新買既風信子

作者: mamajoe 發表于 2008-3-5 00:50:01
2563 9

今日係太子有好多風信子呀,我簡左一盆返黎,放左係公司
其實我第一次種球根,之前有人post左種風信子既資料,我己經copy左,然究左一陣
不過都仲有野吾係好明,
如果想佢長高d先開花,咁我放係室內,照吾到陽光,通爽既地方,係咪就得架啦?我又驚夜晚關左冷氣會好熱,吾知佢會吾會就咁就開花,,
另外,,點樣淋水最好呀,我返到公司都正係敢係盆底噴水,等佢吸上去,
請各位高手指點下,,
JenniferC 發表於 2008-3-6 20:29:05 |顯示全部樓層
留意溫度,可以的話大約維持20-23度(辦公室人待的嘛~~冇理由在室內穿大褸 ),再高個2-3cm就見光吧(過兩三日應該有的了),見照片,花苞就開始現色的了,看來應該冇問題。
小心別給葉芯入水,澆水直接澆至泥面,見乾澆透至盆底滴水就可以了,別給盆一直浸水(底碟養水),這樣不太好。
不過因為開冷氣濕度不高,停止用底碟上水後在旁加杯水增濕較好。

(路過花友若發現上述有錯,請通知我更改啊~)

回復

mamajoe 發表於 2008-3-6 22:09:53 |顯示全部樓層

JenniferC 今日佢想開花啦,,其實我想佢高d先開,都無比佢見到太陽,開得咁快,,,

oh,,等我重驚加水加到個球,一直都係係盆底加水,等佢吸上去,,
回復

JenniferC 發表於 2008-3-6 22:36:29 |顯示全部樓層
因為佢覺得暖,咪開花law~
太陽要見,不過又不能突然一下子比佢晒,佢會適應不來。
唔見太陽又怕佢唔夠壯支撐自己…
所以要比佢慢慢去見太陽了,放心,佢高得很快,冇問題的。
回復

mamajoe 發表於 2008-3-6 22:59:50 |顯示全部樓層
JenniferC ; 如果佢真係想開花,,就順其自然啦,,,
係公司用射燈照住算吾算哂太陽咁呀??
回復

JenniferC 發表於 2008-3-7 12:49:20 |顯示全部樓層
射燈……石英燈?

我當然會話你知,可以比佢見太陽伯伯係最好的,不過天氣較暖時正午的大太陽就要稍微遮一遮。
(以我理解…)見唔到太陽伯伯,有日光燈都好過冇,光線明亮就可以了,照燈切忌過近,燈泡光線都有溫度,太近怕照傷植物。

(路過花友若發現上述有錯,請通知我更改啊~)
回復

mamajoe 發表於 2008-3-7 13:52:56 |顯示全部樓層
而家我放左係有射燈射住既地方, ,話佢吾高,吾高,又好似夠高喎,,, ,\
攪到我又想買多幾盆放係屋企TIM
回復

JenniferC 發表於 2008-3-7 17:59:11 |顯示全部樓層
若果放在家的話,記緊要通風,睡房就最好唔好放風信子,
風信子的香味唔細的,長時間嗅到它的香味會有機會唔舒服…
(就本人的情況是頭"尺")

風信子的香味,就我覺得花色越深味越濃,越近紅色系的越甜,越近藍色又是另一種味(唔識點形容…),白色的香味是當中最清淡的。
在家中,將開花的放在窗旁通風處是最好的。
回復

mamajoe 發表於 2008-3-7 22:37:31 |顯示全部樓層
開花啦,,,,我諗今晚開得最靚,不過放左係公司,,睇吾到,,,聽朝返去吾知會吾會開始謝呢,,,

隻色我都幾滿意,香味好似純正既蜜糖味,不過正係得我聞到,同事都話聞吾到,,
回復

mamajoe 發表於 2008-3-9 01:47:45 |顯示全部樓層
開左啦,,,, ,得四日就開,其實我想擺耐d,吾知會開幾耐呢

不過彎哂腰呀

回復