貓界林過雲

作者: crazycat 發表于 2009-4-2 10:46:22
4330 33
我唔知係咪方便係呢度post呢件事...基本上呢個人既變態行為係義工界已經揚左...但我好怕...仲會有個別義工唔知道...希望大家...如果有朋友...或會係d discuss既寵物討論區度發開言既..幫手forward呢件事出去...避免有更多貓貓受害...

一向的虐貓狂徒都只是欺負街頭小貓, 有些把他們剁成數段, 有些則射爆眼斬斷腿。義工們都很懂得對這些變態狂徒避之則吉, 不停地想新方法去保護街上的流浪貓。怎料, 最近發現, 除了街頭的狂徒以外, 原來世上還有一些人面獸心, 既有錢又心理有問題的虐貓狂魔。

任職中環某銀行的朱某, 有固定收入, 家住黃埔某中產屋苑, 自2008年7月中開始, 無間斷地向貓義工埋手, 領養貓兒回家虐待至死, 再藉詞貓兒走失, 繼而伺機向相同義工再度領養。由於朱某有良好職業, 外貌敦厚, 又不介意家訪、提供身分証明、住址証明等繁複程序, 所以被義工們列為優質領養者, 八個月間, 由不同義工提供了總共14隻貓兒給朱某「領養」。義工們一直不知道自己己把貓兒送入虎口, 直至一次, 其中一位義工對朱某窮追不捨, 多次要求探訪已被領養貓兒, 朱某不勝其煩, 把該貓兒退回義工家中, 狐狸尾巴才靜俏俏揭露了出來。

被退回的貓兒batman(上圖黑白貓), 最初是一隻既親人又肥胖的貓貓, 自被朱某領養後, 兩星期內體重暴跌一公斤" (四分之一體重), 而且兩夥犬齒給工具磨平了。當時朱某砌詞batman頑劣咬籠, 導致兩夥犬齒斷掉, 但由於牙齒是齊口斷掉, 所以此說法令義工開始生疑。

義工於是向友儕義工詢問意見,豈料卻駭然發現原來友儕義工間也有近似情況, 而batman已是當中的幸運兒, 因為除了batman以外, 其他貓也告失蹤, 相信早已遇害。

此事被揭發後, 朱某一度消失, 並搬家轉工躲避義工聲討。直至日前, 懷疑朱某因心癮難耐, 雖明知義工界已發起緝拿朱某行動, 仍大膽地於討論區向獨立人士領養貓兒lucky。幸好天網灰灰, 這些蛛絲馬跡仍被義工發現, 於是義工便組織十數人於黃埔一帶埋伏, 再藉詞要求取回lucky, 並與朱某當面對質。

行動成功了!義工成功捉拿了朱某, 並報警求助, 義工們在街上等了數十分鐘, 一隊警方人馬才施施然到達調查, 期間警方曾象徵式朱某家中搜查, 但最終警方仍認為証據不足, 只口頭承諾將會於日後帶朱某回警署協助調查便匆忙收隊。

留下一堆疑問給義工們,

為何需要無間斷地領養一隻新貓兒, 然後貓兒突然無故消失 ?

為何家中卻未見貓踪?

為何batman回家後, 兩夥最堅固的犬齒會給磨平?

為何每次不同義工向朱某查詢不同貓隻被領養後的情況, 朱某也會解釋因「當時離婚」而令貓隻走失或送了給別人?

實在是太多疑問, 朱某有如貓界林過雲一樣,心 思細密, 計劃周詳, 做事手法亁淨俐落,心狠手辣, 以致義工未能掌握實質証據。 至於那些人間蒸發的貓兒, 我們只能為牠們的安危祈禱。

兩年前數千愛護動物人士曾上街遊行, 為被虐待的動物請命, 要求警方正視問題, 嚴肅處理, 兩年轉眼間過去了, 可是情況仍然沒有多大的轉變, 雖然義工們努力向警方提供協助, 但警方愛理不理和缺乏主動性的態度卻助長了兇徒的氣焰, 令義工們孤立無援, 疲於奔命。 香港是一個文明法治社會, 自稱世界大都會, 為何在維護動物權益方面一點都不先進?  是否再次要 有更多更多的市民站出來遊行政府才會理會? 我們希望答案是否定的… …

有幸逃出生天的batman:

義工們與朱某當面對質:

另一倖存貓貓Lucky:

