舉手發問: 關於士多啤梨同蕃茄

作者: 阿忻 發表于 2009-3-25 00:06:14
2977 26
大家好呀! 我係一個種植新手~ 有D問題想請教大家..
我最近落種種士多啤梨...係日本城買的種子而已
一星期後左右依家見到D芽仔.. 但唔知到底係唔係D種子發既芽@@因為都幾多芽....
同埋呢.. 想問下關於肥料方面, 我應該等佢幾大既時候落第一次肥呀?
我依家係用買返來既泥就直接種了.

仲有呢...(好多問題) 有無邊隻蕃茄既植物係矮身D架@@?
唔知大家有冇見過有隻蕃茄係一串...平行兩邊生出一排排蕃茄架~好圓但唔大粒的
我想知呢種蕃茄會唔會種出來好大棵架?

我心急所以問左好多問題! 希望你地唔會介意啦
先唔該各位 希望多d同你地交流下! 快d可以學識點種得好啦>v<
pbodq 發表於 2009-3-25 01:05:12 |顯示全部樓層
1# 阿忻

我可以確認到唔少係草莓

使唔使落咁多?
回復

阿忻 發表於 2009-3-25 01:15:16 |顯示全部樓層
1# 阿忻

我可以確認到唔少係草莓

使唔使落咁多?
pbodq 發表於 2009-3-25 01:05

因為我買返來...見包裝上話每包種子可發芽約5-10棵= = 發芽率係0.01% 所以咪諗住落哂落去囉~點知就咁多
我打算養大d分盆之後送d俾我表妹@@ 因為佢好鍾意食士多啤梨架! 希望佢地乖乖地快高長大啦

但若果太多都唔知點算=口=
回復

byau 發表於 2009-3-25 01:17:22 |顯示全部樓層
而家種似乎太遲啦, 士多啤梨鐘意怕熱同濕,佢咁細我驚佢地越唔到夏呀
回復

阿忻 發表於 2009-3-25 09:42:26 |顯示全部樓層
4# byau

我都驚@@ 不過都落左種了.. 就希望佢地長得大啦>< 怕熱..我平時開冷氣有冇用架XD 因為天氣熱我係屋企都會開冷氣@@
又或者我諗中午時份太陽好猛我唔放窗台@@" 希望會好D... 但唔曬太陽我又驚佢唔大...
回復

eliho 發表於 2009-3-25 09:53:32 |顯示全部樓層
我依家都有種緊士多啤梨苗,係韓國士多啤梨來的.
我最怕的不是夏天,而是沒有陽光.
呢幾日成日落雨,整到的苗都低晒頭.
夏天還好,最多淋多點水幫助降溫.
希望過幾日會有陽光啦!!
回復

byau 發表於 2009-3-25 10:08:53 |顯示全部樓層
冷氣應該會好D, 不過依排又熱又焗,我個幾盆大士多啤梨都dup dup地lu
回復

阿忻 發表於 2009-3-25 14:04:40 |顯示全部樓層
7# byau

我o個d苗仔又唔知有dum... 全部都企得直一直~ 不過就仲好幼好細囉@@
因為我依家考緊AL... 長時間留係屋企~ 熱我就會開冷氣~ 咁D苗仔都有得凍囉
我見佢地都高得好快~ 不過呢兩日落雨就好似慢左少少...
包裝話14-20天發芽, 但一星期未夠就發哂芽~ 依家都俾我想像中高囉我覺得@@"

咁關於種蕃茄既問題唔知你地答唔答到我呢><唔該

另外幫我媽咪問... 迷迭香一般發芽要幾耐架@.@?
回復

阿忻 發表於 2009-3-28 17:14:12 |顯示全部樓層
我D士多啤梨高左但係仲係好幼@@成班做左擠迫戶
另外盆迷迭香生左兩條"芽菜"出來...

班擠迫戶

班擠迫戶

芽仔

芽仔
回復

Donder 發表於 2009-3-28 18:29:43 |顯示全部樓層
你係咪指呢 D 品種 ! ?

回復

阿忻 發表於 2009-3-28 18:45:02 |顯示全部樓層
應該係 我記得在超市見過一串串的蕃茄!!
但係會唔會好高或者需要好大空間去種架@@?
回復

farfeifar 發表於 2009-3-28 18:51:50 |顯示全部樓層
11# 阿忻
都要架, 因為蕃茄需要大量o既肥,
根亦都非常發達, 所以你個盆都要用10號8號都冇走雞!
仲要做足基肥添
想學野, 刨晒老師個post就得喇!hehe~
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=11235
回復

阿忻 發表於 2009-3-28 18:58:30 |顯示全部樓層
12# farfeifar

唔該哂 不過花園仔老師個POST呢... 274頁我睇怕仲長過我依家溫緊既p.maths notes XD
不過等我一得閒就會睇下~0~ 可以學到唔少野
回復

Ling_Lin 發表於 2009-3-28 20:34:21 |顯示全部樓層
12# farfeifar

唔該哂 不過花園仔老師個POST呢... 274頁我睇怕仲長過我依家溫緊既p.maths notes XD
不過等我一得閒就會睇下~0~ 可以學到唔少野
阿忻 發表於 2009-3-28 18:58

你都係考09al呀??
同路人wow!
回復

阿忻 發表於 2009-3-28 20:41:27 |顯示全部樓層
14# Ling_Lin

係呀XD 咁岩既!
回復

pbodq 發表於 2009-3-29 09:22:38 |顯示全部樓層
我D士多啤梨高左但係仲係好幼@@成班做左擠迫戶
另外盆迷迭香生左兩條"芽菜"出來...
阿忻 發表於 2009-3-28 05:14 PM

