今日我又播種呀

關閉 [複製鏈接]
作者: mamajoe 發表于 2007-10-29 19:41:12
4371 42
mamajoe 發表於 2007-11-3 23:43:02 |顯示全部樓層
原帖由 園藝新手 於 2007-10-29 21:23 發表
請問你些種子係繽X 度買嗎?

吾好意思呀,我入好哂袋,呢幾日忙,寄吾到出去,後日寄比你啦,,,,
回復

mamajoe 發表於 2007-11-4 00:24:13 |顯示全部樓層
呢幾日都好忙呀,加上電腦壞左,,,=-=".
所以好多日都無上黎呀
我上次28號播左種之後,好多都出左芽呀,出得最快係牽牛,同波斯菊,
但係比我今晚攪到佢就c啦,,,, x.x 我見佢生得太亂,咪想同佢攪盆囉,點知,我吾識換盆,,
同埋今日我係仙客來個盆度見到好似紅蜘蛛既物體呀 點解會咁架,我己經吾敢水有機肥,同埋都係用隔夜水淋花,都有紅蜘蛛既??/點解會咁架
我又吾敢用藥喎,我驚會整死佢地呀,因為生得好靚,,,(我覺得)
回復

mamajoe 發表於 2007-11-7 21:53:42 |顯示全部樓層
有紅蜘蛛個盆我都係吾要啦,睇住佢一日一日咁謝落去都吾係辦法,,,,
我又落過種,睇下趕吾趕得切有花睇呢,,,
回復

mamajoe 發表於 2007-11-8 00:39:01 |顯示全部樓層
我想問下大家,,,點知我d苗生得好好地,,,會特然間軟左,訓左係度,跟住變乾c既?
之前重好好地,一日謝一d,,一日謝一d,,,,都吾知點好,,
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-8 08:07:27 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-11-8 00:39 發表
我想問下大家,,,點知我d苗生得好好地,,,會特然間軟左,訓左係度,跟住變乾c既?
之前重好好地,一日謝一d,,一日謝一d,,,,都吾知點好,,

有好多原因可以引起哦:太濕,幼苗根系生長好弱,所以好易漚爛;移植時傷佐根,頭幾日表面睇唔到嘎;有病菌;有蟲害......
回復

mamajoe 發表於 2007-11-8 21:39:00 |顯示全部樓層
移植個二盆己經陣亡左啦,
但係連種開未郁個d都係咁,,,,
吾知有無虫呀,睇吾到,,,,睇下呢二日吾淋水會吾會好d啦,,,
我又吾敢攪佢喎
回復

jade_a 發表於 2007-11-8 23:01:40 |顯示全部樓層
mamajoe:屋企陽光少唔洗日日淋水,
               我係用一滴管好小心滴水,
                盡量擺係有陽光的地方,
                太密個啲揀細小的唔要,留抵高大健康苗,
                我見你好似落咗一粒粒啲肥料 太早落肥會燒小苗啲根
回復

mamajoe 發表於 2007-11-8 23:38:55 |顯示全部樓層
我無落肥呀,個d係土入面個d野黎架,,,
我吾敢揀呀,,,,,會吾會整死埋個d架,,,,, 同埋稞稞都好細,,,
回復

kakusan 發表於 2007-11-10 21:01:02 |顯示全部樓層
好熱鬧  我又加把口講吓先 早前我都買了同一牌子的種子 ,有牽牛同波斯菊.牽牛原本都好好,但一入秋,小陽光,就小花同謝謝地.還有吸引了好多蝴蝶,跟住有好多蟲食晒D葉 _IGP0170 (Medium).JPG

