從未種過蘭花的新手

作者: mono 發表于 2009-3-24 15:23:37
2953 8
老細成日都將啲開完嘅蘭花唔要,我今日向垃圾箱拾回這幾棵。
但我從未種過蘭花,唔知從何入手。有沒有高人嘅 POST 可參考?
要換過啲泥嗎?換那一種泥?
我見佢地好多根都爛咗,可以點救佢地?
我知道唔係咁易開花㗎喇。
謝謝!
開花的樣子
現在的樣子
avery 發表於 2009-3-24 19:32:26 |顯示全部樓層
第一件事 -> 淋水
回復

sammy 發表於 2009-3-24 19:55:58 |顯示全部樓層
如果D根是完整可以換水苔, $30-$35買新西蘭的AA+級水苔, 然後用水苔緊緊包着根, 盆用膠盆或素燒盆,
如果D根爛晒就唔好搞佢, 一定要等夏天出新根先好換, 試過執過一大盆拼盤, 五棵有四棵差不多全爛根, 我心急剪晒D爛根, 仲用較乾的植料, 最後四棵死晒, 我的結論是少根的蝴蝶蘭一定用要用水苔養根, 唔可以半水耕唔可以上板
回復

6792 發表於 2009-3-24 23:06:19 |顯示全部樓層
擺佢地係有d陽光又唔好太強光0既地方,保持d水苔有d水氣就得,唔洗水漏漏就ok喇,千萬唔好太"關心"佢地,等佢地出左新葉同新根先再處理
回復

mono 發表於 2009-3-24 23:13:05 |顯示全部樓層
多謝 avery 同 sammy 指敎!
水,淋咗!啲根有啲乾到掉咗出嚟,所以剪咗啲。
啲根真係爛得幾多吓,唔搞佢會唔會越爛越多㗎?新根會在泥面上出的嗎?
有三棵是沒有盆的,我明天要去買了。
回復

花老爺 發表於 2009-3-25 22:51:01 |顯示全部樓層
我公司都有買蘭花擺, 一季左右就換新的. 所以都有d蘭花頭, 我都種了三棵, 但都死了一棵, 都是爛葉之後就byebye. 餘的兩棵都ok.

我和你一樣, 不想浪費. 又想學下種蘭花, 這樣會化算一點.
回復

mono 發表於 2009-3-25 23:49:38 |顯示全部樓層
6# 花老爺
是呀!我都想養好佢地。
回復

擒擒青 發表於 2009-3-26 00:05:39 |顯示全部樓層
這個網站很多高手
有時間可以睇下佢地的經驗
http://flowers.hunternet.com.tw/forumdisplay.php?f=94
蝴蝶蘭換盆技法大公開
http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=53172
回復

mono 發表於 2009-3-26 09:16:03 |顯示全部樓層
8# 擒擒青
Thanks! 有時間哪哪淋走去睇。
回復