盆養的鐵篇

關閉 [複製鏈接]
作者: hazellue 發表于 2009-3-17 11:28:58
27374 263
hazellue 發表於 2009-5-19 14:12:36 |顯示全部樓層
我愚見是, 陶盆和樹脂盆各有好壞處,最好不要把鐵種在陶盆裏, 陶盆用來套膠盆就可以啦, 否則日後你必後悔!!!!不知你說的普通花泥是甚麼泥, 如果含peat moss 多的, 最好勿放露天養, 磨菇肥!? 上次去花卉市場買了两包, 每包$5, 不知是否與你的相同, 回家倒出來一看一摸, 給我全丟了落垃圾桶!
回復

花草之家 發表於 2009-5-19 15:11:00 |顯示全部樓層
吓!咁我聽你ge意見唔用陶盆喇!
點解peat moss含量多ge花泥唔好放露天養?
磨菇肥就是在深圳花卉世界買的,5元1包,應該是同一樣,點解要丟落垃圾桶?
我都有用磨菇肥種草花。
回復

格子 發表於 2009-5-19 16:21:51 |顯示全部樓層
118# hazellue
聽88說明天給你土。
hazellue 發表於 2009-5-18 22:17

土剛到手 多謝! 88

你哋個堆爬架;花房88同佢老公車走啦.
回復

hazellue 發表於 2009-5-20 18:27:00 |顯示全部樓層
122# 花草之家

要解釋好長wow, 揾日我哋join 聚會討論啦!
回復

hazellue 發表於 2009-5-20 18:27:54 |顯示全部樓層
123# 格子

知道了, thanks.
回復

hazellue 發表於 2009-5-21 11:55:01 |顯示全部樓層
隻 warsaw nike 早前開完一輪花後給重剪, 抽了四條枝, 現在又再開過, 花量比初春還要多。
w.nike second blooming.jpg
w.nike second blooming-2.jpg
回復

花草之家 發表於 2009-5-21 12:43:09 |顯示全部樓層
122# 花草之家

要解釋好長wow, 揾日我哋join 聚會討論啦!
hazellue 發表於 2009-5-20 18:27

聚會,好啊!
回復

花草之家 發表於 2009-5-21 12:47:26 |顯示全部樓層
隻 warsaw nike 早前開完一輪花後給重剪, 抽了四條枝, 現在又再開過, 花量比初春還要多。
hazellue 發表於 2009-5-21 11:55

好鐘意尼隻色,與花芯的黃色對比好靚add6icon
回復

格子 發表於 2009-5-21 13:16:01 |顯示全部樓層
hazellue 發表於 2009-5-21 11:55

我既動力 我要
回復

hazellue 發表於 2009-5-21 14:37:28 |顯示全部樓層
右邊盆 Julia 嘅紅色重靚呀!  不過開完花, 現在光禿禿。两盆年半小苗都係養在6號盆。給你看早前的寫真。
回復

muitau 發表於 2009-5-21 16:16:25 |顯示全部樓層
我有幸曾到訪Hazel府上拜侯,她的鐵s真係好靚好靚又大朵,種類又多,那感覺頗震撼!
不過我絕不會挑戰自己的,在旁欣賞已很夠了!
回復

花草之家 發表於 2009-5-21 17:15:14 |顯示全部樓層
右邊盆 Julia 嘅紅色重靚呀!  不過開完花, 現在光禿禿。两盆年半小苗都係養在6號盆。給你看早前的寫真。
hazellue 發表於 2009-5-21 14:37

小鐵咁多色,好多色都鐘意,小玲咁細棵就話可以"集色",小鐵咁~~~大棵
回復

yuwaiman 發表於 2009-5-21 23:12:53 |顯示全部樓層
warsaw nike 好靚啊, 好鍾意啊, 好彩我種唔到, 唔係實毒發姐
回復

hazellue 發表於 2009-6-29 11:46:53 |顯示全部樓層

雞蛋花, 它的名字叫 rainbow.花瓣有一邊是綑有紅色的, 不過這照片拍不出來。
plumeria rainbow.jpg
回復

hazellue 發表於 2009-10-8 22:16:24 |顯示全部樓層

RE: 盆養的鐵篇

近日花開的鐵, 圖片size太大要斬件, 請自己拼圖啦!
autumn show 06-2009.jpg
autumn show 07-2009.jpg
autumn show 08-2009.jpg
autumn show 11-2009.jpg
autumn show 010-2009.jpg
autumn show 12-2009.jpg
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-8 22:41:53 |顯示全部樓層
你d鐵線蓮真靚, 我都好鍾意, 而家等緊花墟d貨出黎, 睇下遲d涼d買唔買到啦
回復

hazellue 發表於 2009-10-8 22:47:10 |顯示全部樓層
http://static.iminent.com/toolbar/contents/images/emoticons/Messages/OnionHead4/1.flirt.gif你d鐵線蓮真靚, 我都好鍾意, 而家等緊花墟d貨出黎, 睇下遲d涼d買唔買到啦
蕙蕙 發表於 2009-10-8 22:41

花墟苗與售價相比來說, 太貴啦! 上網有好多團購的, 便宜好多。
回復

蕙蕙 發表於 2009-10-9 00:15:40 |顯示全部樓層
137# hazellue
有團購嗎? 幾時會有呢?
回復

vincentma 發表於 2009-10-9 08:28:12 |顯示全部樓層
hazellue, 你 D 鐵真係好靚!本來我唔想種攀籐植物既,我而家都心郁郁!
回復

黃臉婆 發表於 2009-10-9 11:34:26 |顯示全部樓層
噚日妳講棵鐵開咁多花,我都唔係幾信!而家唔到我唔信。
回復