初開始種蕃茄想大家給些意思

作者: donaldyh 發表于 2009-3-6 14:36:35
6956 58
donaldyh 發表於 2009-3-8 13:34:36 |顯示全部樓層
你施肥方法係點ga?
kelvinkou 發表於 2009-3-7 19:59

我係去左花墟果邊有間叫做鵬X園藝度買野,果個婆婆賣野時我都問佢係點樣種,佢又好好心咁教我,係佢果度買左一隻叫做古早肥
我問佢咩叫基肥、海藻肥等等既肥料,佢地話靜係用古早肥就得了,它已經包含晒我所問果D肥喎!所以我就買左包返去試下囉!
佢叫我放兩茶匙係棵植物的周邊度就得,下次再追肥時間為三星期後呀!我唔知係唔係咁樣,所以咪想大家比D意見呀!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-8 13:40:23 |顯示全部樓層
轉用"高級回覆" icon 就得啦
llaus 發表於 2009-3-7 19:57

多謝您既回覆,但我又唔明 ICON 既意思,我都係O係 空間 入面將D相上傳上去,之後COPY成條LINK落黎放上去咋!
唔知係咁樣呀!但又比我得左呀!R頭...
回復

donaldyh 發表於 2009-3-8 13:48:22 |顯示全部樓層
大家唔好見怪,我真係唔係太識用呢D野咋!我都仲係慢慢學緊,我從來冇試過對種植係有咁大興趣,我竟然會去書局入面買有關種植既書睇,我竟然又會係論壇度打緊,我竟然又會識到您地,好永幸。原來乜都有可能發生的。
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-8 15:11:25 |顯示全部樓層

看以下步驟,但須注意相片尺寸

回復

donaldyh 發表於 2009-3-8 16:09:18 |顯示全部樓層
多謝您解答左我既問題
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-8 16:36:59 |顯示全部樓層
因為每一個討論區的功能都不同,係要摸下,先識用架!唔好客氣!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-9 07:09:58 |顯示全部樓層
你睇下我個盆, 有成十棵倒, 無落基肥, 都有果, 試下日日比米水佢丫
ioksw 發表於 2009-3-7 20:10

其實我都想問下大家,咁出晒D蕃茄之後,然後摘埋,咁棵蕃茄樹冇晒蕃茄,咁仲有冇得繼續仲落去架!
定還是要重新播過種架!
回復

llaus 發表於 2009-3-9 07:38:26 |顯示全部樓層
如果一切都正常,
新o既蕃茄花....果會不斷長出來
回復

donaldyh 發表於 2009-3-9 13:19:11 |顯示全部樓層
咁蕃茄葉要點樣摘除先叫正確呢?
因為我果十棵都好多葉子就係冇花出,我須唔須要摘左去呢?會唔會就係咁樣所以冇花開呀!呢幾日都係落雨日頭返工前我都冇放佢地出去比太陽曬,因為冇太陽日日都是落雨天,好慘!夜晚收工返去都天黑了,我都係放佢地入去我天台屋(即廚房入面)但有玻璃門的,我先澆小小水比佢地咋!到了朝早我就開少少玻璃門比佢地囉!唔知咁樣可唔可以呢?
我尋晚又發現D葉葉有D捲起左,咁即係咩原因呢?又要麻煩各位前輩。我真係多問題問了。
回復

sandylam 發表於 2009-3-9 14:00:50 |顯示全部樓層
啱啱分盆加肥要特別小心喎~
傷左根再加肥會好傷架.
就好似小寶比我棵士多啤梨咁.
我真係無面目見小寶.
雖然已經開始出返新葉,但傷左就要好長時間復元.

