豬豬女學習種植記

作者: 豬豬女 發表于 2009-3-17 00:18:32
7807 110
LHS1 發表於 2009-3-29 01:42:23 |顯示全部樓層
不單止我朋友有種指天椒,我也有,不過我由種子種起.它的生命力真的很強啊!我沒有特別打理,只是以米水及洗碗水(沒油脂)作肥也生長得非常好啊!
回復

豬豬仔 發表於 2009-3-29 01:43:23 |顯示全部樓層
星期天開舖嗎?
可唔可以點香用煙工死d芽虫?
回復

豬豬女 發表於 2009-3-29 09:35:12 |顯示全部樓層
星期天開舖嗎?
可唔可以點香用煙工死d芽虫?
豬豬仔 發表於 2009-3-29 01:43

唔知道丫,去行左先啦.
回復

豬豬女 發表於 2009-3-29 09:54:43 |顯示全部樓層
3/29 陰
今早一睜開眼睛,就跑去看看我的指天椒.
很感謝花老師,alansing及其他農友既指導,指天椒有點起色了.
幫他澆水,仔細檢查後仍見有蚜蟲既蹤跡,今天會去找找有沒有瓢蟲買,或者去買有機農藥.
由於蚜蟲影響,葉子有點枯黃的,我已經把他們摘去.另發現葉底也有蟲蛋及霉點.
看來真要早點出發去買齊所需用品.除了這盆大的,也要為我的指天椒小苗買泥,骨粉,花生麩等等add10icon.原來務農真不簡單!

有d椒仔已經由指地變返指天啦,你睇佢地幾開心

有d椒仔已經由指地變返指天啦,你睇佢地幾開心
回復

豬豬女 發表於 2009-3-30 00:17:41 |顯示全部樓層
今日得陳xx 有開,買左苦鍊油,烏繩紙,骨粉同有機泥各一包. 仲未左中環既全城有機日,拎左盤長春花俾媽咪.有個中學生(我估)就俾左盤羅馬生菜苗我. 宜家真係愈種愈多.

報告下情況先
大指天椒:仍有蟲患,不過已經有好轉,明天就噴苦鍊油滅蟲
小指天椒:瘋狂發芽中.十幾廿棵一齊發
胡椒木:油油的綠色,感覺良好
不知名植物:健康成長中
羅馬生菜:新丁報到,咩都未做.
回復

豬豬女 發表於 2009-4-4 23:03:01 |顯示全部樓層

幾日好忙,今日得閒d即刻為植物們下功夫
報告下情況先
大指天椒:除左蚜蟲之外,仲有d白色好似有d毛既小昆蟲係葉面同葉底,個樣就唔衰既,又唔知係咩黎,不過我無理三七廿一,一併用苦鍊油對付,希望過幾日見到成效啦
小指天椒:發到癲左,宜家都唔知到時點樣分盆,其實要分盆未呢?
胡椒木:油油的綠色,感覺良好,無咩特別,成日都要飲水,一見佢頭耷耷就知佢口渴
潺菜:健康成長中
羅馬生菜:今日用骨粉同有機泥移左去個小盆度,希望佢努力生長

小指天椒苗發芽同薑

小指天椒苗發芽同薑

小指天椒苗發芽同薑

大潺菜同小指天椒苗

大潺菜同小指天椒苗

大潺菜同小指天椒苗

潺菜新苗

潺菜新苗

潺菜新苗

羅馬生菜

羅馬生菜

羅馬生菜
回復

alansing 發表於 2009-4-5 00:27:13 |顯示全部樓層
你用塘泥, 你要預分盆時會難上加難add7icon
小心同 d 辣椒分屍add12icon
又做 killer 呀~
XDDDDD
回復

豬豬女 發表於 2009-4-5 01:23:34 |顯示全部樓層
你用塘泥, 你要預分盆時會難上加難add7icon
小心同 d 辣椒分屍add12icon
又做 killer 呀~
XDDDDD
alansing 發表於 2009-4-5 00:27

你上次講左啦, 我知塘泥麻煩,不過唔種都種左咯,只好等佢可以分盆就快快分, 希望唔係生得實. 宜家分得未呢, 我驚愈大愈密好難分
回復

alansing 發表於 2009-4-5 01:35:38 |顯示全部樓層
女殺手呀~
回復

豬豬女 發表於 2009-4-5 19:53:05 |顯示全部樓層
屋企有隻咁既蜜蜂,有無人知係咩品種,驚佢唔肯走

回復

yuen-w 發表於 2009-4-5 19:59:59 |顯示全部樓層
黃蜂? 會針人嗰隻?
回復

豬豬女 發表於 2009-4-5 20:11:14 |顯示全部樓層
黃蜂? 會針人嗰隻?
yuen-w 發表於 2009-4-5 19:59

就係唔知, 宜家好驚, 佢係睡房唔肯走,成大半個鐘啦
回復

豬豬女 發表於 2009-4-5 20:16:35 |顯示全部樓層
佢個樣由頭黑到腳,應該唔係”黃”蜂
回復

yuen-w 發表於 2009-4-5 20:34:12 |顯示全部樓層
但佢個樣都並不是善類, 小心小心!
佢有D似我屋企以前成日飛入來嗰種, 我趁佢在窗簾與玻璃中間, 大力咁整死佢, 雖然好殘忍, 因家中有小朋友, 留佢係到又唔放心. 罪過罪過.
回復

豬豬女 發表於 2009-4-5 21:21:50 |顯示全部樓層
係丫... 嚇到我死死下... 我都唔夠膽去佢個邊...唔知有無人知佢係咩品種.如果無針我就請出去,如果係危險品種,我唯有同佢同歸於盡 (係睡房噴殺蟲水)  
回復

alansing 發表於 2009-4-5 23:29:33 |顯示全部樓層
哇....呢隻係好惡死既人頭蜂~

全身黑色係佢標誌
快快打死佢~
回復

豬豬女 發表於 2009-4-5 23:50:04 |顯示全部樓層
人頭蜂..聽個名都得人驚..見佢個樣都好惡死...個腹又尖又長.
佢一直都唔fly,我估佢受左傷.之後我家人鼓起勇氣,趕左佢去window 邊,好殘忍咁夾住左, 之後都唔死..不過俾人掃左落街.
回復

alansing 發表於 2009-4-5 23:52:24 |顯示全部樓層
點解叫 "人頭蜂" 呢..?

因為佢專追住人頭去針
XDDDD

我有時返大陸...係我阿嬤度見到...都要換路走
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-6 00:02:55 |顯示全部樓層
好大隻,見到都得人驚..........
回復

豬豬女 發表於 2009-4-6 00:05:49 |顯示全部樓層
大過我隻手指公,好長o家... 宜家都毛骨悚然. 即開冷氣唔夠膽開窗. 我呢度成三十樓佢都來,一定有d野好吸引佢..到底係咩呢?
回復