小小食蟲缸-葉片有紅點及(剿)

作者: 無比仔 发表于 2010-1-15 00:25:18
1520 7

小小食蟲缸set up 左三個零月, 整體都ok, 但有棵Nepenthes bicalcarata x ampullaria d 葉片有紅點及(剿), 何解, 有無高人解答到?

再特別鳴謝中豬兄d毛, 生得唔錯, 不過影得唔好
DJ999SAI 發表於 2010-1-15 01:20:29 |顯示全部樓層
毛毛係唔係綠色品種??可能唔夠光
中豬毒者 發表於 2010-1-15 01:28:36 |顯示全部樓層
有紅點好正常,唔駛擔心。
剿可能係根未吸到水,或者乾過掛。
對於那粒毛,的確有d唔夠光。
無比仔 發表於 2010-1-15 02:21:20 |顯示全部樓層
訓唔著又死番上0黎.
我也覺唔夠光. 所以上個月開始我已由兩支11W改為兩支24W光管.
DJ999SAI 發表於 2010-1-15 02:34:44 |顯示全部樓層
回復 4# 無比仔

2支11w 如果放近d都得既
無比仔 發表於 2010-1-15 02:52:47 |顯示全部樓層
回復  無比仔

2支11w 如果放近d都得既
DJ999SAI 發表於 2010-1-15 02:34

燈一定要放0係缸頂, 無得再近. 那組24W燈我係打劫朋友得番0黎, 唔駛$, hoho...
毛那幅相右下角有隻蚊見唔見到, 佢死得好慘, 罪過罪過
DJ999SAI 發表於 2010-1-15 03:40:41 |顯示全部樓層
燈一定要放0係缸頂, 無得再近. 那組24W燈我係打劫朋友得番0黎, 唔駛$, hoho...
毛那幅相右下角有隻蚊見唔 ...
無比仔 發表於 2010-1-15 02:52

或者加高d泥 整個小山丘比d毛毛
無比仔 發表於 2010-1-16 00:01:09 |顯示全部樓層
或者加高d泥 整個小山丘比d毛毛
DJ999SAI 發表於 2010-1-15 03:40

好提議. Thanks for ur idea