豬豬女學習種植記

作者: 豬豬女 發表于 2009-3-17 00:18:32
7800 110

昨天去花展買了盆指天椒同驅蚊樹,點知今日收工返來見到有十幾廿隻蚊仔圍住盆指天椒,宜家點算好呀!我驚愈來愈多。另外係網上比較少資料,有無前輩種過可以教路, 謝謝指教

豬豬女 發表於 2009-3-19 00:48:54 |顯示全部樓層

今日指天椒已經多左兩條轉紅啦... 早兩日把十幾粒核落泥發芽,依然未有動靜...
回復

shing110 發表於 2009-3-19 01:18:57 |顯示全部樓層

我試過種指天椒 2個月先發芽
種1年都無椒 種指天椒要勁曬太陽架
驅蚊樹咁似我盆清香木ga
回復

豬豬仔 發表於 2009-3-20 13:49:06 |顯示全部樓層

好似真係叫清香木.

Reference
=======================================
别名:香叶树、紫柚木、青香树

形态特征:  
灌木或小乔木,高1—8米,稀达10—15米。
树皮灰色,小枝具棕色皮孔。幼枝被灰黄色微毛。偶数羽状复叶互生。有小叶4—9对、叶轴具狭翅,上面具槽,被灰色微毛,小叶革质,长圆形或倒卵状长圆形,较小,长l.3—3.5厘米,宽0.8—1.5厘米,稀较大(5厘米 x1.8厘米),先端微缺,具芒刺状硬尖头,基部略不对称,阔楔形,全缘,略背卷,两面中脉上被极细微柔毛,侧脉在叶面微凹,在叶背明显突起;小叶柄极短。花序腋生。

花小,紫红色,密穗状花序圆锥形,雌花排列较疏,花被7—l0枚,2轮排列,雄花花被片5—8枚,2轮排列;子房网球形,径约0.7毫米,无毛,花柱极短,枝头3裂。核果球形,长约5毫米,宽约6毫米,成熟时红色。

产地与生长习性:
产云南各地海拔(580)1000—2700米的山坡、狭谷疏林、灌丛中,石灰岩干热河谷尤多。
极耐干旱。西藏东南部、四川南部、贵州西南及缅甸掸邦高原也有分布。
清香木为阳性树,但亦稍耐阴,喜温暖,要求土层深厚,萌发力强,生长缓慢,寿命长,但幼苗的抗寒力不强,在华北地区需加以保护。

清香木幼苗有三怕:
一是怕水涝。土壤应尽量保持干燥、疏松,一般不浇或尽量少浇水。
二是怕阴。苗期应及时间苗,增加苗木透光度,通风透气。
三是怕肥害。清香木对肥料较敏感,幼苗尽量少施肥甚至不施肥,避免因肥力过足,导致苗木烧苗或徒长。

植株能耐-10℃低温,喜光照充足、不易积水的土壤。
播种季节春秋皆可,一般秋播发芽率比春播要高。播前,将精选好的种子置于始温为20℃左右温水中浸泡24小时,种子吸水膨胀,捞出置暖湿条件下催芽。一般每亩用种量6公斤。
扦插育苗春秋皆可扦插。

用途:
耐干热树种。皮、叶可提取芳香油,民间作香料用。
园林中常用作盆景造型材料和优良的观果植物。
还可用于花园灌木及切枝。
该树种耐干旱瘠薄, 根系发达, 抗性强, 是干热河谷地带造林绿化先锋树种, 也是该地主要薪炭用材。
初步研究发现,清香木自身散发出来的味道能让苍蝇、蚊子“避而躲着”,但这种味道并非对所有的蚊子都有用。

补充知识:
清香木是西畴县的珍稀树木,质地坚硬,花纹美观。用其制作的水烟筒,一经打磨,便出现多姿多彩的花纹,有的象山水,有的似花草,有的如翠竹、青松,且有立体感。这种水烟筒经久耐用,使用年代越久越光滑明亮。

西畴清香木水烟筒制作考究,一般长50厘米,烟筒口径在6厘米左右,小巧玲珑。有的在烟笼上加4道铜箍或银箍,烟嘴管上也有雕刻铜质或银质狮子,堪称水烟筒中的珍品。
回復

