我的萬代有無得救?

作者: YPS 發表于 2009-4-5 18:29:28
5325 60
avery 發表於 2009-4-7 14:32:34 |顯示全部樓層
早午晚都有比水的,冬天都冇理佢,由佢係咁,呢棵已經種左2年有多
我種花都係以自生自滅為理念,太過關心反而仲死得快
6792 發表於 2009-4-7 13:08

住邊區呢 ??
回復

avery 發表於 2009-4-7 14:34:39 |顯示全部樓層
其實口舌之爭就無咩意思,實際行動緊要d。不如,邊個話種得生,咁咪找返屋企救。

路過.............
屠子步 發表於 2009-4-7 13:25

係囉係囉 ~ 咁叻不如叫條友救黎睇下, 至多我出$$$ 買咩椰絲膠盆仔 ~
回復

比得大帝 發表於 2009-4-7 14:49:40 |顯示全部樓層
我都種過萬代蘭, 覺得有兩難

1. 開花難
2. 死更難

後來送咗俾朋友, 佢種咗兩年都係未開過花, 後來佢搬屋, 連同另外兩個加多利亞蘭, 留低咗响舊屋內, 關哂窗, 冇水又冇光, 點知兩個星期後回舊屋執嘢, 三盆嘢都開哂花, 三盆都係種咗兩年以上未開過花, 而佢屋企就係只得哩三盆花. 真係吹脹, 發覺買咗果幾本蘭花書, 甚麼 "養蘭不難"等, 可以全部掉哂去.

於是改行種d可以種得死的紫羅蘭
回復

keroro 發表於 2009-4-7 19:45:44 |顯示全部樓層
看完你們的...........
得一個字---煩
回復

chingching 發表於 2009-4-7 20:53:20 |顯示全部樓層
看完你們的...........
得一個字---煩
keroro 發表於 2009-4-7 19:45

有幾煩呢?

係咪好似我禁煩呀?
煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩
煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩煩
回復

cara 發表於 2009-4-7 21:49:11 |顯示全部樓層
23# Peter

好搞笑要種死花.....下次d花唔死就"鍊"死佢
回復

keroro 發表於 2009-4-7 21:51:17 |顯示全部樓層
大家吹下水,吃個包和飲下茶, 幾好呢...
何必呢.....
回復

比得大帝 發表於 2009-4-8 00:08:38 |顯示全部樓層
大家吹下水,吃個包和飲下茶, 幾好呢...
何必呢.....
keroro 發表於 2009-4-7 21:51

大家意見交流, 語氣有輕重, 何必要用語言把事情定性為嗌緊交, 這只會讓氣份更彊化, 人地想話唔係嗌緊交都唔得, 正所謂好心做壞事, 講句唔好聽就係多事
回復

比得大帝 發表於 2009-4-8 00:12:04 |顯示全部樓層
23# Peter

好搞笑要種死花.....下次d花唔死就"鍊"死佢
cara 發表於 2009-4-7 21:49

我唔係話要種死d花至開心,
咁樣講, d花點種都唔會死, 冇挑戰性嘛, 係唔係?
回復

6792 發表於 2009-4-8 00:18:47 |顯示全部樓層
好奇問下,住邊區對種花有好大影響嗎?
回復

geoffrey 發表於 2009-4-8 01:06:45 |顯示全部樓層
好奇問下,住邊區對種花有好大影響嗎?
6792 發表於 2009-4-8 00:18

種蘭花新畀比市區好,我有朋友在新界往種蘭花,他蘭花生長比我好和大,又容易有花,如想換樓種蘭花的,考慮買沙田或新畀村屋吧
回復

semi-alba 發表於 2009-4-8 03:15:11 |顯示全部樓層

其實棵花都得返算盡2片葉仔,d根都爛曬,分分鐘已經爛到上頂,都好難救
香港種萬代真係好煩,一係要有地方,一係要勤力,朵花都重要唔夠買返嚟果時大,冬天又怕凍
萬代要嘅係濕氣,用盆種d根都唔會生落去,wild到不得了,我用全炭都係咁
早晚噴水+個水盆都只係剛可以
上述言論只是一般市區家庭種萬代的感想
回復

比得大帝 發表於 2009-4-8 09:22:57 |顯示全部樓層
種蘭花新畀比市區好,我有朋友在新界往種蘭花,他蘭花生長比我好和大,又容易有花,如想換樓種蘭花的,考慮買沙田或新畀村屋吧
geoffrey 發表於 2009-4-8 01:06