至於波斯菊,都是幼苗,由發芽到現在只有三星期.好好光,小D都唔得,容易有蟲害. _IGP0198 (Medium).JPG a_IGP0230 (Medium).JPG
回復

tnayrb 發表於 2007-11-12 01:11:02 |顯示全部樓層
D花好美。我想問邊度有種子賣?還有花盆?
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-12 10:05:54 |顯示全部樓層
波斯菊小苗要移植(太密啦)同埋開始要摘心啦,如果唔係會生得好高,到時一開花植株負荷唔到就會倒下
回復

mamajoe 發表於 2007-11-12 21:59:22 |顯示全部樓層
原帖由 kakusan 於 2007-11-10 21:01 發表
好熱鬧  我又加把口講吓先 早前我都買了同一牌子的種子 ,有牽牛同波斯菊.牽牛原本都好好,但一入秋,小陽光,就小花同謝謝地.還有吸引了好多蝴蝶,跟住有好多蟲食晒D葉11680

至於波斯菊,都是幼苗,由發芽到現在只 ...

我買個個牽牛都係呢個品種呀,,,原來d花咁靚,,,,不過我個盆己經全軍覆没左啦,,,,,,再黎過先得,,,,
回復

阿四 發表於 2007-11-12 22:16:55 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-11-3 23:42 發表

吾洗啦,你pm地址比我,我寄埋比你啦,
家家有求o者,,

唔好意思多日無上嚟睇唔到你既回覆,佢地自己搞掂咗喇,
anyway多謝你的慷慨分亨!你分俾其他花友啦!
回復

kakusan 發表於 2007-11-16 10:32:26 |顯示全部樓層

回復 32# 的帖子

春天才播種會好啲.快入冬啦!
回復

kakusan 發表於 2007-11-16 10:36:55 |顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

種子好多花舖都有.花盆在吉X島十蚊店買.我會買D "made in Japan"的花盆.因質地較好,始終D膠長期晒會好快老化.
回復

mamajoe 發表於 2007-11-16 22:01:06 |顯示全部樓層
我既種子都大左好多啦,不過係咁長高,都吾知係吾係徒長

之前既檸檬,我分左盆啦,希望佢快高長大啦,我成日碎佢d葉呀,真係好香

薄荷經過萬長既等待,,,都重係小苗,得日本城買既先有四片真葉開始長出黎咋,,

呢個高既係波斯菊,矮既吾記得左係咩啦,,如果有人知希望可以話比我聽啦

呢個係生得好快既紅豆啦,, 吾知幾時可以生到成福牆咁呢

呢個我又係吾記得左係咩黎啦,我碎過d葉,都好香架,,,,
回復

alextang 發表於 2007-11-16 22:26:05 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-11-12 10:05 發表
波斯菊小苗要移植(太密啦)同埋開始要摘心啦,如果唔係會生得好高,到時一開花植株負荷唔到就會倒下

是啊。上年我唔識摘心,沒理會由它自然生長,就是成棵倒下了。
早D識你話我知,就唔洗我棵花打橫啦。

回復

mamajoe 發表於 2007-12-23 12:00:37 |顯示全部樓層
又一個月啦,我d草草重係芽菜,,

呢個係我之前買既怕羞草,,生得好好呀

等左一個月重係芽菜仔既波斯菊bb同羅勒,,,,終於有真葉啦,,,,,

都係等左個幾月既芽菜,但係我吾記得左佢係乜啦,,有無好心人話比我知佢係乜?

薄荷種子生既,我吾敢轉盆,我驚好似上次咁,整死哂佢地

上次係太子買返黎既,,,生得好好呀,

銅錢草死左好多,,不過都有生左小bb,,
回復

mamajoe 發表於 2008-3-21 21:19:31 |顯示全部樓層

經過努力,,靚左好多呀

上年用種子種出黎既薄荷,大左好多呀,我吾識同佢地分盆,好驚整死佢地

自己移植既到手香,同用稙子發緊羅勒

大合照,,,

新買既薄荷比我剪左好多黎發根呀,

新買,無位種,所以要向高空發展,,

好熱鬧,,
回復

草民 發表於 2008-3-21 21:38:27 |顯示全部樓層
有好多香草喎,新買既"薄荷"係咪檸檬味呀,可能係"香蜂草"。
回復