蕃茄容易種架.
比心機種,好容易結果.
回復

sandylam 發表於 2009-3-9 14:02:04 |顯示全部樓層
7# 貓貓

貓貓呢盆都好傷呀~
我最怕就係蟲蟲.
回復

donaldyh 發表於 2009-3-9 16:36:16 |顯示全部樓層
7# 貓貓

貓貓呢盆都好傷呀~
我最怕就係蟲蟲.
sandylam 發表於 2009-3-9 14:02

我其實乜都唔驚的。但最驚都係D虫虫咬我D植物咋!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-9 16:36:44 |顯示全部樓層
請問乜野叫做基肥呀!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-10 11:59:38 |顯示全部樓層
我的蕃茄終於有三個花蕾出喇!好開心呀!但只係得一盆,唔知幾時先可以盆盆都有呢 終於有花蕾喇.jpg
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-10 23:42:04 |顯示全部樓層

噫…點解你玻璃門外有位都唔放d蕃茄出去??
放出去啦,多d天然光都係好架!!

你放屋內,又唔敢淋太多水,佢會唔夠水架!
我睇書話第五房花出了,第兩塊葉,就可摘芯。
回復

donaldyh 發表於 2009-3-11 12:16:54 |顯示全部樓層
噫…點解你玻璃門外有位都唔放d蕃茄出去??
放出去啦,多d天然光都係好架!!

你放屋內,又唔敢淋太多水,佢會唔夠水架!
我睇書話第五房花出了,第兩塊葉,就可摘芯。 ...
alilovebyj 發表於 2009-3-10 23:42

您係睇咩書架!我都想買呀!我已經買左三本書,但未睇到有咁樣既,等我買您本書去參考下先。
我好多野都唔識架!為有係度學下學下咋!我已經仲晒毒係玩種植玩到上晒隱喇!
尋日我又落左花墟買左好多野,有長方形花盆三個 噴壺兩個 85升培養土一包 塘泥八包 種子有 樋菜 白菜仔 芥蘭 王芽白。
尋晚已經落左長方形花盆有樋菜 白菜仔 芥蘭喇!
我其實係想等天氣好D有太陽先擺番出面曬呀!我都知咁樣係唔好既,但我天台養左一隻好鍾意咬野食晒我D植物既雪橇呀!
我依家將佢鎖住左咋!若果佢咬爛左條狗拖帶的話,咁我D心機就會冇晒喇!我之前已經比佢咬爛晒D荷蘭豆 青瓜 蕃茄(有十幾棵)
依家我換左新盆果D(係十棵)係同比佢咬爛果D(有十幾棵)一齊種架!依家好多都救唔返,淨番現時的十幾棵咋!
即有廿幾棵都係蕃茄呀!所以等好天有太陽先擺番出黎喇!好似今日咁樣,我今朝都係擺番晒出黎,等佢地可以吸新鮮空氣先。
夜晚我又會擺番入去廚房架喇!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-12 10:32:46 |顯示全部樓層
我今早發現有紅蜘蛛仔係我D盆栽周邊行過呀!請問各位點解會有佢地既,可以怎樣防止佢地呀!
回復

lammadick 發表於 2009-3-13 10:00:33 |顯示全部樓層
你為咗d植物要將隻狗鎖住呀...天台有幾大呀?
將天台用鐵欄圍個位置種植物...比多d空間大型狗啦
長期用繩拖住...佢地條頸唔係咁好呀
回復

donaldyh 發表於 2009-3-13 11:28:24 |顯示全部樓層
我都知呀!但係佢唔得呢?我就算用鐵欄,佢都一樣會破壞的。但我收工夜晚會同隻雪橇&史納莎一齊walk既。又或者我女友日頭會同佢地walk的。我天台都有700呎,係村屋黎的,正方形設計。只係有個室內廚房約二至三佰呎,因前業主將二樓的廚房設置上三樓天台呀!
回復

vicky 發表於 2009-3-13 12:32:20 |顯示全部樓層
噢, 仲有...
你有無落基肥呀?
kelvinkou 發表於 2009-3-7 19:59

我想问,我转盘的时候,用左之前加豆渣自然分解的泥,这样可以不用加基肥吗?
P3130536 (Small).JPG
回復