盆養的鐵篇

關閉 [複製鏈接]
作者: hazellue 發表于 2009-3-17 11:28:58
27375 263
Monse 發表於 2009-3-29 00:01:25 |顯示全部樓層
草本的是由種子養大, 有淡紫, 深藍, 淺藍和 白, 幾個顏色, 全沒改名, 只有數字代號。
吊鐘型的品種叫 Crispa.
hazellue 發表於 2009-3-28 22:24

草本小鐵,呢隻藍好靚啊, "全沒改名"是你研究出來的新品種吖?咁你會點樣同佢地改名架?
回復

hk88688 發表於 2009-3-29 00:40:14 |顯示全部樓層
Hazellue, 突然有個疑問add3icon
人哋話鐵係藤本皇后, 但係草本的鐵, 葉柄是不會捲抓向上爬的, 約呎半高, 係咪唔算藤蔓植物?
不過, 佢咁靚, 可以做小公主add6icon, 而且呎半高, 咪可以盆植add14icon
回復

hazellue 發表於 2009-4-6 19:03:19 |顯示全部樓層
近两天有太陽, 趕快拍 Alba Plena 的照片, 有很多都已給風打殘了。種在7号盆的。
圍欄內外都掛着花苞。
Alba plena-1.jpg
florida mix-2 .jpg

評分

查看全部評分

回復

hk88688 發表於 2009-4-6 19:26:21 |顯示全部樓層
Hazellue, 種係7號都可以咁多花苞
回復

hazellue 發表於 2009-4-6 21:18:45 |顯示全部樓層
64# hk88688
係呀!  7号愛麗斯盆, 無花假。
回復

pauline 發表於 2009-4-6 22:01:39 |顯示全部樓層

我的今年開了3朵花, 雖然數量少, 但很大朵.
SNC10050 (Small).JPG
SNC10051 (Small).JPG
SNC10049 (Small).JPG

評分

查看全部評分

回復

hk88688 發表於 2009-4-6 23:33:49 |顯示全部樓層
Pauline, 你盆小鐵好靚呀, 朵花仲好大朵add6icon
回復

Monse 發表於 2009-4-7 01:20:23 |顯示全部樓層
嘩!嘩!嘩!
點解睇你地好似咁容易種到開出靚靚既花架,噢!我要努力啲先。add14icon
回復

pauline 發表於 2009-4-7 09:58:06 |顯示全部樓層
我有2盆, 種了多年, 但次次都唔係一齊開花, 成日以為一樣的, 原來今年終於一齊開, 發現係有少少唔同的, 但唔比較就唔覺.

monse, 我2盆只係呢個時間才開花, 其餘日子都係半生不死的.
回復

格子 發表於 2009-4-7 12:47:31 |顯示全部樓層
近两天有太陽, 趕快拍 Alba Plena 的照片, 有很多都已給風打殘了。種在7号盆的。
圍欄內外都掛着花苞。
hazellue 發表於 2009-4-6 19:03

爬係金屬欄杆上面夏天唔怕燒傷嗎?  hazellue
回復

hazellue 發表於 2009-4-7 13:31:46 |顯示全部樓層
66# pauline
你這棵是 John Warren ?
回復

hazellue 發表於 2009-4-7 13:33:49 |顯示全部樓層
69# pauline
少少不同, 是怎樣不同喔?  又怎樣半生不死法?
回復

pauline 發表於 2009-4-7 13:52:06 |顯示全部樓層
我今晚乎才可以POST出來, 至於點半生不死, 佢其他日子, 好伕柴乾咁, 只有幾片葉子, 也不會開心, 葉片又細, 枝條呢很脆的.

我2盆分別都是多年前在繽紛買的.
回復

hazellue 發表於 2009-4-7 13:59:49 |顯示全部樓層
爬係金屬欄杆上面夏天唔怕燒傷嗎?  hazellue
格子 發表於 2009-4-7 12:47

怕架! 但無論你給它爬金屬欄杆還是石圍牆, 又或膠格木架等, 空氣的溫度都不會降低, 抓欄的葉柄有部份會焦, 但不會致命的, 問題在熾熱陽光直接照射的灼傷會遍及全株, 炎夏找方法去幫它降溫及避免煮根就好了!

不過白花是應該養在半陰處的, 等遲些我車位旁的地修好, 我會幫它搬家的。
回復

hazellue 發表於 2009-4-7 14:04:14 |顯示全部樓層
我今晚乎才可以POST出來, 至於點半生不死, 佢其他日子, 好伕柴乾咁, 只有幾片葉子, 也不會開心, 葉片又細, 枝條呢很脆的.

我2盆分別都是多年前在繽紛買的. ...
pauline 發表於 2009-4-7 13:52

好, 我幫你醫 John Warren, 包佢龍精虎猛, 但你要給我枝條扦插, 因為07年夏天的熱浪燒死了我棵 John Warren!  如何?
回復

pauline 發表於 2009-4-7 14:07:09 |顯示全部樓層
枝條扦插能生!!!!當真可以生???? 上次結種子, 發唔到芽的!
咁點插,要留意什麼?
回復

pauline 發表於 2009-4-7 14:07:49 |顯示全部樓層
如果能插, 我也想多插幾棵.
回復

hk88688 發表於 2009-4-7 14:27:46 |顯示全部樓層
大師出手喇 Pauline, John Warren啲花花咁大朵, 開滿花一定好靚, 咁快啲帶佢睇醫生喇add10icon
回復

pauline 發表於 2009-4-7 14:31:59 |顯示全部樓層
等我MARK返個名先. 比返佢.
回復

yuwaiman 發表於 2009-4-7 14:34:22 |顯示全部樓層
大師肯出手, 我地就担定橩仔等賞花
回復