豬豬女學習種植記

作者: 豬豬女 發表于 2009-3-17 00:18:32
7805 110
豬豬女 發表於 2009-3-26 22:39:57 |顯示全部樓層
死火啦.... 早兩日用辣椒水趕走哂d蚊, 昨天盆辣椒開始唔精神.. 今日見到有蚜虫丫..
回復

alansing 發表於 2009-3-26 22:50:40 |顯示全部樓層
唔知有無人用指天椒來釀酒呢?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(43).gif
豬豬仔 發表於 2009-3-23 23:31

如果飲佐...我相信你去小便時會痛不欲生add12icon
回復

alansing 發表於 2009-3-26 22:52:24 |顯示全部樓層
死火啦.... 早兩日用辣椒水趕走哂d蚊, 昨天盆辣椒開始唔精神.. 今日見到有蚜虫丫..
豬豬女 發表於 2009-3-26 22:39

我以前種...就算有蚜虫都有得佢~
種野一定有蚜虫架啦...唔洗咁在意既~
回復

豬豬女 發表於 2009-3-27 00:19:41 |顯示全部樓層

RE: 豬豬女學習種植記 (死火,有蚜虫)

23# alansing

唔係fa~~~.. 我驚佢會死丫.. 個樣宜家好衰...頭耷耷咁...
回復

alansing 發表於 2009-3-27 00:49:42 |顯示全部樓層
植物本身係有能力對抗某 d 自己害虫~
你越係保護佢..佢就越唔識自己去保護自己~

我以前住舊式唐樓時有個天台...
種過蕃茄同辣椒都有蚜虫出現~
但我都無去點殺佢地~ 都可以健康咁生長~

蚜虫其實唔係 d 咩既害蟲...你就又得佢地啦~

你未試過種黃皮...黃皮仲多虫...
唔通又一見佢就殺虫咩~

有植物既地方就會有虫出現..
如果本身出現既虫對植物本身係無乜害既我都唔會點殺..
我只會友得佢地~

簡單少少講...可以話係一個 "生物鏈"~
放鬆少少吧
回復

豬豬女 發表於 2009-3-27 00:54:24 |顯示全部樓層

頭耷耷,好可憐

好多虫虫...v_v"

好多虫虫...v_v"

好多虫虫

頭耷耷..好可憐丫

頭耷耷..好可憐丫
回復

alansing 發表於 2009-3-27 00:59:40 |顯示全部樓層
咁大棵仲用咁細個盆既 一一"
植物係晚上係無日頭咁精神~
下次我分享比粒泰國迷你辣椒你種...
好鬼正架add6icon
回復

豬豬女 發表於 2009-3-27 01:01:05 |顯示全部樓層
25# alansing

我明白你既意思. 但係我怕佢惹到其他植物
回復

豬豬女 發表於 2009-3-27 01:02:39 |顯示全部樓層
27# alansing

係咩... 個盆細丫.. 我唔識o家... 都係買返來.. 所以我先話係學習種植
回復

alansing 發表於 2009-3-27 01:03:00 |顯示全部樓層
25# alansing

我明白你既意思. 但係我怕佢惹到其他植物
豬豬女 發表於 2009-3-27 01:01

=_="
一 d 小小既虫仔....你就比佢地生存下啦~
好多植物都有蚜虫...好正常架 XD
唔好咁緊張~
XDDDDD
回復

豬豬女 發表於 2009-3-27 01:05:49 |顯示全部樓層
做咩笑人地喎... 有名你叫豬豬女, 當然係豬d o家啦...
回復

galileo 發表於 2009-3-27 12:35:02 |顯示全部樓層
我都係花展買左一盤椒同羅勒~ 可能同一間買呢~~... 食左 d  羅勒d 新葉..... 家下重未死得....

買個時好多花, 不過返到屋企就謝晒...... 又唔係好結椒 (
屋企對北, 無陽光唔知生唔生~~
兩星期 ~ 擇左兩隻落黎

買個時, 順便買左包肥比期他植物, 買個時條友重同我講話係有機.... 我當堂打左個"突".... 明明係NPK... 肥.... -___-;;;
回復

豬豬女 發表於 2009-3-28 18:55:37 |顯示全部樓層
32# galileo

賣驅蚊樹個時個阿姐仲叫我日日都要淋水, 宜家棵野已經耷哂頭.
指天椒直頭係垂死中.... 唉.. 唔開心丫...
回復

豬豬女 發表於 2009-3-28 19:01:45 |顯示全部樓層
我已經噴左牛奶,好似仲死多幾錢.... 指天椒變左指地椒. 我呢度向西面,有日照. 唔知做錯左咩呢

有蚜虫,葉面仲好似刮損左咁

有蚜虫,葉面仲好似刮損左咁
回復

eliho 發表於 2009-3-28 19:11:25 |顯示全部樓層
頭耷耷,好可憐
好多虫虫
豬豬女 發表於 2009-3-27 00:54

如果係室內種的話,有蚜蟲應該係種果陣的泥沒有清毒!!
不如你試試將蚜蟲完全消滅後換泥再種番!!!!
回復

豬豬仔 發表於 2009-3-28 19:17:09 |顯示全部樓層
26# 豬豬女

d蚜虫影得好清楚播!
禁鬼多虫,好驚呀,無啦!無啦!
不如快d收成,用指天椒既種子由零開始。
回復

豬豬女 發表於 2009-3-28 19:18:20 |顯示全部樓層
如果係室內種的話,有蚜蟲應該係種果陣的泥沒有清毒!!
eliho 發表於 2009-3-28 19:11

佢宜家死死下,換唔換得泥o家?
蚜虫點樣可以完全消滅呢?
我因為第一次種野, 我驚死左會失去種植既信心同興趣, 所以買佢個時佢已經有一條椒紅色, 諗住唔會有事.雖然呢幾日都去書局找書睇下點樣救番佢, 不過都好似未有咩實質既方法
回復

豬豬女 發表於 2009-3-28 19:20:13 |顯示全部樓層
26# 豬豬女

d蚜虫影得好清楚播!
禁鬼多虫,好驚呀,無啦!無啦!
不如快d收成,用指天椒既種子由零開始。
豬豬仔 發表於 2009-3-28 19:17

係丫..唔知d種子有無事既呢... 我都好驚丫...宜家掉又唔係, 日日對佢又唔知可以做d咩.所以先改左個帖名,希望有老師睇到可以教下我
回復

花園仔 發表於 2009-3-28 23:59:08 |顯示全部樓層
35# eliho
=============================

噴藥啦! 快D棵椒椒仲有得救嘅!
回復

alansing 發表於 2009-3-29 00:09:50 |顯示全部樓層
你張相 d 泥好乾喎...
回復