盆養的鐵篇

關閉 [複製鏈接]
作者: hazellue 發表于 2009-3-17 11:28:58
27373 263
格子 發表於 2010-2-25 17:37:39 |顯示全部樓層
我有三五七朵已經好開心啦
回復

vincentma 發表於 2010-2-25 20:39:17 |顯示全部樓層
Hazellue引得 D 鐵好靚!原來唔使好大地方都可以俾佢爬得咁靚!超毒!
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-26 00:24:47 |顯示全部樓層
回復 178# hazellue

哇哇哇, 開得咁快又咁多既, 殺c人啦
回復

hazellue 發表於 2010-2-26 16:07:08 |顯示全部樓層
今早拍的
08年12月從天地處買回來的格恩西裸根苗
Guersey cream-5.jpg
Guersey cream-6.jpg

實生苗, 我改了個名字叫她做"娃娃眼", 因為她很像洋娃娃的大眼睛喔!
Dolls eyes-1.jpg
Dolls eyes.jpg

評分

查看全部評分

回復

花草之家 發表於 2010-2-26 16:32:09 |顯示全部樓層

72朵花add6icon我個d如果1棵有20朵我都開心到暈
報告,巳經用蛭石孵小鐵種子,同埋今朝早幫小鐵做好防風措施喇
回復

花草之家 發表於 2010-2-26 16:38:51 |顯示全部樓層
今早拍的
08年12月從天地處買回來的格恩西裸根苗

實生苗, 我改了個名字叫她做"娃娃眼", 因為她很像洋娃 ...
hazellue 發表於 2010-2-26 16:07

Hazellue,娃娃眼係咪幻紫d親戚黎架!
回復

hazellue 發表於 2010-2-26 18:51:27 |顯示全部樓層
Hazellue,娃娃眼係咪幻紫d親戚黎架!
花草之家 發表於 2010-2-26 16:38

非也。幻紫我無種過, Viennetta (可能你以為係幻紫) 就有1棵, 前年年中响日本買番嚟嘅, 不過 viennetta 同幻紫一樣, 係絕育的
回復

vincentma 發表於 2010-2-26 20:56:33 |顯示全部樓層
靚呀!Hazellue D 毒真係勁!想唔迷落去都好難!
回復

Dennis 發表於 2010-2-26 22:22:05 |顯示全部樓層
呢個post超毒......當睇到又要剪, 又要呢樣嗰樣咁煩, 跟住就比D花我地睇......咁鬼靚!
攪到我又怕種佢, 不過又有D想種......唉
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-27 16:03:45 |顯示全部樓層
回復 184# hazellue

你仲猛放毒呀……恨c人啦
回復

hk88688 發表於 2010-2-28 22:11:28 |顯示全部樓層
Hazellue, GD-009同娃娃眼隻色都好靚啊add6icon 我棵格恩西島依家先出緊芽, 不過今日見出得幾塊葉就開咗一朵花 同你嗰棵差天共地啊
回復

格子 發表於 2010-3-1 12:22:48 |顯示全部樓層
我哩棵  愛丁堡夫人  拎返來強剪後 依家冇個花冧啦add14icon
回復

花草之家 發表於 2010-3-1 13:15:44 |顯示全部樓層
一啲關係都無呀, 不過我都唔知佢父母係邊個, 佢原本係喺後花園自然孵出來嘅其中一棵, 後來我挖佢出 ...
hazellue 發表於 2010-2-26 18:51

小鐵用種子孵出來ge較效果千變萬化,變到連祖先係邊個都唔認得
回復

hazellue 發表於 2010-3-1 18:53:34 |顯示全部樓層
Hazellue, GD-009同娃娃眼隻色都好靚啊 我棵格恩西島依家先出緊芽, 不過今日見出得幾塊葉就開咗一 ...
hk88688 發表於 2010-2-28 22:11

你等吓先啦, 我比你早成個禮拜剪, 你遲小小唔出奇嘅! 要佢快的抽芽苞, 拎佢俾多啲陽光照下啦!

"知春鳥"開得八八九九, 噚日摷到十幾個花包未開, 因為啲花太密喇, 擋住啲光, 所以開咗嘅應該有五十幾至六十朵(有幾朶係背面開!)。你睇吓。
Early bird-1.jpg
Early bird-2.jpg
Early bird-3.jpg
Early bird-4.jpg

知春鳥, 娃娃眼, 格恩西, 天使知眼, 嚟幅大合照
mixed display.jpg

評分

查看全部評分

回復

Monse 發表於 2010-3-1 21:35:01 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩! 你棵"知春鳥"多花密到睇唔到葉...利害啊, 如果換轉是我開心到癲左都似......好靚呀hazel.
回復

vincentma 發表於 2010-3-1 21:44:05 |顯示全部樓層

嘩!嘩!唔識點形容添!Hazellue
回復

hazellue 發表於 2010-3-2 08:31:00 |顯示全部樓層
我哩棵  愛丁堡夫人  拎返來強剪後 依家冇個花冧啦
格子 發表於 2010-3-1 12:22

你養埋今年,2011嘅春天就會識飛架喇! 我棵愛丁堡08年5月買番嚟嘅小小插苗, 買番嚟時出根不多呢!而家有17個比乒乓波稍細啲啲嘅花苞, 有3個花生米咁大嘅, 共20朵, 噚日第一朵開了! 我棵愛丁堡從未開過單瓣架!
Duchess of Edin -2.jpg
Duchess of Edin -1.jpg
回復

hazellue 發表於 2010-3-2 09:36:08 |顯示全部樓層
見Fanny 啲大頭相post得咁靚, 等我又貼啲今朝拍嘅大頭相先, 不過攝影技術好爛, 無Fanny拍得咁靚!
close up-6.jpg
close up-1.jpg
close up-3.jpg
close up-4.jpg
close up-5.jpg
close up-6.jpg
close up-8.jpg
close up-9.jpg
close up-10.jpg
回復

格子 發表於 2010-3-2 09:40:30 |顯示全部樓層
我哩棵  愛丁堡夫人  拎返來強剪後 依家冇個花冧啦
格子 發表於 2010-3-1 12:22

打錯咗
應該係強剪後依家有2個花冧啦
回復

格子 發表於 2010-3-2 09:45:02 |顯示全部樓層
見Fanny 啲大頭相post得咁靚, 等我又貼啲今朝拍嘅大頭相先, 不過攝影技術好爛, 無Fanny拍得咁靚!
...
hazellue 發表於 2010-3-2 09:36

集體已經靚到頂唔順  仲要大頭相
回復