花花公子送的花

作者: linlin 發表于 2008-4-17 15:46:30
2956 10
這是花花公子在去年11月送的花.  終於開花了 好美有綠邊的粉紅色. 記得他說是C53 (Fool's Gold), 但開出來的並不像 ... 唔知她應點稱呼呢?
linlin 發表於 2008-4-17 15:50:46 |顯示全部樓層
Sorry, 家有Wow Wow, 有狗毛在葉上, 請不要見怪
回復

tata 發表於 2008-4-17 15:56:42 |顯示全部樓層
啲斑好靚呀, 其實可以同佢沖吓涼呀, 會靚啲架
回復

connie925 發表於 2008-4-17 16:13:24 |顯示全部樓層
葉都好靚
回復

花花公子 發表於 2008-4-17 17:17:01 |顯示全部樓層
種得好靚丫!
這品種是很久之前在嘉韻買的,叫甚麼名字?時間太久了忘記了,要翻查一下才能確定。
回復

八王爺 發表於 2008-4-17 17:30:18 |顯示全部樓層
  好正! 品种 好出色。

那个 斑葉 一流! 像有 雪鑲边一样 .....
回復

linlin 發表於 2008-4-27 13:42:22 |顯示全部樓層
I think this flower is called "High School Sweetheart" from Lyndon:
http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%20Standards%20NF.html

The flower lasts so long and of course the bulbs... they grow so slowly which need around 2- 3 months to bloom.
回復

飛鴻 發表於 2008-4-27 15:02:31 |顯示全部樓層
我覺得这是C46吧?
回復

Fleur 發表於 2008-5-1 02:25:56 |顯示全部樓層
似Sweet Lady Love 多啲, "...green shows up on the top petals..."我都有一盆, 唔知係咪呢個名, 字花係c45
回復

Purple 發表於 2008-5-2 23:20:53 |顯示全部樓層
似似地我盆 C64 噃 .....
RIMG0098 (Medium).JPG
RIMG0134 (Medium).JPG
回復

雍正 發表於 2008-5-2 23:27:06 |顯示全部樓層
我反而覺得似C45
不過唔多肯定
回復