桑樹枝條

作者: Monse 發表于 2009-3-18 22:23:05
10884 123
sky210m 發表於 2009-3-28 12:40:48 |顯示全部樓層

我又收到兩條 桑樹枝條, 係咪插一半長度入泥就ok????如果我有hi-fresh可唔可以用?
道是我第一次插枝禁種所e好多野都唔識!請大家指點一2
樹枝上有兩粒果子要點做呢?
回復

tigger 發表於 2009-3-28 18:58:03 |顯示全部樓層
收到了, 等我今晚就插好佢地先!!  
多謝!
回復

jessicayip31 發表於 2009-3-28 20:13:19 |顯示全部樓層
MONSE我今日收到啦!你好細心啊, 包得甘好! thx!!!
回復

cathychk 發表於 2009-3-28 23:21:02 |顯示全部樓層
收到了,好快呀又包得好好,謝謝你
回復

God_of_V 發表於 2009-3-29 00:14:51 |顯示全部樓層
E~~
你地咁快收到既?
我仲未收到呀~! 咁咪要等到星期一?
MONSE 咁會唔會變乾枝架?
回復

Monse 發表於 2009-3-29 00:30:02 |顯示全部樓層
我又收到兩條 桑樹枝條, 係咪插一半長度入泥就ok????如果我有hi-fresh可唔可以用?
道是我第一次插枝禁種所e好多野都唔識!請大家指點一2
樹枝上有兩粒果子要點做呢? ...
sky210m 發表於 2009-3-28 12:40

我搵到個連結你入去參考吓
http://www.atlaspost.com/landmark-799205.htm
回復

Monse 發表於 2009-3-29 00:31:16 |顯示全部樓層
E~~
你地咁快收到既?
我仲未收到呀~! 咁咪要等到星期一?
MONSE 咁會唔會變乾枝架?
God_of_V 發表於 2009-3-29 00:14

幾日唔驚既。
回復

屠子步 發表於 2009-3-29 11:54:45 |顯示全部樓層
收到了啦,已經馬上落泥。
回復

Monse 發表於 2009-3-30 00:03:04 |顯示全部樓層

1.) alilovebyj (24/3 寄出)
2.) ammonch (24/3 寄出)
3.) farfeifar  (22/3 已寄出)
4.) Sandylam (將於30/3 寄出)
5.) Muitau
6.) Eva
7.) Agnes (21/3 已寄出)
8.) may.sun (21/3 已寄出)
9.) sifenamok  (24/3 寄出)
10.) Peggy (21/3 已寄出)
11.) 花師奶 (21/3 已寄出)
12.) lammanfung (24/3 寄出)
13.) mplc (21/3 已寄出)
14. )yuen-w
15.) God_of_V  (將於27/3 寄出)
16.) honhonma (24/3 寄出)
17.) 曉文 (24/3 寄出)
18.) kwanyeehui  (24/3 寄出)
19.) prodorothyhkg (24/3 寄出)
20.) aala  (24/3 寄出)
21.) mayflower (21/3 已寄出)2
22.) To To
23.) athernas (將於30/3 寄出)
24.) steamball
25.) RITA0710  (25/3 寄出)
26.) mini_leo (將於27/3 寄出)
27.) sky (將於27/3 寄出)
28.) 屠子步 (已收到)
29.) jessicayip31 (將於27/3 寄出)
30.) PAULINE (將於27/3 寄出)
31.) tigger  (將於27/3 寄出)
32.) goldenretriver (將於27/3 寄出)
33.) cathychk (將於27/3 寄出)
34.) dongdongmaster (於31/3 寄出)
35.) win17 (於1/4 寄出)[/color
36.) celiaw (將於30/3 寄出)
37.) happymiu
38.) chudaicheung
39.) Kimmy226
40.) phyllis-sam
41.) chiman

請尚未寄出回郵的花友盡快寄出啊
回復

pauline 發表於 2009-3-30 15:28:35 |顯示全部樓層
已收到了枝條! thank a lot!
回復

God_of_V 發表於 2009-3-30 18:30:04 |顯示全部樓層
今天收到啦~
真係包得好靚wor~~
thanks~!!

p.s. 我想問下如果我用水浸佢等佢出根先落泥得唔得架?? 定係要直接落泥呢?
回復

Monse 發表於 2009-3-30 22:19:57 |顯示全部樓層
今天收到啦~
真係包得好靚wor~~
thanks~!!

p.s. 我想問下如果我用水浸佢等佢出根先落泥得唔得架?? 定係要直接落泥呢?
God_of_V 發表於 2009-3-30 18:30

我未試過水插,唔知道得唔得,我剩係試過用泥阡插成功。
回復

mini_leo 發表於 2009-3-30 22:47:32 |顯示全部樓層
今天收到啦~已經馬上落泥,謝謝!
回復

athernas 發表於 2009-3-31 10:50:54 |顯示全部樓層
收到啦,包得好靚仔.佢哋好好.
我會試下一枝放係水,一枝放係泥.
回復

God_of_V 發表於 2009-3-31 11:53:13 |顯示全部樓層
72# Monse

Okay~~
咁我都係落返泥啦~!!
回復

athernas 發表於 2009-3-31 12:28:07 |顯示全部樓層
我想問d葉掉晒仲種到嗎?
回復

曉文 發表於 2009-3-31 18:25:23 |顯示全部樓層
收到了,包得好好,謝謝monse
回復

Monse 發表於 2009-3-31 20:18:54 |顯示全部樓層
我想問d葉掉晒仲種到嗎?
athernas 發表於 2009-3-31 12:28

插枝時係要剪晒啲葉及果架!如有花友的枝條仲中有果實(痴住)要剪左佢才插泥啊,我只不過想比你地睇吓佢啲果實個樣架咋....
回復

chiman 發表於 2009-3-31 20:41:56 |顯示全部樓層
唔好意思呀,我要星期六,日先寄出
回復

athernas 發表於 2009-3-31 21:28:22 |顯示全部樓層
插枝時係要剪晒啲葉及果架!如有花友的枝條仲中有果實(痴住)要剪左佢才插泥啊,我只不過想比你地睇吓佢啲果實個樣架咋....
Monse 發表於 2009/3/31 20:18

咁样嘅,唔該.
回復