Episcia 火燄紫羅蘭 -- 新手消請教

作者: linlin 發表于 2007-10-25 15:32:43
2184 12
又忍不住去蘭姐度行行.  買咗火燄紫羅蘭 同一点小苗.  第一次見到黃色的花, 好開心呀~ 那盆火燄AV 有好多苗根, 請問我是否要處理它們先可生多点花花呢?
Episcia 火燄紫羅蘭.jpg
Episcia 火燄紫羅蘭2.jpg
linlin 發表於 2007-10-25 15:34:17 |顯示全部樓層
想請教是否有個全名?  如 Jim's Hall Choice or Jim's Moody Rock?
回復

heiheimama 發表於 2007-10-25 16:46:34 |顯示全部樓層
我估她是Lemon Tree.火焰紫羅蘭(flame violet)是暱稱,正名是喜蔭.那麼多走莖,當然最好分株啦!(不妨考慮分俾我! )我昨天也有去蘭姐處,怎麼看不到這筍貨!?
回復

linlin 發表於 2007-10-25 17:02:41 |顯示全部樓層
好啊!
回復

Tony 發表於 2007-10-25 17:30:21 |顯示全部樓層
我估係Suomi(有錯請更正)
回復

heiheimama 發表於 2007-10-25 23:42:23 |顯示全部樓層
有些喜蔭品種真的很相似,就算開了花亦未必分得到.總之可以收齊各種色的花就最開心!
回復

Tony 發表於 2007-10-26 13:11:17 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-10-25 23:42 發表
有些喜蔭品種真的很相似,就算開了花亦未必分得到.總之可以收齊各種色的花就最開心

回復

vkzone2002 發表於 2007-10-31 22:10:04 |顯示全部樓層
蘭姐係咪樓上店? 我今天去找到到間店呀, 我幾傻!?
回復

heiheimama 發表於 2007-10-31 22:12:34 |顯示全部樓層
唔係,佢間舖叫綠景藝,係地舖.
回復

vkzone2002 發表於 2007-10-31 22:13:21 |顯示全部樓層
我下次再去LOOK LOOK先! THANKS.
回復

vkzone2002 發表於 2007-10-31 22:16:00 |顯示全部樓層
我今天係繽紛都買左Episcia 火燄小苗, $20.
但我問STAFF係唔係紫羅蘭, 佢話唔係, 係火燄, 咁請問紫羅蘭VS火燄是2種不同的植物嗎?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-1 10:07:18 |顯示全部樓層
繽紛的staff是唔識野的,佢地連紫羅蘭同喜蔭都唔識分!不要問佢地.我之前好似答過呢條問題?你不如看看以下網頁,解釋得很詳細.
http://www.dollyyeh.idv.tw/picture_other.htm
回復

vkzone2002 發表於 2007-11-1 21:17:57 |顯示全部樓層

喜蔭

喜蔭
如我把喜蔭放在電腦上種會唔會好一些, 係咪要熱少少會好D, 公司有時冷氣都冷呀!

heiheimama, 係呀, 你已經答左我啦, 多謝你, 我宜家明白晒啦! 仲有, 我找到蘭姐店了, 看中了一盆好似太空, 但要$90唔捨得加上又想由苗或葉片從少種大,所有無買.

回復