如果係農田生產的話,株距會係12-20英寸,預先留定d位
幼苗一個月後會佔3-4cm

http://www.gzdygbjy.gov.cn/Njtd/Syjs/Sc/200812/1919.shtm
睇你d種子都係放係泥面...d根唔太深
你所謂"幼"gei呢部分係要用泥埋著
e+你出左兩塊子葉,都係時候培土(補泥覆蓋)
泥面去到子葉葉腋就最好
以後gei葉柄,無論係初期gei單葉抑或係"三出複葉"gei葉柄都係由果點生出,呢部分越粗壯/面積越大越好,走莖/花柄係係由呢點生出
http://210.60.224.7/~greenwings/picture.htm
新莖部分會不斷向上移,你要年年培土

始終都係果句,唔想麻煩,為左日後長遠生長得好,種野係唔應該走捷徑,埋係泥下面係好過放係泥面
說明書都有講,草莓播種係理應埋係4-5mm下面

你今次有排搞,你趁d根未深,好快快疏導下。過多幾日,d根可以潛深0.5cm
回復

阿忻 發表於 2009-3-29 11:20:58 |顯示全部樓層
如果係農田生產的話,株距會係12-20英寸,預先留定d位
幼苗一個月後會佔3-4cm

http://www.gzdygbjy.gov.cn/Njtd/Syjs/Sc/200812/1919.shtm
睇你d種子都係放係泥面...d根唔太深
你所謂"幼"gei呢部分係要用泥埋著
e ...
pbodq 發表於 2009-3-29 09:22

說明書(包裝背面)係寫士多啤梨好光, 不宜覆土的 所以我就就咁洒係面@@
如果我依家想分... 係咪就咁蚊佢出來之後用泥埋返佢條根莖就得?
我試過多手蚊過一條出來.. 見佢都仲未生d細根出來.. i mean成棵苗都係一條過
回復

pbodq 發表於 2009-3-29 12:39:58 |顯示全部樓層
說明書(包裝背面)係寫士多啤梨好光, 不宜覆土的 所以我就就咁洒係面@@
如果我依家想分... 係咪就咁蚊佢出來之後用泥埋返佢條根莖就得?
我試過多手蚊過一條出來.. 見佢都仲未生d細根出來.. i mean成棵苗都係 ...
阿忻 發表於 2009-3-29 11:20 AM

你係咪誤會左la
你果個說明係咪台灣/大陸?
覆土一詞一般係指搵膜/膠袋等物料蓋著塊田,保溫保濕過寒冬

我叫你培土係指加高d泥去到子葉腋level
我遲d影幾幅相比你睇

本來你係唔使拔出黎,就咁補番d泥上去就得。但問題係你種得太密lor,如果你唔介意,咁咪一個月後整死弱果部份lor,咁就最簡單唔使煩。
其實如果你無打算送比人,我諗你都係種唔晒咁多株,始終又係要死

相反,你有心保留所有生命又想佢地生長得好gei話,就真係要搞搞佢,但要小心d
回復

gmfw 發表於 2009-3-30 15:30:11 |顯示全部樓層
我試過多手蚊過一條出來.. 見佢都仲未生d細根出來.. i mean成棵苗都係 ...
阿忻 發表於 2009-3-29 11:20

士多啤梨種子發芽需要光, 所以可以不用覆土, 你沒有做錯, 不用擔心.
小苗要有5-6片真葉才適合分苗分盆(最少也要有4片真葉), 小苗太小還很幼弱, 此時移苗容易弄傷根莖, 繼而枯萎.
你現在可以加些少泥土, 圍在小苗四周, 只要小苗穩穩陣陣, 不會東歪西倒就可以了, 此時不要讓大風吹, 不要大力澆水(千奇唔好照頭淋), 讓小苗安穩地成長到適合的大小, 就可以移苗分盆, 家居種植最好用直徑大約6-8吋的盆, 一盆一棵. 小苗長到第4或5片真葉時(不同品種可能有分別), 在子葉底部的主莖位置會長出新根, 真正的根系會在這個位置開始發展, 所以在分盆定植時, 只要將泥土加到去這個位置, 將所有根都藏在泥土之下便可以了.

註 : 覆土 – 即是在上面覆上泥土的意思, 沒有誤會.
回復

pbodq 發表於 2009-3-30 19:44:45 |顯示全部樓層
唔好意思
關於埋種子入泥土,我係理解錯左d野

植物種子發芽對陽光的刺激分3種,好光/非好光/中立
大部份植物係中立,即陽光唔會加快/減慢發芽速度,亦有少部份植物種子發芽時係唔可以照光

草莓種子係屬少數好光的一種
我今日查過一d科學研究報告:少少陽光係可以刺激加快草莓發芽,但唔係必要條件
http://www.springerlink.com/content/h7836v248q76740r/
(該實驗的大部份種子因在泥面上而乾死,只有另一批係大霧潮濕的環境下解決左呢個問題,所以請自行衡量)
植物種子內gei香豆素會阻止種子受陽光刺激,但呢個報告指出,加強陽光份量可以消除草莓種子內香豆素的抗拒能力
http://www3.interscience.wiley.c ... ETRY=1&SRETRY=0

之前建議你埋種子落泥係基於
1.我睇過一d綠豆發芽報告,全黑環境下係快好多,所以以為其他植物都會有同樣效能
2.我記錯左說明書上指引,因為我仲有另外一d植物說明書係手,所以混亂左;E+睇番草莓果張,係無講過要埋落去發芽

有樣野可以肯定,等到4-5塊葉時先掘,由於你種得咁密,已經唔係正常移植,到時整傷的機會大過E+好多
E+你可以搵d濕gei棒一黏就可以黏起d芽,係好安全
回復

12下一頁