我的萬代有無得救?

作者: YPS 發表于 2009-4-5 18:29:28
5324 60
avery 發表於 2009-4-8 11:07:52 |顯示全部樓層
avery "就要花越多心機同功夫去扭轉乾坤甚至改變硬件設備 (好似冷氣同加温)" 我真係試過將兩棵萬代對住冷氣一排,因為人哋話温差對開唔開到花好緊要...不過最後怕乾過龍冇繼續!
話時話我有三棵萬代(一棵06年中買,二 ...
superman 發表於 2009-4-8 10:53

有相冇 ??
回復

比得大帝 發表於 2009-4-8 11:13:16 |顯示全部樓層
好啦, 蘭花係你專長, 我都係靠估

不過我又唔接受三盆同樣係幾年末開過花的蘭花在短短兩週內同時開花可以用巧合嚟解釋,
我又估, 可能係在一個特然轉變的環境下, 植物感到生命受威脅, 開花以求繁殖下一代
回復

avery 發表於 2009-4-8 11:26:20 |顯示全部樓層
好啦, 蘭花係你專長, 我都係靠估

不過我又唔接受三盆同樣係幾年末開過花的蘭花在短短兩週內同時開花可以用巧合嚟解釋,
我又估, 可能係在一個特然轉變的環境下, 植物感到生命受威脅, 開花以求繁殖下一代 ...
Peter 發表於 2009-4-8 11:13

嘉多利花期大致上好準, 要開就開, 好多時同類果D可以一次開成半有多, 咁好正常

萬代打花一定唔只兩星期, 支花早就出左, 不過應該係你地兩個都睇唔到支花, 至會咁快開到 ~

呢兩種蘭花係唔需要 "突然轉變的環境" 令佢開花既 ~ 唔係你可以試下响非花季 "糟質" 一棵嘉多利, 我保証佢只會响天堂開到花 ~
回復

superman 發表於 2009-4-8 11:26:56 |顯示全部樓層
pic...not now...tmr post wait u help...^_^
回復

Exodus 發表於 2009-4-8 11:38:29 |顯示全部樓層
嘉多利花期大致上好準, 要開就開, 好多時同類果D可以一次開成半有多, 咁好正常

萬代打花一定唔只兩星期, 支花早就出左, 不過應該係你地兩個都睇唔到支花, 至會咁快開到 ~

呢兩種蘭花係唔需要 "突然轉變的環境" 令 ...
avery 發表於 2009-4-8 11:26

nodosa, dibyana呢d 咪要糟質
回復

Exodus 發表於 2009-4-8 11:39:16 |顯示全部樓層
其實棵花都得返算盡2片葉仔,d根都爛曬,分分鐘已經爛到上頂,都好難救
香港種萬代真係好煩,一係要有地方,一係要勤力,朵花都重要唔夠買返嚟果時大,冬天又怕凍
萬代要嘅係濕氣,用盆種d根都唔會生落去,wild到 ...
semi-alba 發表於 2009-4-8 03:15

哎呀你講晒我心聲出黎
回復

avery 發表於 2009-4-8 11:41:12 |顯示全部樓層
nodosa, dibyana呢d 咪要糟質
Exodus 發表於 2009-4-8 11:38

糟質 都要花期到至開到花 ~

你試下秋天糟質佢吖 ~ 開到花乜都得 ~
回復

Exodus 發表於 2009-4-8 11:41:29 |顯示全部樓層
錯到極 ... 冷氣吹萬代 ... 你好彩冇繼續 ~

萬代要高温高濕, 開花唔係靠溫差 ... 唔好係唔係都信D對種花一支半解既人 up 得就 up, 咩都話要靠溫差 ... 有冇新意呀 ?!

photoperiod, 低溫 period ...  ...
avery 發表於 2009-4-8 11:07

咁coerulea, coerulescens, concolor, pusilla呢d 低溫萬代點算
回復

avery 發表於 2009-4-8 11:47:15 |顯示全部樓層
咁coerulea, coerulescens, concolor, pusilla呢d 低溫萬代點算
Exodus 發表於 2009-4-8 11:41

你都識講, 靠 "低溫" 唔係靠 "溫差" ~

仲有, 呢班友仔種緊既全部係上生繽紛D泰國交配種, 你同佢地講 "低溫萬代" 呢D exception 咪盞搞到佢地亂哂籠 ~
回復

superman 發表於 2009-4-8 11:52:46 |顯示全部樓層
hahahaha.....真係忍唔住...Exodus and avery 你兩个都好鬼死正!越嚟越鍾意你哋!
嚟嚟嚟.嚟我度請你兩个飲茶食包!!!!
回復

Exodus 發表於 2009-4-8 11:57:35 |顯示全部樓層
你都識講, 靠 "低溫" 唔係靠 "溫差" ~

仲有, 呢班友仔種緊既全部係上生繽紛D泰國交配種, 你同佢地講 "低溫萬代" 呢D exception 咪盞搞到佢地亂哂籠 ~
avery 發表於 2009-4-8 11:47

唔好咁講
高山上面中午出太陽一樣好熱既
但keep住有持久低溫係mainpoint囉

只係果堆交配種個mainpoint係持久高溫, 一到冬天咪頂唔順甩晒褲
btw, 泰國一樣有高地, 唔係邊有coerulea

但生長點係邊真係好好笑.....
回復

6792 發表於 2009-4-8 13:26:28 |顯示全部樓層
呢個post變左quali擂台陣,精彩!
回復

屠子步 發表於 2009-4-8 13:33:28 |顯示全部樓層

呢兩種蘭花係唔需要 "突然轉變的環境" 令 ...
avery 發表於 8-4-2009 11:26

Avery兄,可唔可以開個post教下點種至係正道? 我就特別想知關於嘉多利既野。

或者約出黎教下我,最多我請飲野。
回復

比得大帝 發表於 2009-4-8 14:01:21 |顯示全部樓層
呢個post變左quali擂台陣,精彩!
6792 發表於 2009-4-8 13:26

所以我收咗皮
回復

ccl3949 發表於 2009-4-8 15:49:10 |顯示全部樓層
無得救999
回復

chingching 發表於 2009-4-8 16:43:26 |顯示全部樓層
hahahaha.....真係忍唔住...Exodus and avery 你兩个都好鬼死正!越嚟越鍾意你哋!
嚟嚟嚟.嚟我度請你兩个飲茶食包!!!!
superman 發表於 2009-4-8 11:52

佢地兩個變態架~
嘜都識架~
娛樂新聞就可能唔識~~~
回復

superman 發表於 2009-4-8 17:03:46 |顯示全部樓層
佢地兩個變態架~
嘜都識架~
chingching 發表於 2009-4-8 16:43

hahaha...yes....that i like and i need!!
回復

比得大帝 發表於 2009-4-8 17:12:28 |顯示全部樓層
What do you like and what do you need?  變態?
回復

Exodus 發表於 2009-4-8 17:13:46 |顯示全部樓層
佢地兩個變態架~
嘜都識架~
chingching 發表於 2009-4-8 16:43

我想講我睇報紙會睇娛樂版先......

佢就變態, 我好正常
仲有, 我好多野都唔識
回復

chingching 發表於 2009-4-8 17:50:09 |顯示全部樓層
我想講我睇報紙會睇娛樂版先......

佢就變態, 我好正常
仲有, 我好多野都唔識藷
Exodus 發表於 2009-4-8 17:13

我變態呢個秘聞 , 樓下呀四姨婆都知啦~
唔識咩先~溝女呀~

我遲早俾人趕去吹水區~~~
回復