我覺得取決於4個因素, 陽光是否充足, 空氣是否流通, 濕度 和 空氣質素

你沙田或新界村屋好種蘭花, 相信是因為這方面的條件都比較適合蘭花

你朋友種的蘭花好, 環境只是先條件, 也因他花了不少心機和功夫, 單是環境適合不代表放盆蘭花响度就會自己開花, 是嗎?
回復

cara 發表於 2009-4-8 09:25:46 |顯示全部樓層
29# Peter

我明 搞下笑咋....heheheh...邊有野係唔死丫
回復

cara 發表於 2009-4-8 09:29:25 |顯示全部樓層
31# geoffrey

係呀...郊區好d...我住市區都種屎左幾棵.....冇計. 反而種百代又得...種左幾年都開到花,不過d葉就成日有黑點點
回復

avery 發表於 2009-4-8 10:18:13 |顯示全部樓層
我覺得取決於4個因素, 陽光是否充足, 空氣是否流通, 濕度 和 空氣質素

你沙田或新界村屋好種蘭花, 相信是因為這方面的條件都比較適合蘭花

你朋友種的蘭花好, 環境只是先條件, 也因他花了不少心機和功夫, 單是環 ...
Peter 發表於 2009-4-8 09:22

對萬代蘭黎講, 住郊區最大既成功因素係空氣濕度, 尤其係晚間果十幾個鐘 80% 以上既 RH ~ 陽光重要性次之, 空氣流通 同 空氣質素 冇乜所謂 ~

Peter 你錯勒 ~ 環境因素最重要, 環境合適真係 dump 响度等開花, 環境缺憾越大, 就要花越多心機同功夫去扭轉乾坤甚至改變硬件設備 (好似冷氣同加温), 但有D條件太刁轉, 唔係咁容易搞得掂, 咁就要認命投降, 勉強冇幸福 ~

種到唔生唔死唔叫做種得到 ~
回復

比得大帝 發表於 2009-4-8 10:32:47 |顯示全部樓層
我都係話環境最重要, 最好環境好似新加坡植物公園入的蘭花室咁就也都唔駛理啦, 不過香港的所謂好環境, 都不一定100%適合蘭花, 就算適合得蝴蝶蘭, 又不一定適合得萬代蘭, 還要個人去配合, 所以我認為個人功夫和心機還是很重要

dump向度就開花我上文都有提過, 不過佢係dump响一個兩個星期冇開窗, 冇陽光, 空氣冇流動, 估計室內氣溫30度, 兩個星期冇淋水 --- 都唔知係唔係所謂嘅適合環境

居然三盆嘢一齊開花
回復

superman 發表於 2009-4-8 10:53:21 |顯示全部樓層
avery "就要花越多心機同功夫去扭轉乾坤甚至改變硬件設備 (好似冷氣同加温)" 我真係試過將兩棵萬代對住冷氣一排,因為人哋話温差對開唔開到花好緊要...不過最後怕乾過龍冇繼續!
話時話我有三棵萬代(一棵06年中買,二棵07年頭買,係成株!)到宜家都未開到花,不過D葉同根都好壯好靚!有乜計!?(我住市區)thxxxxx!!!!
回復

avery 發表於 2009-4-8 11:00:51 |顯示全部樓層
我都係話環境最重要, 最好環境好似新加坡植物公園入的蘭花室咁就也都唔駛理啦, 不過香港的所謂好環境, 都不一定100%適合蘭花, 就算適合得蝴蝶蘭, 又不一定適合得萬代蘭, 還要個人去配合, 所以我認為個人功夫和心機還 ...
Peter 發表於 2009-4-8 10:32

有句說話叫 "前人種樹後人收" 我諗可以解釋到你個明友果幾棵野點解開花, 蘭花花芽, 尤其係花梗短果D, 只要分化左出黎就可以好易開到花, 正如D鈴蘭球根己經有花芽响入面, 種落泥係咁倚一兩個星期都開到一樣, 但如果因為單單一個巧合而得出 蘭花响咩環境都好易種生 or 否定蘭花書存在既價值 呢D 結論就太武斷 亦 太易誤導人 ~

簡單講句, 至少要將果 3棵野 "dump响冇開窗, 冇陽光, 空氣冇流動, 估計室內氣溫30度, 冇淋水" 既地方種到出年都開到花, 咁既結論至講得通 ~ 明冇 ??
回復

avery 發表於 2009-4-8 11:07:30 |顯示全部樓層
avery "就要花越多心機同功夫去扭轉乾坤甚至改變硬件設備 (好似冷氣同加温)" 我真係試過將兩棵萬代對住冷氣一排,因為人哋話温差對開唔開到花好緊要...不過最後怕乾過龍冇繼續!
話時話我有三棵萬代(一棵06年中買,二 ...
superman 發表於 2009-4-8 10:53

錯到極 ... 冷氣吹萬代 ... 你好彩冇繼續 ~

萬代要高温高濕, 開花唔係靠溫差 ... 唔好係唔係都信D對種花一支半解既人 up 得就 up, 咩都話要靠溫差 ... 有冇新意呀 ?!

photoperiod, 低溫 period ... 仲有好多野令佢地開花啫 ...
回復