我的萬代有無得救?

作者: YPS 發表于 2009-4-5 18:29:28
5308 60
我的萬代已用黑蘭盆與樹皮種了超過一年,但到了去年冬天便逐塊葉脫落剩3塊葉.根部無生機,於是我幫佢補濕氣.情況無再變壞.
最近聽X春園話改用佢賣的白膠盆加椰衣等棵花生根,而家再少了一塊葉,仲有無得救?
avery 發表於 2009-4-5 19:05:16 |顯示全部樓層
Sorry ~ 無得救 ~

買埋X春園白膠盆加椰衣只會令你賠了夫人又折兵
回復

Exodus 發表於 2009-4-5 21:00:07 |顯示全部樓層
我的萬代已用黑蘭盆與樹皮種了超過一年,但到了去年冬天便逐塊葉脫落剩3塊葉.根部無生機,於是我幫佢補濕氣.情況無再變壞.
最近聽X春園話改用佢賣的白膠盆加椰衣等棵花生根,而家再少了一塊葉,仲有無得救? ...
YPS 發表於 2009-4-5 18:29

hahahahahaha

你掉左棵野佢喇
邊有人萬代用盆種
回復

6792 發表於 2009-4-6 14:12:38 |顯示全部樓層
仔仔好可憐
回復

chingching 發表於 2009-4-6 18:28:54 |顯示全部樓層
3# Exodus

你笑人, 禁衰
回復

geoffrey 發表於 2009-4-6 21:52:14 |顯示全部樓層
哎.......未試過用白膠盆加椰衣種植蘭花就說無用,又沒有救花方法,真奇怪
回復

Exodus 發表於 2009-4-6 21:57:05 |顯示全部樓層
哎.......未試過用白膠盆加椰衣種植蘭花就說無用,又沒有救花方法,真奇怪
geoffrey 發表於 2009-4-6 21:52

至少
我種過既單莖蘭一定比你多

我未種死過又點知呢棵野無得救,生長點都爛埋你救俾我睇
回復

avery 發表於 2009-4-6 21:59:48 |顯示全部樓層
咩都要試過既咩 ?! 我話過你知跳樓會死你又唔好信, 你自己去跳下睇下死唔死得好冇 ?!
回復

chingching 發表於 2009-4-6 22:06:37 |顯示全部樓層
你兩個一齊出擊, 我諗佢唔會再講野~
回復

YPS 發表於 2009-4-6 22:34:16 |顯示全部樓層
因為嗰位小姐話香港不夠泰國潮濕,而且我棵花的根又不健康,所以小妹才一試.
我會再嘗試種好萬代,可以教我嗎?
如果種狐狸尾是否也可用同一方法打理呢?謝謝!
回復

geoffrey 發表於 2009-4-6 23:08:45 |顯示全部樓層
至少
我種過既單莖蘭一定比你多

我未種死過又點知呢棵野無得救,生長點都爛埋你救俾我睇
Exodus 發表於 2009-4-6 21:57

因為不知道如何救花,所以無得救,生長點爛了?看清楚吧,生長點是最高的葉子
回復

geoffrey 發表於 2009-4-6 23:30:03 |顯示全部樓層
咩都要試過既咩 ?! 我話過你知跳樓會死你又唔好信, 你自己去跳下睇下死唔死得好冇 ?!
avery 發表於 2009-4-6 21:59

試都不試不用說不能救花,最少我試過用椰衣救了蘭花
你話我跳樓會死?嘩?你試過跳樓?你是人是鬼啊?哈哈...........不用話了,我知道跳樓會死,也不用試了,哈哈...........
回復

geoffrey 發表於 2009-4-7 00:07:07 |顯示全部樓層
因為嗰位小姐話香港不夠泰國潮濕,而且我棵花的根又不健康,所以小妹才一試.
我會再嘗試種好萬代,可以教我嗎?
如果種狐狸尾是否也可用同一方法打理呢?謝謝! ...
YPS 發表於 2009-4-6 22:34

真實的,你知否萬代蘭如何吸水?是氣根,吸空氣中水份,香港空氣不夠濕,所以萬X園把它種盆(用蘭石)
回復

6792 發表於 2009-4-7 00:15:20 |顯示全部樓層

我會咁樣種,至於你個仔仔,如果而家最頂位置仲未枯萎,試下用水苔包住,包到豬腸粉咁,露出頂部,即係仲有葉o既位置,吊係窗邊有陽光位置,早晚都噴下水,但係都只係盡下人事............如果激素有用都可以一試...........

不過植物的生命力有幾頑強,往往超出我地o既估計,我試過有盆春蘭爛根枯葉,只剩下蘭頭位置,我將佢掉入泥盆入面冇理佢,半年後竟然見到佢出新根同芽,而家已經有3,4菖了
回復

Exodus 發表於 2009-4-7 00:16:07 |顯示全部樓層
因為不知道如何救花,所以無得救,生長點爛了?看清楚吧,生長點是最高的葉子
geoffrey 發表於 2009-4-6 23:08

要你教我生長點係邊度???我真係好多謝你話俾我知係最頂WO
呢個時候已經爛到中間果塊葉都可以拉出黎, 今日唔得下個星期都得
我知你種花超級勁未種死過萬代蘭, 唔知好正常
但我D萬代都係吊係度乜盆都無囉

狐狸尾要比萬代耐焗耐浸得多, 亦可以用盆, 習性同萬代係有分別的
萬代用盆種? d 根咪生晒出黎, 完全無大用途又容易焗爛
回復

Exodus 發表於 2009-4-7 00:18:04 |顯示全部樓層
試都不試不用說不能救花,最少我試過用椰衣救了蘭花
你話我跳樓會死?嘩?你試過跳樓?你是人是鬼啊?哈哈...........不用話了,我知道跳樓會死,也不用試了,哈哈........... ...
geoffrey 發表於 2009-4-6 23:30

係咩? 請問椰衣好處壞處?
回復

avery 發表於 2009-4-7 08:27:55 |顯示全部樓層

"生長點是最高的葉子" ~~ 好野好野 ~~~ 我種左蘭廿幾年都係今日先知 ~~~~

真係越講越見底 ~~ 條廢 _
回復

avery 發表於 2009-4-7 08:34:17 |顯示全部樓層
人地D根都叫做靚, 頂葉都縮左成半 ... 你種到葉都甩哂, 又何苦要向難度挑戰呢 ~~

3792, 好明顯最上面 4-5 塊葉响你度出 ~ 多口問下, 你住邊區呀 ?? 平日有冇噴水俾隻萬代 ?? 冬天又收去邊度種 ??
回復

6792 發表於 2009-4-7 13:08:16 |顯示全部樓層
早午晚都有比水的,冬天都冇理佢,由佢係咁,呢棵已經種左2年有多
我種花都係以自生自滅為理念,太過關心反而仲死得快
回復

屠子步 發表於 2009-4-7 13:25:29 |顯示全部樓層
其實口舌之爭就無咩意思,實際行動緊要d。不如,邊個話種得生,咁咪找返屋企救。

路過.............
回復

1234下一頁