,國產就連碎粉都包裝出售~
如果你有用開開珠石,拿幾粒用手一壓,一樣會變成碎粉
用平/貴野是各人喜好,有人喜愛它們顆粒大小均一,容易控制,亦比較好看
如果樓主有 ...
prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 16:51

唔好迷信日本出品就係好嘢, 我的珠石全都是日本買回來, 貼哂日文labels的.  一樣有大細粒, 又係好多粉
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 17:26:39 |顯示全部樓層
我都冇講過要用貴嘢唔好用平嘢, 我話條條大道通羅馬啫
如果怕珠石嘅粉, 可以買回來先沖水, 沖水時帶番個口罩, 鯨乾水才收起備用

唔好迷信日本出品就係好嘢, 我的珠石全都是日本買回來, 貼哂日文labels的.  一樣有 ...
Peter 發表於 2009-4-14 17:22

咁我好彩啦,買左2袋50L都幾完整,可能由倉正接出貨,係少經鋪面人手粗暴對待~
未試過買散裝,因為非常唔合經濟原則
回復

雍正 發表於 2009-4-14 18:23:58 |顯示全部樓層
咁我好彩啦,買左2袋50L都幾完整,可能由倉正接出貨,係少經鋪面人手粗暴對待~
未試過買散裝,因為非常唔合經濟原則
prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 05:26 PM

請問可唔可以pm我50L既珠石價錢及購買程序(會否送貨)
唔該妳
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 18:37:20 |顯示全部樓層
去花x個網頁打電話問,會送貨,好似$380-$400左右
回復

poma 發表於 2009-4-14 19:08:36 |顯示全部樓層
15# Peter

我咁問你是因為我見到你係用珠石的, 想聴你說說珠石的疏水力是否真係好少少 不過你話都一樣是有粉質飛出,我就要想想,應否轉用珠石.
回復

poma 發表於 2009-4-14 19:11:01 |顯示全部樓層
18# prodorothyhkg
想問吓你,保存期可以有幾耐,如會用好耐怕唔怕呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 19:32:07 |顯示全部樓層
o下,冇資料啊,我一袋同花友換下野加埋天台堆野3-4個月用晒,第二袋放寫字樓(有冷氣)都ok喎,你可以同2-4個花友share 50L,咁都好快用晒
唔主張太多花友share一袋,好難約時間一齊交收~
回復

比得大帝 發表於 2009-4-14 21:27:50 |顯示全部樓層
Every road leads to Rome
Peter 發表於 2009-4-14 16:24

差不多所有專家,書籍都教用珠石, 但發叔用珍珠岩同樣種得咁好, 我唔會否定珠石或珍珠岩,  所以話 Every road leads to Rome
回復

Exodus 發表於 2009-4-14 21:43:59 |顯示全部樓層
針針叻叻
不過奇啦,我燒過d珍珠岩有膠味既???所以改用珠石 (以為有防火較佳產品 )
珠石剛燒過,燒唔著,冇味~
prodorothyhkg 發表於 2009-4-14 17:15

點解d 字同晏晝唔同左.....
我都係以前逐隻介質去wikipedia度search
珠石無相關條目, 但黑曜石入面有講
所以日本珠石貴係好正常(同黑曜石燒..好奢侈囉)

有膠味係因為由玻璃質岩石燒成, 含有機雜質如你所講既石油
而黑曜石本來就係玻璃, 所以無有機物
回復

12下一頁