自家製 - 朱古力啫喱夾心凍餅

作者: 阿忻 發表于 2009-4-17 23:22:13
5334 19

琴晚前前後後用左1個鐘來試整呢個餅~
係由古古力MOUSSE CAKE同芒果啫喱夾心凍餅變奏出來~

材料(6吋份量):
A) 朱古力海綿蛋糕底(6吋)
     1. 麵粉   30g
    2. 粟粉   10g
    3. 蛋       3隻
     4. 砂糖    15g+25g
     5. 無糖朱古力粉  2大湯匙
     6. 已溶牛油   1湯匙

B) 朱古力慕思
     1. 黑朱古力粒   50g
    2. 淡忌廉    50g + 90g
    3. 砂糖    10g
    4. 魚膠片  半片

C) 啫喱夾心
     1. 黑加侖子味啫喱粉    40g
    2. 魚膠粉    2g
    3. 熱水       90g

步驟:
A) 朱古力蛋糕
1. 蛋白+25g糖,打至企身
2. 蛋黃+15g糖,打至淡黃色
3. 將所有粉類過篩一次
4. 混合已打起蛋白和蛋黃漿, 然後慢慢篩入粉類輕手攪勻, 最後加入已溶牛油攪勻
5. 放入已預熱170度焗爐焗20-25分鐘, 熟透取出放涼
6. 切一片約1cm的蛋糕底, 待用.

B) 朱古力慕思
1. 黑朱古力粒,魚膠片和50g淡忌廉一同煮溶攪勻 (勿煮沸), 放涼.

2. 90g淡忌廉+砂糖打至企 身

3. 混合以上材料, 再打至企身

C) 啫喱夾心
1. 啫喱粉+魚膠粉以90g熱水攪至完全溶化,稍放涼
2. 倒入4"圓形模內, 雪至硬身

大結合!

1. 先放海綿蛋糕底

2. 倒入一半慕思材料

3. 輕手放入啫喱夾心
4. 將餘下的慕思材料倒入模內
5. 雪至硬身, 作個人喜愛裝飾.  

完成!

有d步驟因為對手好污漕影唔到! 下次有機會叫人地幫我影啦

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-4-17 23:34:59 |顯示全部樓層
原本瞓咗都醒返呀

第一個食
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 00:10:47 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(94).gif原本瞓咗都醒返呀

第一個食http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(101).gif
BanbieChan 發表於 2009-4-17 23:34

多謝公主捧場
你鍾意就食多件啦
回復

曇花一現 發表於 2009-4-18 00:19:54 |顯示全部樓層
好吸引 ~ ~ 我又想食件呀 ~
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 00:35:18 |顯示全部樓層
好吸引 ~ ~ 我又想食件呀 ~
曇花一現 發表於 2009-4-18 00:19

隨便呀~~
整野食最開心就係可以同大家分享而大家又鍾意

凍餅可以有好多變化... 下次我又要再諗下新意先
回復

alansing 發表於 2009-4-18 00:56:46 |顯示全部樓層
識唔識整雪糕芝士 ball ?
回復

lillian02 發表於 2009-4-18 12:44:55 |顯示全部樓層
一個蛋糕三個口感!
回復

keung 發表於 2009-4-18 18:03:02 |顯示全部樓層
我買過款蛋糕吃真係好好味
回復

hellokitty_971 發表於 2009-4-18 18:21:45 |顯示全部樓層
啫喱夾心好味呀
回復

alice 發表於 2009-4-18 18:23:48 |顯示全部樓層
~我最喜歡買呢款蛋糕~~好味啊~~你整得好靚啊~~
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 18:32:33 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif~我最喜歡買呢款蛋糕~~好味啊~~你整得好靚啊~~
alice 發表於 2009-4-18 18:23

嘻嘻我鍾意有啫喱夾心~ 食落無咁膩呀~~
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 18:34:40 |顯示全部樓層
一個蛋糕三個口感!
lillian02 發表於 2009-4-18 12:44

我覺得如果用oreo/消化餅做餅底既話~ 3個口感仲突出
呢個海綿蛋糕平時就咁焗來做下午茶都幾好架~ 可以再加d入爐古古力粒~ 因為我試過呢個份量唔會太甜同埋都好香古古力味
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 18:35:34 |顯示全部樓層
啫喱夾心好味呀
hellokitty_971 發表於 2009-4-18 18:21

芒果啫喱夾心凍餅個夾心仲正呀!! 下次整左再放上來俾大家睇下~
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 18:37:00 |顯示全部樓層
我買過款蛋糕吃真係好好味
keung 發表於 2009-4-18 18:03

咦? 原來街有得賣? 我只係諗起黑森林蛋糕~ 就整左呢個mousse cake啦!
我諗係街買既可能仲好味~ 我呢個係第一次做.. 有可以改善既地方
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 18:37:25 |顯示全部樓層
6# alansing

唔識啵~~
回復

alice 發表於 2009-4-18 18:40:02 |顯示全部樓層
嘻嘻http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(2).gif我鍾意有啫喱夾心~ 食落無咁膩呀~~
阿忻 發表於 2009-4-18 18:32
哈哈~~我覺得落啫喱夾心勁好(私心)~因為~我覺得落生果個口感好水~之前~我都會買一間叫金x餅店既黑森林蛋糕~因為係啫喱夾心~但之後佢又加車理落去~~即刻唔買
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 19:29:38 |顯示全部樓層
哈哈~~我覺得落啫喱夾心勁好(私心)~因為~我覺得落生果個口感好水~之前~我都會買一間叫金x餅店既黑森林蛋糕~因為係啫喱夾心~但之後佢又加車理落去~~即刻唔買 ...
alice 發表於 2009-4-18 18:40

我最鍾意既黑森林蛋糕要係~ 古古力蛋糕夾住cream+啫喱粒粒既夾心o個款~ 因為我好鍾意食甜忌廉
真係唔肥就假囉
回復

alice 發表於 2009-4-18 20:30:04 |顯示全部樓層
我最鍾意既黑森林蛋糕要係~ 古古力蛋糕夾住cream+啫喱粒粒既夾心o個款~ 因為我好鍾意食甜忌廉http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(76).gif
真係唔肥就假囉http://shiehcho22.myweb.hinet. ...
阿忻 發表於 2009-4-18 19:29

哈哈~~我都係啊~~食完充滿罪惡感~~如果~你下次再整~我最多幫你分擔下~成為共犯啦~
回復

阿忻 發表於 2009-4-18 21:30:12 |顯示全部樓層
哈哈~~我都係啊~~食完充滿罪惡感~~如果~你下次再整~我最多幫你分擔下~成為共犯啦~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(19).gif
alice 發表於 2009-4-18 20:30

好啦好啦
呢到好多共犯架XDDD
回復

carlo 發表於 2009-4-19 06:16:37 |顯示全部樓層
   唔該晒 !
回復