金融海潚下, 遺棄寵物數字激增

作者: 無比仔 發表于 2009-3-9 00:35:16
6528 48
近日看了某數字周刊的專題, 提及在金融海潚下, 遺棄寵物數字激增!當中不乏貴價名種. 主人遺棄牠們的技倆包括把牠們放在各動物協會的門口, 更多的把寵物放在寵物美容店後便一去無回頭, 最無品的便是將牠們隨街遺棄了... ...
其實養寵物真的要花很多錢? 牠們只需一些糧, 一點水, 一兩件玩具, 陪伴一下牠們(牠們也陪伴我們)便行了. 總不及買一兩件名牌, 吃幾餐貴價野, 包二三四奶貴吧?
看了後真的覺得好傷感, 點解d主人可以忍心遺棄牠們???
BANANA 發表於 2009-3-9 00:46:23 |顯示全部樓層
1# 無比仔

無法,香港好多人養狗都係一時之快,見到q得意/價錢貴就買返來威威
我養阿仔,他非常健康,無病無痛
一個月才$150.................食物就係麥支+糧
麥支30蚊一包食三個月,糧260食兩個月
打針防虱杜蟲久唔久先一次,都懶得計
回復

無比仔 發表於 2009-3-9 00:55:35 |顯示全部樓層
1# 無比仔

無法,香港好多人養狗都係一時之快,見到q得意/價錢貴就買返來威威
我養阿仔,他非常健康,無病無痛
一個月才$150.................食物就係麥支+糧
麥支30蚊一包食三個月,糧260食兩個月
打針防虱杜蟲 ...
BANANA 發表於 2009-3-9 00:46

絕對同意, 好多人養寵物都係一時之快, 養養下嫌佢太大隻唔要, 老左有病痛唔要, 夫妻情侶分左手又話唔要, 好乞人憎!!!
回復

carlo 發表於 2009-3-9 01:39:51 |顯示全部樓層
近日看了某數字周刊的專題, 提及在金融海潚下, 遺棄寵物數字激增!當中不乏貴價名種. 主人遺棄牠們的技倆包括把牠們放在各動物協會的門口, 更多的把寵物放在寵物美容店後便一去無回頭, 最無品的便是將牠們隨街遺棄了. ...
無比仔 發表於 2009-3-9 00:35

我都係咁講 - 岩岩我先係鄺家大小姐既 blog 講呢個問題 ..... 唉 !
有個 bloger 夠話自己一支餐酒都過千啦 !  佢味又係唔要隻狗 .......
回復

無比仔 發表於 2009-3-9 02:06:55 |顯示全部樓層
我都係咁講 - 岩岩我先係鄺家大小姐既 blog 講呢個問題 ..... 唉 !
有個 bloger 夠話自己一支餐酒都過千啦 !  佢味又係唔要隻狗 .......
carlo 發表於 2009-3-9 01:39

一支餐酒過千都唔要隻狗???
唔該d主人將心比心, 若你是被遺棄的狗狗你會點?
回復

carlo 發表於 2009-3-9 09:30:44 |顯示全部樓層
一支餐酒過千都唔要隻狗???
唔該d主人將心比心, 若你是被遺棄的狗狗你會點?
無比仔 發表於 2009-3-9 02:06

唉 ! 都唔知講咩好 !   希望唔好再有呢 D CASE 啦 !
回復

靈鳥 發表於 2009-3-9 11:12:42 |顯示全部樓層
呢啲人應該被人遺棄吓,先知味道!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-9 12:33:37 |顯示全部樓層

唉...........養狗心態唔同,玩夠就俾值口自己唔要囉~
係7年前因屋企有事,我無家可歸,走頭無路,
所有人都叫我唔好養,(因為自己都無地方住,跟本唔知可以去邊),
我堅持到今日,我同狗狗已經度過左好多好多難關
依家雨過天青,我地依家好開心,生活仲好好
回復

小天使 發表於 2009-3-9 13:25:43 |顯示全部樓層
唉...我同事都話唔要佢其中一隻狗...勸極都勸佢唔掂...
好慘呀狗狗...
回復

bonbonpig 發表於 2009-3-9 13:33:17 |顯示全部樓層
金融海潚,,,就唔要佢地...食小餐都係返度啦,,,,,
都唔知有幾辛苦!!!!!
回復

四少 發表於 2009-3-9 22:17:07 |顯示全部樓層
我都唔要 多多 ....
有無人要 ....
兩個假期咁多啦
回復

vivi 發表於 2009-3-9 22:43:39 |顯示全部樓層
有無人要 ....
兩個假期咁多啦
四少 發表於 2009-3-9 22:17

C HING去邊樹玩呀
回復

vivi 發表於 2009-3-9 22:45:32 |顯示全部樓層
金融海潚,,,就唔要佢地...食小餐都係返度啦,,,,,
都唔知有幾辛苦!!!!!
bonbonpig 發表於 2009-3-9 13:33

唉, d人根本冇當過佢地係野
唔鍾意咪當垃圾掉囉
唉.......
回復

無比仔 發表於 2009-3-9 22:56:04 |顯示全部樓層
唉...........養狗心態唔同,玩夠就俾值口自己唔要囉~
所有人都叫我唔好養,(因為自己都無地方住,跟本唔知可以去邊),
依家雨過 ...
hellokitty_971 發表於 2009-3-9 12:33

好欣賞妳~
回復

PINK 發表於 2009-3-11 23:54:26 |顯示全部樓層
上年細囡去咗, 我不知喊咗幾耐, 依家剩翻大仔, 一直在心裡盤算著, 不知仔仔還可伴我多久? 其實狗狗已是家人, 不是寵物, 大家也不會因金融海潚就理家人吧! 那些遺棄寵物的人多多藉口, 只不過是想自己心安理得吧! 其實比狗還不如, 不不不, 狗是太高貴的動物了, 牠對人永遠忠心, 就算你曾打牠罵牠, 牠也不會放在心上, 永遠對我們不離不棄, 為何我們不能將心比己? 牠們也是有生命的.
回復

claudiatang 發表於 2009-3-12 09:19:15 |顯示全部樓層
我相信這些人會遭到報應的。
不養,沒人會怪責。但中途遺棄就不對。
回復

carlo 發表於 2009-3-12 16:32:28 |顯示全部樓層
有無人要 ....
兩個假期咁多啦
四少 發表於 2009-3-9 22:17

想 C 咩 !  咁嚇人 !  老人家 ,  心血少架 !
回復

carlo 發表於 2009-3-12 16:34:04 |顯示全部樓層
依家雨過 ...
hellokitty_971 發表於 2009-3-9 12:33

人在做 - 天在看 !
回復

vivi 發表於 2009-3-12 16:39:19 |顯示全部樓層

人在做 - 天在看 !
carlo 發表於 2009-3-12 16:34

hahaha, 好耐冇見呢句野
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-3-12 16:52:22 |顯示全部樓層
hahaha, 好耐冇見呢句野
vivi 發表於 2009-3-12 16:39

係咪有d懷念呢?
回復

123下一頁