豬豬女 發表於 2009-3-21 12:48:41 |顯示全部樓層
shing110,
謝謝你的回覆丫...
我係新丁,你係第一個回我既人,好開心丫...
我棵驅蚊樹真係好似你棵清香木,你個棵咁高,種左幾耐丫?
回復

豬豬女 發表於 2009-3-21 12:51:21 |顯示全部樓層
豬豬仔,
你係邊度搵到呢d資料o家... 我找左好耐都找不到. 我昨天去三聯睇下d種植書,見到我棵驅蚊樹一樣樣既野.本書話叫胡椒樹....究竟我種緊呢棵係咩來o家...???
回復

豬豬女 發表於 2009-3-21 13:44:14 |顯示全部樓層

今日影左棵指天椒既新相,已經有三條椒全紅色啦.不過依然好多蚊仔,打到手都軟.真係byebye肉都少左丫........有無高手可以教下點樣有機地趕走d蚊丫?

三條指天椒轉紅了

三條指天椒轉紅了
回復

小詹 發表於 2009-3-21 14:07:22 |顯示全部樓層
辣椒唔係天然驅蟲架咩~係咩棵野d泥有d咩問題,係咪腐葉問題?
回復

R子 發表於 2009-3-21 14:12:52 |顯示全部樓層

用有機農藥,例如:苦煉油或薰衣草精油,
但只可防止一段短時間,不能根治。
或者用果蠅誘捕器,上兩個星期都仲見到花墟有賣,
但實際效用不太清楚。

又或者將果蠅先趕走,然後將盆子套上防蟲網。
回復

豬豬女 發表於 2009-3-21 14:16:00 |顯示全部樓層
8# 小詹
我見有d帖子都話辣椒有蟲o家..多數係蚜虫同紅蜘蛛, 所以我無放佢出花槽,日日睇住佢.蚊仔就唔知點算囉...
回復

豬豬女 發表於 2009-3-21 14:18:40 |顯示全部樓層
9# R子
R子,THANKS 丫..等我呢幾日出去睇下邊度有得買先.因為我呢盤係買返黎既,唔會食住..雖然賣個個話食得..不過我都驚驚地..等佢呢批紅哂.下一批我先會拎來食用.
回復

小寶 發表於 2009-3-21 22:28:38 |顯示全部樓層
多蚊滋我會用黃色捕蟲紙, 好work. 放在蚊滋出處,佢地就會盲中中咁中左個頭埋去架喇~~
回復

豬豬女 發表於 2009-3-21 22:38:42 |顯示全部樓層
12# 小寶

原來係咁o家..我係藍色個盆度放左d水加左少少洗衣粉,兩個鐘之後已經有六七隻蚊仔浸死左lu..
如果聽日都仲有咁多蚊仔,我就去買先.thanks 丫
回復

豬豬女 發表於 2009-3-22 11:31:58 |顯示全部樓層
唉...今日既蚊蚊指數上升到十幾隻..明明尋日得返兩隻,點解今日又會多左十幾隻... 係我未買到黃色蟲板之前,都係用一盤洗衣粉水放係旁邊浸死佢算...其實有咁多隻"嬲"住盆指天椒,睇到我眼花花
回復

alansing 發表於 2009-3-22 18:46:57 |顯示全部樓層
指天椒....整辣椒老抽唔錯
回復

豬豬女 發表於 2009-3-23 00:49:42 |顯示全部樓層
15# alansing

係丫, 仲可以用來炒肉碎,好好送飯.做XO醬又得
回復

豬豬女 發表於 2009-3-23 23:20:32 |顯示全部樓層
昨天整左指天椒水,噴個時我聞到都覺得辣丫. 今朝已經少左好多蚊仔.今晚真係一隻都無啦..
回復

豬豬仔 發表於 2009-3-23 23:31:42 |顯示全部樓層
唔知有無人用指天椒來釀酒呢?
回復

小寶 發表於 2009-3-24 08:35:57 |顯示全部樓層
唔知有無人用指天椒來釀酒呢?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(43).gif
豬豬仔 發表於 2009-3-23 11:31 PM

嘩, 咁激??
回復

豬豬女 發表於 2009-3-25 00:37:49 |顯示全部樓層
18# 豬豬仔

飲左真係慶過火屎..渾身是勁丫...
回復