金融海潚下, 遺棄寵物數字激增

作者: 無比仔 發表于 2009-3-9 00:35:16
6541 48
hellokitty_971 發表於 2009-3-13 18:06:41 |顯示全部樓層
仲有更臭既事,平時返工鎖佢上天台就好好地,如果假日下午或者晚上我2個一齊出街,dick 佢上天台佢會賴死,上到天台必定搵d野破壞,玩屎撈泥+報紙碎都試過
正一超級無敵破壞王~ ...
prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 15:42

嘩...哈哈....玩屎撈泥 monkey (105).gif
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 18:11:51 |顯示全部樓層
小氣
hellokitty_971 發表於 2009-3-13 18:02

但佢又好叻,摷d洗乾淨既黎玩, dirty果d又唔玩 ~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 18:12:26 |顯示全部樓層
嘩...哈哈....玩屎撈泥103445
hellokitty_971 發表於 2009-3-13 18:06

佢想做d天然有機肥~~~
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-13 18:16:43 |顯示全部樓層
攪笑,古靈精怪~
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-13 18:42:46 |顯示全部樓層
個衰仔有人陪就非常之好鬼乖,比佢吹脹~
養寵物就係咁,一擔砂糖一擔屎,如果受唔起擔屎就真係真係唔好開始養~
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-17 02:54:37 |顯示全部樓層
我以前養個隻曲架都有類似經歷.
同屋個女友貴一貴買左隻英曲bb, 跟住話bb 要好多時間睇實, 佢要上班無時間, 咁就放左係我同屋(即係我家) 暫養. 小狗b 住在同屋房內一個鐵籠幾個月, 無得走動好慘. 有時我地見個同屋 ...
jellyfishy 發表於 2009-3-13 14:20

癡媽巾,狗仔變大左, 話好驚, 唔養,佢自己夠變大左啦,唔見佢阿媽話唔要佢
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-17 10:36:53 |顯示全部樓層
hellokitty呢個比喻好啊~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-3-17 11:39:10 |顯示全部樓層
我以前養個隻曲架都有類似經歷.
同屋個女友貴一貴買左隻英曲bb, 跟住話bb 要好多時間睇實, 佢要上班無時間, 咁就放左係我同屋(即係我家) 暫養. 小狗b 住在同屋房內一個鐵籠幾個月, 無得走動好慘. 有時我地見個同屋 ...
jellyfishy 發表於 2009-3-13 14:20

我隻 monty 都曾經係人地女友隻狗,最後因為人地女友比 Monty 咬傷下巴,縫左七針,屋企人怕寶貝女破相,要送走佢,於是人地男友就搵我求救!
我好錫 Monty 架,當年佢都真係如珠如寶架,我冇當佢係油瓶仔架!但我後尾個男朋友就唔得啦!我試過幾次上天當突擊檢查,我居然見佢揸住個衣架!我即刻喝住佢,問佢做乜!佢話嚇下佢喎!我又冇見到佢打,冇辦法!
同呢個咁吃醋嘅人分開左,Monty 又可以做番皇帝,但後尾 Bud bud 黎左之後就唔得啦!唔係因為有新狗所以失寵,而係 bug bug 成日攪到 monty 成身污漕哂,抹完身我都唔想抱!唯有沖完涼至可以同佢親熱下!
回復

chungs 發表於 2009-3-17 12:29:22 |顯示全部樓層
是呀。作決定時大家都淚汪汪的不捨得。但牠已十多歲,做截肢,還要是前肢,以後怎行動呢。所以...............http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(82).gif ...
claudiatang 發表於 2009-3-13 16:27

身同感受,我兩隻狗同兩隻鸚鵡的骨灰盅都是放左係我小花園內的桂花樹下呢~
他們的離去,我足足喊左一個月才停止,幸好我明白,凡係小動物及家人,在生時必需對佢盡力,盡孝(對父母)及盡愛,
希望於他們離去時會將傷痛減少.因此明白..這是人生必經過程..要慢慢接受...
所以..任何人養動物之前,請...停一停,諗一諗..自己有無條件,有無能力,無論他生老病死,也要盡能力做到最好呢!
千萬不要一時之快,把他們當作禮物互送,需知道,他們都是一條有血有肉的生命.
養牠,可以一千個理由,棄牠,一個理由都嫌多,請做個負責任的人.
回復