AV 的肥料

作者: linlin 發表于 2008-3-29 21:35:18
2018 8
我在加拿大見了幾種AV 的肥料, 如 Schultz 8-14-9, Schultz Bloom Builder 10-54-10, & GardenWorks 15-30-15.  有一日花寶的sales 話我知不可用太高的肥料, 應為如果用開之後就很難再加肥的份量.... 我想請問個位高手是否是真的?  換泥和用中何可解決嗎? 謝謝.
花花公子 發表於 2008-3-29 23:39:14 |顯示全部樓層
不明白他所指的「太高」是拍甚麼意思,是指太濃還是磷的比例太高呢?上述的三種肥料都是很好用的,前二者我都用過。施肥切忌太濃,如果不小心施肥太濃,可大量灌水入植料中將肥料稀釋及停止施肥一個月才回復正常施肥cycle。
回復

linlin 發表於 2008-3-29 23:49:28 |顯示全部樓層
Hi 花花公子,
他所指的「太高」是磷的比例太高... 同日本的肥料比較.
謝謝你的指點.  我可以放心跟你的方法用了.

原帖由 花花公子 於 2008-3-29 23:39 發表
不明白他所指的「太高」是拍甚麼意思,是指太濃還是磷的比例太高呢?上述的三種肥料都是很好用的,前二者我都用過。施肥切忌太濃,如果不小心施肥太濃,可大量灌水入植料中將肥料稀釋及停止施肥一個月才回復正常施肥cycle。 ...
回復

vkzone2002 發表於 2008-3-30 01:32:56 |顯示全部樓層
我用緊Schultz 8-14-9, 好好用呀! 我每星期下7滴落600ML水算「太高」嗎? 即一次澆清水, 一次澆肥水咁.
但我想幫朋友買返Schultz 8-14-9係花墟已經找不到了, 不知那兒還有得賣呢?
回復

花花公子 發表於 2008-3-30 08:50:09 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-3-30 01:32 發表
我用緊Schultz 8-14-9, 好好用呀! 我每星期下7滴落600ML水算「太高」嗎? 即一次澆清水, 一次澆肥水咁.
但我想幫朋友買返Schultz 8-14-9係花墟已經找不到了, 不知那兒還有得賣呢? ...

重有冇用其他肥料?7滴落600ML水不算高。
回復

candyafr 發表於 2008-3-30 10:51:26 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-3-30 01:32 發表
但我想幫朋友買返Schultz 8-14-9係花墟已經找不到了, 不知那兒還有得賣呢? ...

你可以試下在citysupxx找下,曾經見過有得買
回復

nickyhk 發表於 2008-3-30 11:54:19 |顯示全部樓層
其實發叔賣果支美國花肥, 十蚊包, 有葉肥,花肥都唔知幾好用. 我用佢再定期落多花. 而家有七盆都有花霖,應該過幾日出世啦, c55仲換泥不久又開完再開.

回復

markc 發表於 2008-3-30 12:47:16 |顯示全部樓層
水族館有種叫"macro neutrient"的肥料。1滴可以開80公升的水。我無咁多水,就改成1個月用一次。

Macro neutrient, 如果有噴霧習慣的花友不妨試下啊。噴霧,落泥兩相宜。
回復

vkzone2002 發表於 2008-3-30 12:49:53 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-3-30 08:50 發表

重有冇用其他肥料?7滴落600ML水不算高。

1.5個月左右會下一次"多花". 現時間唔中(1-2星期)會下1次發叔的美國花肥或葉肥, 這麼OK嗎?
回復