吾該吾可可以幫幫眼

作者: mamajoe 發表于 2008-4-7 10:14:59
2121 18
吾該,各位可吾可以幫幫眼
其實我想買一D吾同既薄荷

呢顆係上個禮拜係花壚買,我問個老闆娘佢話係薄荷,但係我聞既時候又吾太覺佢有味,,
不過個老闆娘企係隔離睇住我囉起左,,我咪買左返黎囉
但係真係吾知佢係乜野薄荷,
可吾可以幫我睇睇呀?
草民 發表於 2008-4-7 12:00:17 |顯示全部樓層
係朱古力薄荷黎咖。
回復

epwww 發表於 2008-4-7 13:14:49 |顯示全部樓層
真係朱古力薄荷??? 我都想買, 係邊間店舖買架??? thanks
回復

orchids 發表於 2008-4-7 16:27:39 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-4-7 12:00 發表
係朱古力薄荷黎咖。

原來有朱古力薄荷ga?係咪又有朱古力味又有薄荷味ga?
回復

mamajoe 發表於 2008-4-7 22:53:31 |顯示全部樓層
如果真係朱古力薄荷,我又真係聞吾到朱古力味喎,,,
同埋,我有睇草民前輩個顆, 又吾太似,,我個顆d葉好似細d,係台灣網又睇過,,都吾係好似,,,所以真係吾知係乜黎,,定係佢跟本吾係薄荷
因為之前都試過比老闆娘昆過我買左顆香蜂話係薄荷架啦,
回復

red-dots.com 發表於 2008-4-7 23:32:46 |顯示全部樓層
你輕輕捽葉底,聞一聞,好利口樂味呀^^"
回復

草民 發表於 2008-4-7 23:44:17 |顯示全部樓層
朱古力薄荷:

利口樂味薄荷:

你的應是朱古力薄荷。

回復

mamajoe 發表於 2008-4-8 23:39:39 |顯示全部樓層
草民,,,吾該哂

我睇你張相,d葉又吾以咁細喎,,好似好大顆咁,,定係我個顆真係好細,,
同埋同奇怪,,今日返工見到顆朱古力薄荷d莖無哂色,即係無哂朱古力色,變白左,,??吾知點解,係咪因為無太陽呀??
回復

草民 發表於 2008-4-9 00:02:15 |顯示全部樓層
朱古力薄荷D葉係比較細,近鏡影好似好大,錯覺黎。
顏色多曬太陽就深D。
回復

草民 發表於 2008-4-9 00:03:29 |顯示全部樓層
係呢,上次D香蜂草浸出根未?
回復

mamajoe 發表於 2008-4-9 00:44:50 |顯示全部樓層
有二顆浸到,,換左盆,想送比朋友,,
重有五顆,浸吾到呀,謝左,我諗無太陽,母珠d泥都生左一隻隻黑色,走得好快既野,,(吾知咩黎),我呢二日無淋水又好似好d咁,,
返而朱古力薄荷剪左少少出黎浸,,都出哂根,,
回復

草民 發表於 2008-4-9 00:55:18 |顯示全部樓層
薄荷係易種過香蜂草咖。
香蜂草夏天好易焦黃。
回復

maymay靚 發表於 2008-4-9 10:49:36 |顯示全部樓層
我都浸緊.....等出根又可多棵新 簿荷 la....   好期待
回復

mamajoe 發表於 2008-4-11 02:06:21 |顯示全部樓層
草民.......香蜂草我未種過,吾知佢過吾過到夏天,,而且而家己經好多蚊芝仔係佢度飛黎飛去,,

MAVMAV,,,,我浸左根重未有盆換佢,,希望可以同佢開支散葉啦,,^^
回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 11:26:29 |顯示全部樓層
今日見到有 少少根出黎啦......   就係佢啦, 佢係咩簿荷呀,   mint X.JPG (跟草民 - 之顯示圖一樣)
回復

mamajoe 發表於 2008-4-11 16:40:31 |顯示全部樓層
maymay靚,,,,你張相影得好清楚呀. 我吾識分係咩薄荷呀,SOR,,,,要請教其他人,,,
我個D都出哂根啦,, ,不過未買到靚盆,,,吾知浸住先會吾會C呢,
回復

草民 發表於 2008-4-11 17:06:37 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2008-4-11 02:06 發表
草民.......香蜂草我未種過,吾知佢過吾過到夏天,,而且而家己經好多蚊芝仔係佢度飛黎飛去,,

MAVMAV,,,,我浸左根重未有盆換佢,,希望可以同佢開支散葉啦,,^^ ...

香蜂草係多年生,可以渡夏,只是天涼生得較好。
回復

草民 發表於 2008-4-11 17:11:23 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-11 11:26 發表
今日見到有 少少根出黎啦......   就係佢啦, 佢係咩簿荷呀,  31242(跟草民 - 之顯示圖一樣)

這是綠薄荷,用大D既盆種,可以無限復制。
回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 18:24:22 |顯示全部樓層
唔該晒 (草民) ,  我有盆大既, 佢係生得好癲, 所以諗住浸根後送比同事. 等佢百子千孫.........
回復