另有與朱某對質片段由途人upload上youtube, 歡迎電郵查問連結。

引用自 : http://www.elaine-chan.com/?p=286
prodorothyhkg 發表於 2009-4-2 10:51:57 |顯示全部樓層
段新聞尋日我都留意到,可惜冇相,呢個人印象中應該見過,真係估唔到做埋d咁既事~
回復

claudiatang 發表於 2009-4-2 11:21:23 |顯示全部樓層
我想去打他一頓。
回復

crazycat 發表於 2009-4-2 11:29:32 |顯示全部樓層
係呀...所以先post埋係度...我自己去開既forum唔多...貓網果邊既貓友已經知道晒架啦...
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-2 11:32:31 |顯示全部樓層
會唔會食左 monkey (64).gif
回復

crazycat 發表於 2009-4-2 11:34:08 |顯示全部樓層
因為...其中一個有佢相既義工同我好熟...係佢同我講呢單野架...呢個人都曾經想同佢拎貓...好彩當時我既義工朋友...將貓貓俾左另一個人領養...但中招既貓貓真係...我地知既都over 10隻...好心寒...
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-4-2 11:37:55 |顯示全部樓層
你向呢處比埋youtube條 link呀~
回復

heiheimama 發表於 2009-4-2 11:41:48 |顯示全部樓層
你放心,好多報紙都已經報左呢單野,大家應該會防範.~
回復

crazycat 發表於 2009-4-2 11:57:20 |顯示全部樓層
我都要問返elaine...問一問佢先...
回復

crazycat 發表於 2009-4-2 12:04:32 |顯示全部樓層
我聽義工朋友講...呢個物體...有高空丟貓既紀錄...仲有...係屋企...將d貓b...由高處丟下...總之...好得人驚...
回復

小白 發表於 2009-4-2 12:30:28 |顯示全部樓層
咁都做得出,  防不勝防 add8icon
回復

claudiatang 發表於 2009-4-2 12:41:22 |顯示全部樓層
會唔會食左110054
hellokitty_971 發表於 2009-4-2 11:32

kitty,甭說了,我個心都抽作一團了。
回復

Pinkcat 發表於 2009-4-2 13:59:44 |顯示全部樓層
查實係咪可以好似大陸咁發起"人肉搜尋"? 因為基於外國的案例, 好多殺人犯或暴徒都有虐蓄記錄...

希望僥倖獲救的兩貓盡早康復, 生活愉快!!
回復

kingtze1 發表於 2009-4-2 14:18:38 |顯示全部樓層
呢單嘢我尋日睇完真係火都嚟埋,d差人夠唔啱啦,隻貓d牙比人磨平又瘦咗咁多,
咁都唔算虐貓算係咩吖,d貓無端端話因搬屋放走晒呢個係咩藉口呀?點解唔揾番嗰
個比貓佢嘅義工呀?d藉口咁廢d差人都察覺唔到咩?就咁由得d變態佬繼續虐貓?
一諗起咁多貓貓唔見咗可能已經凶多吉少個心就揪住揪住痛,究竟有咩辨法可以監
管呢d領養人,一係除咗要家訪外要另交2000蚊按金,之後分5年比番領養人,咁我相
信起碼制止到呢d變態佬嘛.
回復

fatball 發表於 2009-4-2 14:45:37 |顯示全部樓層
,一係除咗要家訪外要另交2000蚊按金,之後分5年比番領養人===> 我估唔太可行, 好多義工都係獨立人仕, 要d 領養人信得個義工先得.  一同錢有關就會好頭痛架la
回復

crazycat 發表於 2009-4-2 16:16:21 |顯示全部樓層
唉...好多人都唔當小動物既命係命...有咩氣就出係佢地身上...一有d咩第一時間可以"欺"生既又係佢地...我地只可以自己團結架咋...不過...我信有報應架...若然不報...時辰未到...只係痛心貓貓...
回復

sisterpig 發表於 2009-4-2 22:21:05 |顯示全部樓層
甘變態, 好得人驚, 快d拉佢啦
回復

avery 發表於 2009-4-3 06:47:01 |顯示全部樓層
人渣 ~~~
回復

seed 發表於 2009-4-3 08:42:30 |顯示全部樓層
用鋤磨尖晒佢d牙, 再磨平, 再磨尖, 又再磨平, 然後再磨尖,
再請佢食刨冰, 飲冰凍汽水, 再去食熱熱的勁酸辣麵,
再幫佢鑲牙套, 在牙套裡面讓d魚肉先再鑲實佢,
放塗多一層烏蠅卵在牙肉上,
咁佢好快就可以無時無刻去盡情虐待折磨d剛出世的烏蠅bb.
回復

dada 發表於 2009-4-3 10:33:56 |顯示全部樓層
我聽義工朋友講...呢個物體...有高空丟貓既紀錄...仲有...係屋企...將d貓b...由高處丟下...總之...好得人驚...
crazycat 發表於 2009-4-2 12:04

真係聽到都心寒
回復

12下一頁